Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bikovčani žrtve inertnosti institucija

Ljetos je započeo probni rad Regionalnog sustava upravljanja otpadom u subotičkoj regiji koji je smješten na Bikovu. Dobra je to vijest za sve građane Subotice, jer nam donosi mogućnost recikliranja smeća. No, ima i onih kojima je sigurnost u prometu važnija od očuvanja životnog okoliša te se uopće ne raduju početku rada ovog deponija. Oni su Bikovčani. Razlog njihovog negodovanja je povećan promet zbog kamiona koji dovoze otpad na deponij Bikovačkom cestom, a kao najproblematičniju dionicu ceste ističu onu koja povezuje Bikovo i Orom, jer je kolnik ondje toliko uzak da se dva vozila ne mogu mimoići. U to smo se uvjerili i sami odlaskom ondje, kao i da je cesta u iznimno lošem stanju.

Čekaju se papiri

Jedna od nezadovoljnih Bikovčanki što je deponij baš u njihovom selu, jer do sada nije riješen problem ove ceste, je Matilda Brčić Kostić. Žena je to koja svakog jutra na biciklu nosi mlijeko Bikovačkom cestom i koja je svakog tog jutra u strahu hoće li doživjeti neku prometnu nezgodu, budući da je cesta sve lošija, bankina kraj nje sve dublja, a promet sve veći.

»Koliko puta sam samo doživjela da kamion ili autobus prođe tik pored mene. Nekad je gužva, ne čujem ih i jednostavno se ne sklonim na vrijeme. Cesta je toliko uska da kada prolazi veće vozilo od auta moram sići s nje, a možete zamisliti kako je to nezgodno u ovom razdoblju godine kada je sve blatnjavo i kada su bankine sve izrovane. Čudo jedno je da nije bilo ozbiljnijih nesreća na ovoj cesti«, kaže Brčić Kostić.

S problemom zvanim Bikovačka cesta dobro su upoznati i predstavnici Mjesne zajednice Bikova. Kažu da je problem registriran, prijavljen nadležnima u Gradu te da se čekaju papiri – godinu i pol-dvije.

»Nama je to najvažnija cesta, a ona je uska i loša. Prije godinu i pol-dvije smo reagirali kod predstavnika vlasti u Gradu da nam riješe ovaj problem, jer sama MZ nema sredstva za to. Rečeno nam je da cesta najprije mora biti prebačena s lokalne na državnu kategoriju te da će se onda dobiti sredstva za proširenje i presvlačenje. Problem je u papirima, to se čeka«, kaže predsjednik MZ Bikovo Milenko Garić.

Još kamiona

Iz Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica potvrdili su nam da je u planu rekonstrukcija i proširenje ove ceste na dionici od prijelaza preko autoceste (Y krak) do skretanja u naselje Gabrić u ukupnoj dužini od oko 4,8 km, ali da se čeka građevinka dozvola. »Nakon ishodovanja građevinske dozvole steći će se uvjeti da Grad Subotica konkurira kod viših nivoa vlasti za potrebna sredstva za realizaciju projekta«, navedeno je u dopisu.

Iako nam nije direktno odgovoreno, možemo zaključiti da biciklistička staza nije planirana.

Još uvijek se ne zna kada će Bikovačka cesta biti proširena. Ono što se zna je da će se promet na njoj povećati – bar kada je u pitanju Regionalni centar za upravljanje otpadom. Kako nam je pojasnila ravnateljica Regionalnog deponija Csilla Góli tjedno sedam kamiona prevozi otpad Bikovačkom cestom od transfer stanice iz Bačke Topole do Centra.

Osim toga, svakodnevno u Centar stižu i tri kamiona JKP-a Čistoća i zelenilo, no njihov broj će se povećavati. Kako je Góli rekla, radi se na povećavanju lokalnih kapaciteta da dovoze otpad u Centar, te se shodno tome može očekivati porast broja kamiona na ovoj cesti.

Istakla je i da je Regionalni sustav upravljanja otpadom projektiran i izgrađen na način da ne nanosi štetu za lokalne zajednice te da je on benefit za sve zajednice u subotičkoj regiji. Također je rekla i da je troje Bikovčana zaposleno u ovome poduzeću, te da su kontaktirali sve koji su se prijavili za posao, a da su iz Bikova.

J. D. B.


 


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay