Sport i zabava Sport i zabava

Sezona za pamćenje

Mladi tenisači subotičkog Spartaka nedavno su ostvarili veliki uspjeh osvajanjem juniorskog, a ubrzo zatim i seniorskog momčadskog naslova prvaka Srbije. Uspjeh je još veći, s obzirom na to da je seniorski naslov izboren s kompletnom juniorskom postavom, što se nikada prije u povijesti nije dogodilo. Prvu ploču ove najuspješnije mlade tenisačke generacije stasale na terenima u Dudovoj šumi igrao je 17 godišnji Filip Stipić, jedini aktualni nositelj ATP poena.

»Osvajanje naslova momčadskog prvaka u obje konkurencije svakako je najveći dosadašnji uspjeh ove naše generacije. Svojim igrama i pobjedama, unatoč našoj mladalačkoj dobi, pokazali smo svjevrsnu igračku zrelost osobito u finalu seniorskog momčadskog prvenstva protiv favorizirane beogradske Crvene zvezde, jedanaesterostrukog uzastopnog prvaka države«, započeo je naš razgovor Filip Stipić, jedan od nekoliko mladih teniskih lavova iz TK Spartak.

Dva naslova državnog prvaka

Sumirajući dojmove s dva pobjednička momčadska prvenstva države, naš sugovornik se osvrnuo na svoje igre i osobni doprinos u osvajanju da šampionska naslova.

»Na juniorskom momčadskom prvenstvu smo prvo u polufinalu dobili Agrimes, a potom u finalu nakon velike borbe i Akademiju Živković iz Niša. Osvajanje juniorskog naslova prvaka države je bio prvi cilj zacrtan na početku ove sezone, a onda je stigao najveći ispit naše generacije, seniorsko momčadsko prvenstvo«, naglašava Filip i nastavlja: »U dogovoru s našim trenerima Ladislavom Demeterom i Veselinom Rakočevićem odlučeno je kako ćemo bez seniorskih pojačanja pokušati odigrati nabolje kako znamo, jednostavno vjerujući u kvalitetu našeg zajedničkog rada tijekom svih proteklih mjeseci ove natjecateljske godine.«

A vjera u vlastitu kvalitetu i snagu kolektiva koji je satkan od velikog drugarstva svih njegovih članova, finalnom pobjedom protiv Crvene zvezde ostvarila je najveći uspjeh ove odlične mlade generacije.

»Sve vrijeme smo vjerovali u sebe i niti jednog trenutka se nismo plašili činjenice kako se na suprotnoj strani nalaze već renomirani, stariji igrači s brojnim ATP poenima na svom kontu, poput Zekića, Bjelice i Daljeva. U tom nezaboravnom susretu smo im svjesno prepustili ulogu favorita dok smo mi igrali našu igru iz seta u set, iz meča u meč i na koncu posve zasuženo trijumfirali ukupnom pobjednom nakon pojedinačnih i dubl partija.«

ATP poen

Osvajanjem duple momčadske krune Filip Stipić je na najljepši mogući način krunisao sezonu u kojoj je stigao, iako tek 17-godišnjak, do svog prvog ATP poena.

»Svoj prvijenac za ATP ranking ljestvicu osvojio sam ljetos u Novom Sadu, pobjedom 6:2, 6:3 protiv hrvatskog tenisača Alena Rogić Hadžalića u prvom kolu Futuresa koji se igrao na terenima TK Meridijane. Na taj način sam na najbolji način opravdao dobivenu pozivnicu od Teniskog saveza Srbije, a na zlatiborskom Futuresu sam bio gotovo na korak od drugog ATP poena, jer sam u duelu protiv Jandrića imao dvije meč lopte koje, na moju veliku žalost, nisam uspio pretvoriti u pobjedu. Ali iskustvo koje sam dobio u ova dva susreta na profesionalnoj sceni umnogome mi je pomoglo u nastavku sezone, te u velikoj mjeri pridonijelo mom doprinosu u osvajanju momčadskih naslova.«

Tenisačka budućnost

Poput svih mladih tenisača, koji su veliki dio svog djetinjstva žrtvovali brojnim treninzima i natjecanjima u mlađim starosnim kategorija i Filip Stipić, posve logično, ima veliku želju biti profesionalni tenisač.

»Osvajanjem prvog ATP poena uspio sam ostvariti svoj prvi profesionalni cilj, ali to neće biti ništa ukoliko svojim daljnjim igrama ne nastavim pobjeđivati, a samim tim i obranim stečeno. Svjestan sam kako mi predstoji još mnogo napornog treniranja, a nastojat ću u sljedećim zimskim mjesecima i ojačati svoju muskulaturu, što je važan preduvjet za sljedeću, mnogo zahtjevniju sezonu na profesionalnoj sceni. Na godinu ću biti osamnaest godina i bilo bi lijepo da svoj ATP konto uvećam s nekoliko novih poena«, istakao je Filip Stipić, trenutačno jedini subotički tenisač s ATP bodom.

D. Prćić / Foto: subotica.com


Antrfile 1

TK Spartak

Osvajanjem seniorskog momčadskog prvenstva, TK Spartak se upisao u povijest kao prvi i jedini teniski klub u državi kojemu je to uspjelo s isključivo juniorskom postavom. Velik je to uspjeh ove mlade generacije iza koje stoji odličan stručni rad trenera Ladislava Demetera i Veselina Rakočevića, te tehničkog vodstva kluba na čelu s predsjednikom Milanom Vučkovićem.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika