Aktualno Aktualno

Glavna tema – kuća bana Jelačića

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, sastala se u utorak s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, kada je potvrđeno je da je hrvatska zajednica formalno postala vlasnik rodne kuće Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu. Važne teme razgovora ticale su se i odnosa i podrške hrvatskim udrugama u Novom Sadu, uređenja podnožja Petrovaradina, Strossmayerove ulice, crkve sv. Jurja, očuvanja grobnih mjesta znamenitih Hrvata koji su pokopani u tom gradu, te obilježavanju kuća od kulturnog i povijesnog značenja za Hrvate u Vojvodini.

HNV – vlasnik kuće bana Jelačića

Gradonačelnik Miloš Vučević je kazao kako je na sastanku dogovoreno i formiranje zajedničkog radnog tijela, kombiniranog sastava, koje će pratiti realizaciju dogovorenih projekata i tema koje su od značaja za hrvatsku zajednicu. On je također pokazao dobru volju i spremnost da se kuća bana Jelačića obnovi i ustupi hrvatskoj zajednici u Vojvodini što će nakon rekonstrukcije, kako je rekao, postati jedna od najatraktivnijih lokacija za Novi Sad.

»HNV je formalno postalo vlasnik kuće bana Jelačića. Sada se rješavaju imovinska pitanja i vjerujem da se će se to brzo i uspješno okončati. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novoga Sada će, uz potporu Pokrajine, uraditi projekt unutarnje rekonstrukcije tog prostora kako bismo objekt mogli privesti namjeni, sukladno željama hrvatske zajednice«, kazao je Vučević.

Unaprjeđenje odnosa

Kako iz HNV-a saopćavaju, odluka o ustupanju Jelačićeve rodne kuće donesena je prije više od godinu dana i dio rodne kuće je otkupljen, ali je ostalo otvoreno pitanje otkupa preostalih stanova u rodnoj kući kako bi u cijelosti pripala hrvatskoj zajednici. Gradonačelnik Miloš Vučević je nakon sastanka s izaslanstvom HNV-a pohvalio isti jer je, kako je naveo, bio sadržajan i dobar sastanak na kojem su kandidirali ozbiljne teme od interesa i za Novi Sad i za hrvatsku zajednicu u Novom Sadu i cijeloj Srbiji. On je istakao kako takvi sastanci unapređuju odnose između Srbije i Hrvatske, ali i da Novi Sad svakako ima dobru saradnju s gradovima Hrvatske.

»Zadovoljan sam sastankom i pozvao sam HNV da dođu kad god imaju potrebu, a i da nam pomognu i u kontaktima i odnosima s gradovima iz Hrvatske. Analizirali smo i odnose Novog Sada i Rijeke, Zagreba, Knina, Osijeka, sa svima s kojima smo se kao Grad susretali i surađivali. Posebno smo potencirali suradnju Novog Sada i Rijeke, jer je Rijeka sljedeće godine Europska prijestolnica kulture, a Novi Sad 2021. godine, dok je suradnja između ta dva grada dugogodišnja, kao i između Vojvodine i Istre«, izjavio je Vučević.

Izučavanje hrvatskog jezika u školama

Jasna Vojnić je nakon sastanka s gradonačelnikom izjavila kako je HNV imao ideju obići sve gradonačelnike i načelnike općina gdje žive Hrvati u nekom značajnijom broju te je Novi Sad, s 5.300 Hrvata, također bio u planu. Ona je pohvalila Novi Sad kada je riječ o raspodjeli sredstava po natječaju za hrvatske udruge jer su, kako je kazala, uvažavali mišljenje HNV-a. Na sastanku su otvorene i teme koje se tiču nadgrobnih spomenika i njihovog održavanja, postavljanja spomen ploča i zaštite pojedinih dijelova Novog Sada, a Jasna Vojnić je iskazala zadovoljstvo održanim sastankom:

»Imali smo jedan izuzetno konstruktivan i vrlo otvoren sastanak i to je primjer kako se suradnja može početi unapređivati i sigurna sam da je prvi u nizu. Razgovarali smo i o obrazovanju, a inicijativa HNV-a je da se započne s izučavanjem hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u nekim novosadskim školama. Cilj je da se prvo započne s anketom i da se vidi postoji li mogućnosti da se to provede i u praksu. Na području kulture smo se najviše zadržali po pitanju rodne kuće Josipa bana Jelačića koja će svakako bit projekt koji će povezati Hrvatsku i Srbiju i ove dvije zajednice. Ona može biti most između ove dvije države i zajednički uspješni projekt.«

Tekst i foto: Kristina Ivković Ivandekić

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay