Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kraljica svih pića okupila tri tisuće podanika

Ljutovo je protekle subote bilo mjesto okupljanja ljubitelja rakije, kako lokalnih tako i stranaca. Na imanju obitelji Kopilović održan je XII. Festival mlade rakije Memorijal Blaško Kopilović, na kojem se okupilo preko 40 izlagača i 123 natjecatelja iz svih krajeva Srbije. Pobjedu je odnijela kragujevačka šljivovica, koja je očito najviše godila posjetiteljima i žiriju.

Rakija liječi, grije i povezuje

Ove je godine, kako ističu organizatori, oboreno nekoliko rekorda od kojih je najznačajniji europski rekord u broju pristiglih uzoraka rakije od kajsije, kojih je bilo čak 94. Osim kajsije, oko tri tisuće posjetitelja imalo je priliku kušati i najbolje rakije od kruške, šljive, jabuke, a bilo je i komovice, lozovače, dunje, višnje, duda i brojnih drugih vrsta.

Festival je 12. puta organizirala Udruga proizvođača i ljubitelja rakije Subotička peščara, u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača Blaška Kopilovića. Prema riječima organizatora ovog susreta Saše Kopilovića, manifestacija kontinuirano raste glede broja izlagača, ali i posjetitelja kojih je u subotu bilo oko tri tisuće, među kojima i značajan broj iz Hrvatske.

Sjever Bačke poznat je po dobrim voćnjacima i vinogradima, te je tako manifestacija, kako je naveo, postala značajan događaj za ovdašnje proizvođače rakije, a također i za širenje turističke ponude.

»Smisao Festivala jest podići svijest ljudi o konzumiranju kvalitetne domaće rakije i kupovini kvalitetnog voća koje potječe s ovih prostora. Dobrom organizacijom smo uspjeli privući natjecatelje iz cijele Srbije, ali iz godine u godinu i sve veći broj posjetitelja, što je i s turističkog gledišta značajno za našu regiju.«

Samo umjereno

Najviše izlagača bilo je s podučja Grada Subotice, među kojima je bila i obitelj Marine i Ivana Piukovića. Do njihova štanda teško se moglo doći od posjetitelja koji su željeli kušati kakvu su domaću rakiju ovoga puta pripremili. Oni su u subotu osvojili zlatnu medalju za viljamovku, brončanu za dunju i srebrne za kajsiju i šljivu. Marina Piuković kaže da svoje dugogodišnje iskustvo u proizvodnji rakije rado predstavljaju u ovakvim prigodama.

»Deseti puta sudjelujemo na Festivalu, a ovoga puta imamo rakiju od kajsije, dunje i kruške. Kajsije i dunje su iz našeg voćnjaka i ove godine smo imali dobar urod, a kruške za rakiju kupujemo. Na ovakvim manifestacijama ostvarimo određene kontakte, što pridonosi boljoj prodaji rakije, ali budući da se radi o dobroj kvaliteti, mogu reći da ona sama sebe prodaje.«

Za pravi užitak u ispijanju rakije preporuča se degustiranje u umjerenim količinama, u ugodnoj atmosferi i najbolje u dobrom društvu. Ova slika mogla se vidjeti u Ljutovu, gdje su raspoloženi posjetitelji uživali u druženju i dobroj kapljici, čiji su najbolji proizvođači nagrađeni medaljama i diplomama. Prvo i drugo mjesto pripalo je šljivovici, proizvođača Slobodana Senića iz Rače kod Kragujevca, dok je treće mjesto osvojila jabukovača destilerije Stanišić.

Stručni žiri, na čelu s ekspertom za rakije, prof. dr. Ninoslavom Nikićevićem također je od pristigla 354 uzorka proglasio dvanaest najboljih vrsta rakije.

Budući da je rakija idealna za zagrijavanje tijekom predstojećih hladnih zimskih dana, ali i za nazdravljanje onim posebnim trenucima, nazdravite povremeno čašicom rakije i neka svaka bude posebna.

Marija Matković

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay