Aktualno Aktualno

Usvojen Memorandum o budućnosti Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Vojvođanska partija usvojili su 26. studenoga, na sjednici predsjedništava ove tri stranke u Subotici, Memorandum o budućnosti Vojvodine u kojem se naglašavaju demokratska i proeuropska opredijeljenost, a lider LSV-a Nenad Čanak je istaknuo kako: »Vojvodina nije problem, već jest rješenje problema«.

Čanak je rekao da Vojvođani u posljednjih 30 godina slušaju kako nije vrijeme da se govori o Vojvodini i da 30 godina slušaju da ima prečih i važnijih stvari.

»Ovdje smo se okupili da kažemo kako je vrijeme i da ako nije sada neće biti nikada. I ako to pitanje mi ne postavimo, neće ga nitko postaviti. Vojvodina nije problem, ona je pitanje. Ona nije problem, ona je rješenje problema. Multinacionalna, multikulturalna, bogata i razvijena Vojvodina znači bogatu i multikulturalnu Srbiju. Svaka druga Vojvodina znači opterećenje za Srbiju i faktor njene nestabilnosti. Upravo zbog toga je na nama da to ne dozvolimo«, rekao je Čanak.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je kako je ta stranka prepoznala interes da sudjeluje u formiranju ozbiljne, moderne i proeuropske političke alternative.

»Nama je stalo da budemo građani države koja će biti postavljena na moderan način, to znači decentralizirana, gdje će i autonomija Vojvodine biti u punom kapacitetu i koja će raditi na europskim integracijama«, istaknuo je Žigmanov neposredno pred početak sjednice.

»DSHV u Ligi i Vojvođanskoj paritiji vidi one predstavnike u političkom polju u Vojvodini s kojima visoko dijeli svoje vrijednosti, ideološki okvir i političke prakse koje su do sada bile takve da su one i više nego prijemčive kada je u pitanju traženje saveza za ostvarivanje naših političkih ciljeva, a glavni cilj DSHV-a je ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u Srbiji, a to sada radimo u partnerstvu u suradničkim odnosima s nama bliskim partijama. Ovo je jedan od daljnjih koraka u produbljivanju naše suradnje i vidjet ćemo kako će ishodovati«, kaže za HR Žigmanov.

Predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocijenio je da je Vojvodina danas »obespravljena, opljačkana, ponižena« i naglasio kako je: »Vojvodini potrebno vratiti politički i ekonomski suverenitet, a građankama i građanima Vojvodine dostojanstvo i pravo na normalan život. Zato je važan Vojvođanski front, zato je važno da smo zajedno i večeras ovdje u Subotici«, rekao je Odžić.

Z. S.

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay