Kultura Kultura

S ponosom u matici

Proteklog vikenda Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo predstavio se na nekoliko destinacija u Hrvatskoj. Prvo u nizu bilo je predstavljanje u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, gdje je o povijesti i radu Centra govorio predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin, te su održane radionice vezane za bunjevačku tradicijsku baštinu.

Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca, koje je Cvijinu uručila voditeljica Odjela za kulturu mr. sc. Snježana Jurišić.

Radionice u HMI-ju

Bunjevačka nošnja gdje god da se pojavi privlači osobitu pozornost i divljenje, te je tako bilo i 8. studenoga kada su mladi obučeni u različite stilove odijevanja predstavili svoju nošnju okupljenim ljubiteljima tradicije. Reviju nošnje, te radionicu oblačenja bunjevačke nošnje i ženskih oglavlja predvodile su Jelena Lipozenčić i Dajana Šimić, koje su prikazale cijeli postupak oblačenja i skrenule pozornost na greške koje se najčešće događaju prilikom oblačenja, ali i kod odabira nošnje. Također, osobit dojam je na okupljene ostavilo povezivanje marame na »dva kraja« i svilene kapice, koje zahtijeva posebno znanje i vještinu, čega je danas sve manje.

Treću radionicu, koja se bavila bunjevačkim igrama vodio je član UO HKC-a Bunjevačko kolo i nekadašnji voditelj folklora Denis Lipozenčić, koji je okupljenima pokazao osnovne korake za šest bunjevačkih igara. Kako bi najbolje shvatili korake, zainteresirani su i zaigrali s folklorašima Centra i tako uvidjeli kako je za bunjevačke igre, osobito za muške korake, potrebno znanje i vještina, ali i određena doza opuštenosti.

Sve ono što je prikazano samo je mali dio tradicijske baštine, koja će sigurno i u budućnosti imati svoju publiku u Zagrebu.

Dvosatno predstavljanje i radionice direktno su prenošene i putem stranice HMI-ja na facebooku, te su tako bile omogućene širem auditoriju.

HMI u sklopu svojeg programa organizira i projekte za jačanje a-Mreže i predstavljanje hrvatskih nacionlanih manjina u 12 europskih država. Po riječima voditelja projekta Denisa Lipozenčića, još jedan bitan povod susreta je zlatni jubilej koji u siječnju naredne godine očekuje Centar.

»U dogovoru s HMI predstavljanje smo ostavili pred sam kraj godine, kako bismo bili što bliže jubileju. Ujedno smo željeli prikazati ono što je naše: nošnju i ples. Prikazati drugima kako se pravilno oblači bunjevačka nošnja i kako se igraju pojedine bunjevačke igre«, kaže Lipozenčić.

»Cilj ovoga projekta je i osnažiti vezu s domovinom i s drugim istorodnim hrvatskim udrugama i društvima, te razvijati svijest o nacionalnom identitetu te poticati i jačati hrvatski kulturni krug. Osobito me veseli vidjeti da se sve više mladih uključuje i svojim angažmanom njeguje hrvatsku riječ, pjesmu, ples... Njihov doprinos očuvanju hrvatskog identiteta je uistinu nemjerljiv«, kaže Snježana Jurišić.

Značaj radionica

Ovome predstavljanju i radionicama nazočili su i predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Zagreba i okolice. O značaju radionica i njihovoj važnosti rekli su:

»Radionice su bile izuzetno kvalitetne. U našem društvu imamo bunjevačku nošnju i igramo bunjevačke igre, a s obzirom na to da sam garderoberka ove radionice, oblačenja i oglavlja su mi od izuzetnog značaja. Vjerujem da ću ovo, novostečeno znanje moći prenijeti i u našu garderobu«, kaže Dubravka Mrzljak, HKUD Prigorec iz Markuševaca.

Slično mišljenje dijeli i bivša plesačica SKUD-a Ivan Goran Kovačića iz Zagreba, sada veteranka, Ljerka Jazbec:

»Suze su mi potekle kad sam vidjela bunjevačku nošnju u reviji koja je prikazana. I mi posjedujemo lionsku svilu u Zagrebu i nekada je to bila moja nošnja. Moram priznati da u moje vrijeme kada sam igrala u Kovačiću nismo znali za turnir, sada sam sretna da sam to naučila. Još uvijek plešem, trenutno u KUD-u Vedar osmjeh, gdje plešu žene od 65 godina pa sve do 84. Sada smo vidjeli gdje što ide i neću dozvoliti da ikada više nastupamo, a da smo nepravilno obučene. Još više sam sretna jer sam mogla s mladima otplesati bunjevačke igre, koje sam davno plesala. Hvala vam što ste bili ovdje, a moja želja je otići u Suboticu i vidjeti vašu Dužijancu

Dobro jutro, Hrvatska

Dobro jutro, cijeloj Hrvatskoj, kao i onima koji mogu gledati ovaj program izvan domovine poželjeli su i članovi folklornog ansambla i uprave HKC-a Bunjevačko kolo u subotu, 9. studenoga, kada su gostovali u ovoj poznatoj emisiji. Iako je gostovanje u emisiji trajalo oko 25 minuta, tome direktnom prijenosu Hrvatske radio-televizije prethodile su tonske probe, oblačenje nošnje i postavka stola u samome studiju. Na ovaj popis se može dodati i ono što se u javnosti ne vidi, a to je zajedništvo i ponos, te želja pokazati da Hrvati u Vojvodini žive i s ponosom čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Osim predstavljanja Centra, folklora i najljepših bunjevačkih originalnih nošnji koje se nalaze u fundusu HKC-a Bunjevačko kolo, gledateljstvu je predstavljen i dio hrane ovoga područja, među kojima su se našli risarski ručak, lakumići, salčići, pogača...

Smotra folklora

Smotra folklora, 20. po redu, održana je u sklopu proslave dana grada Dugog Sela u subotu, 9. studenoga, na kojoj je sudjelovao i folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo. Naime, Dugo Selo je po riječima predsjednika KUD-a Preporod Maria Mlinareka ove godine obilježilo 810 godina od prve povelje u kojoj se spominje ovaj grad. S obzirom na to da je sv. Martin zaštitnik grada Dugog Sela, onda se i sva događanja vežu uz ovaj datum (11. studenoga). Tako je Martinje 2019. započelo prošlog vikenda tamburaškom smotrom na kojoj je sudjelovalo 450 tamburaša, a završilo je tradicijskim obredom »krštenje vina« kojim mošt prelazi u vino, a kojemu je prethodila spomenuta smotra.

U sklopu Martinja, cijeloga tjedna redale su se brojne manifestacije, otvorene su izložbe i kolonije, među kojima je i postavka čuvene Lepoglavske čipke, te koncert Miroslava Škore, te druge brojne zabave.

Smotra narodnog stvaralaštva na kojoj su se u najboljem svjetlu predstavili članovi HKC-a Bunjevačko kolo održana je u organizaciji KUD-a Preporod, koji je ujedno bio domaćin subotičanima. Osim HKC-a Bunjevačko kolo, na Smotri su sudjelovali i ZFA Dr. Ivan Ivančanin iz Zagreba, HKUD Prigorec iz Markuševaca, HKUD Klek iz Ogulina, HKUD Petar Zrisnki iz Vrbovca, te kao domaćini KUD Preporod iz Dugog Sela.

Ž. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika