Sport i zabava Sport i zabava

Najvažnije mi je da igram

Nakon pet godina igranja u novosadskoj Vojvodini, uz tri osvojena naslova prvaka Srbije, Miran Kujundžić je, kako nam kaže, osjećao potrebu za svojevrsnom sportskom promjenom. Imao je nekoliko opcija, ali se, na koncu, odlučio za klub TLM iz Tourcoinga koji se natječe u Prvoj francuskoj ligi.

Zašto se odabrali upravo TLM za Vaš prvi inozemni odbojkaški angažman?

Tourcoing Lille Metropole, skraćeno TLM, je odbojkaški klub iz istoimenog gradića na samom sjeveru Francuske, koji se nalazi praktično uz granicu s Belgijom, a udaljen je nekih15-20 km od Lilla. Nakon preliminarnog razgovora s trenerom odmah sam uvidio da se klupske i moje osobne ambicije poklapaju i više nisam dvojio. Mislim da nisam pogriješio, jer je TLM odličan izbor za moj prvi klub u inozemstvu i pruža priliku za pravi razvoj mladih igrača.

Opišite nam u nekoliko riječi novu radnu sredinu?

Prošle godine u klubu nisu bili zadovoljni postignutim rezlultatima i igrom, a prije svega »kemijom« u momčadi. Kada su ove godine sastavljali ekipu, gledali su na sve te aspekte. Sad smo mješavina mladosti i iskustva, a u momčadi vlada dobra atmosfera. Uvjeti za rad su zbilja sjajni. Imamo svoju dvoranu s teretanom, koja nam je dostupna 24 sata, a klub je organiziran na visokoj razini. Publika mi se sviđa, u prvih nekoliko domaćih susreta gledalo nas je između 1.500 i 2.000 ljudi u odličnom štimungu uz koji je lako igrati.

Kako biste usporedili srpsku i francusku odbojku?

Razlike između naše i francuske odbojke su zbilja velike. Njihova Prva liga je izuzetno zahtjevna za igranje. Možda nije najbolja na svijetu i u njoj ne igraju najbolji svjetski igrači, ali svako prvenstveno kolo moraš biti fokusiran 100 posto. Svatko svakoga može pobijediti i nema prostora za opuštanje niti u jednom susretu, jer svako novo kolo donosi barem dva ili tri iznenađenja. Intenzitet odbojke je iznimno visok i igra se molten loptama, za razliku od većine ostalih liga u kojima se igra mikasom. One su teže i napravljene da bi poeni duže trajali, a kad još dodane činjenicu da Francuzi igraju najbolju obranu na svijetu, dobivate duge i iscrpljujuće utakmice.

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako ste stigli u novu sredinu. Kakvi su dojmovi nakon proteklog razdoblja prilagođavanja?

Mogu reći da su me lijepo primili. Dosta nas iz ekipe je bilo sa svojim reprezentacijma i kasnije smo se priključivali. Ali to nije bio nikakav problem, jer su ostali momci od prvog treninga bili otvoreni za komunikaciju i bilo kakvu pomoć. Sve je to značajno pridonijelo dobroj atmosferi u ekipi. Mislim da možemo biti zadovoljni kako smo započeli ligaško natjecanje. U prve četiri prvenstvene utakmice smo zabilježili tri pobede i poraz na gostovanju u Toursu. To i nije neko iznenađenje, s obzirom na to da je to momčad s najvećim proračunom u Francuskoj i igra Ligu prvaka. Igram na poziciji primača servisa i starter sam na svakoj utakmici, što je svakako velika stvar za mene kao mladog igrača. Zadovoljan sam svojim dosadašnjim partijama, ali naravno da može bolje u nekim tehničkim segmentima. Treba nam još neko vrijeme da se uigramo kao ekipa i mislim da će uskoro sve doći na svoje mjesto.

Na temelju svega navedenoga logično je zaključiti da se od nove momčadi očekuju znatno bolji rezultati...

Klupske ambicije su prvenstveno da ekipa igra dobro, a onda i ostvarimo bolji plasman na tablici. Poslije, kada se uđe u razgravanje, slijedi napredak korak po korak. Bilo bi lijepo kada bi se za sljedeću sezonu osiguralo mjesto u nekom europskom natjecanju.

A što Vi očekujete?

Što se mojih ambicija tiče, nastojat ću pružiti dobre partije i pokazati se u što boljem svjetlu, kako bi moja karijera i dalje išla uzlaznom putanjom. Za sada mi je najbitnije da igram što više i skupljam igračko iskustvo.

Kako biste prokomentirali nedavne uspjehe srpske reprezentativne odbojke?

Osvajanje Europskog prvenstva je zaista nevjerojatan uspjeh naših odbojkaša. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre uslijedila i smjena izbornika, javnost je dosta bila razočarana i nitko nije očekivao ništa. Tako su i otišli na Prvenstvo Europe, ali je najbitnije da su vjerovali i pokazali koliko zapravo vrijede. Ako uzmemo u obzir da su i djevojke ove godine prvakinje Europe, možemo reći da je ova godina bila nevjerojatna za srpsku odbojku.

Što biste rekli za svoj dosadašnji reprezentativni staž?

Ja sam, za sada, skupio osamnaest službenih nastupa za seniorsku reprezentaciju Srbije, a nadam se da će ih svakako biti još više. Proteklo ljeto sam proveo mnogo vremena s reprezentacijom, sve ukupno negdje oko tri mjeseca. Od prošle godine format Lige nacija je promijenjen i sada ima pet natjecateljskih vikenda u odnosu na nekadašnju Svjetsku ligu koja se igrala u svega tri vikenda. Samim tim je sve mnogo napornije i teže, pa je izbornik dao priliku mnogim mlađim igračima. Ja sam bio u sastavu i igrao više nego što sam, iskreno govoreći, i očekivao. Mislim da sam se pokazao u dobrom svjetlu, jer sam nekoliko utakmica odigrao dosta dobro. A ako bih morao izdvojiti jednu od njih, to bi svakako bila utakmica protiv Poljske, na kojoj sam zabilježio 24 poena.

Kako ocjenjujete konkurenciju u nacionalnoj vrsti službenih europskih prvaka?

Konkurencija je zbilja velika. Uroš Kovačević je proglašen za MVP-a EP-a, a sada je i službeno proglašen za najboljeg igrača Europe u ovoj godini. Zatim, tu su Petrić, Ivović i drugi. To su sve igrači svjetske klase i teško je s njima izboriti se za mjesto u momadi. Ali svaki trening i pripreme s njima puno znače i može se mnogo naučiti. Mnogo ih cijenim, a htio bih reći kako ih više gledam kao prijatelje nego kao konkurenciju. Želja mi je nastaviti pružati dobre partije i na taj način ponovno zaslužiti poziv izbornika, te se u budućnosti naći u sastavu reprezentacije na nekom velikom natjecanju poput Europskog ili Svjetskog prvenstva, a posebno Olimpijskih igara.

Na koncu, otkrijte nam i neki detalj iz životne svakodnevice na sjeveru Francuske.

Za sada nisam imao baš puno slobodnog vremena, ali kada ga imam, gledam da, skupa s djevojkom koja je ovdje sa mnom, odem do Lilla. Družimo se s mojim suigračima, a za vikend, kada nemam odbojkaških obveza, volim gledati nogomet i ostale sportove. Planiram da, u skorijoj budućnosti, obiđem neke gradove u susjednoj Belgiji koja je udaljena svega 10 km od Tourcoinga.

D. P.



 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika