Aktualno Aktualno

Dogovoreni daljnji koraci

Na inicijativu Katoličkog društva Ivan Antunović, odnosno njegovog predsjednika vlč. Ivice Ivankovića Radaka, u petak, 15. studenoga, u Baču su na temu obnove Franjevačkog samostana razgovarali predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić sa suradnicima, provincijal franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, pater Franjevačkog samostana u Baču fra Josip Špehar, svećenik Subotičke biskupije vlč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji dr. sc. Stjepan Glas.

Budući da postoji nekoliko spornih točaka proizašlih iz nedavno završene obnove ovog samostana, a na koje su predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji više puta ukazivali i bezuspješno bili inicijatori uključivanja u procese, fra Ilija Vrdoljak je prihvatio poziv spomenutog katoličkog društva da se razgovara o daljnjim koracima, a Jasna Vojnić kao glavnu temu razgovora navodi potpisivanje sporazuma o aktivnostima koje se namjeravaju provoditi u samom samostanu.

»Prema do sada iznesenom prijedlogu, u samoj muzejskoj jedinici bi se radilo na digitalizaciji kulturnog naslijeđa, održavanju aktivnosti poput Noći muzeja i Dana konzervatora Srbije, edukacijama u vidu studentske nastave, radionicama za djecu i povezivanju s muzejskim jedinicama biblioteke Srbije. Sve ove aktivnosti bi mogle biti na obostrano zadovoljstvo ukoliko se ne bi ponovila dosadašnja praksa isključivanja predstavnika hrvatske zajednice iz svih procesa, tj. kada bi, na primjer, na devet predviđenih radnih mjesta (kustosi, konzervatori, etnolozi, povjesničari umjetnosti…) bili uposleni stručni pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji. Isto tako zainteresirani smo i za sadržaje aktivnosti – primjerice, tko će i kako tumačiti povijest Bača i Hrvata u Vojvodini, o čemu će, vjerujemo, Provincija sv. Ćirila i Metoda voditi računa, a koja će odrediti ili brisanje ili urezivanje tragova Hrvata Šokaca na ovim prostorima«, ističe predsjednica HNV-a.

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika