Aktualno Aktualno

Aktivna registracija birača nije obvezna

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske bit će održani u nedjelju, 22. prosinca, a na njima pravo glasovanja imaju i hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u Srbiji. Glasovanje će se u Srbiji provoditi na biračkim mjestima u Konzularnom uredu Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu (Kneza Miloša 82/I kat) i Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici (Maksima Gorkog 6).

Birači koji imaju hrvatsku e-osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta. S druge strane, birači koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH mogu se aktivno registrirati, ali ukoliko to ne učine na dan izbora na mjestu glasovanja bit će im izdana potvrda s kojom će ostvariti svoje pravo glasovanja. Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju je do srijede, 11. prosinca 2019.!
Adrese za dostavu zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju:
Konzularni ured Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Beograd, Kneza Miloša 82/I. kat; 011 3679 140 faks: 011 3613 566 i e-mail: crocons.beograd@mvep.hr
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6; tel: 024 659 900 faks: 024 556 158 i email: gkrh.subotica@mvep.hr

Inače, glasači koji su se ranije registrirali, mogu izvršiti pregled te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u nadležnom diplomatskom predstavništvu prema mjestu prebivališta, odnosno putem mrežne stranice Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.
Rok za podnošenje zahtjeva za dopunu ili ispravak podataka u registru birača istječe također u srijedu 11. prosinca 2019.!
Sve dodatne informacije mogu se dobiti telefonom u gore navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika