Sport i zabava Sport i zabava

Želja nam je osnažiti momčad

Udruga HAŠK – Zrinjski broji četrdesetak članova od kojih šahovska sekcija ima osamnaest registriranih članova. Prema riječima našeg sugovornika Marinka Mikovića, voditelja ovog sportskog ogranka, taj broj je bio i veći ali su pojedini članovi udrugu napustili zbog odlaska u inozemstvo, dok je nekoliko članova iz zdravstvenih razloga prestalo s aktivnim igranjem. U kraćem ragovoru za naš tjednik postavili smo nekoliko pitanja u svezi djelovanja šahovske sekcije koju uspješno vodi već nekoliko godina.

Kakve su aktivnosti šahovske sekcije Udruge HAŠK – Zrinjski?

Što se tiče naših aktivnosti nastojimo održati njihov kontinuitet jer igrači tijekom tjedna redovito vježbaju, a vikendom igraju ligaške mečeve i turnire. Treninzi se odvijaju od travnja do polovice prosinca, utorkom od 17 do 20 sati.

U kojem se ligaškom rangu trenutačno natječete?

Trenutačno se natječemo u Međuopćinskoj ligi Sjeverna bačka (Mol – Subotica), a igramo turnire po okolnim gradovima i mjestima poput Subotice, Bačke Topole, Bajše, Sente kao i prijateljske susrete sa šahovskim klubovima iz okruženja.

Tijekom proteklih godina aktivnog djelovanja šah sekcije (kluba) odigrali ste i brojne gostujuće prijateljske susrete s hrvatskim šahovskim klubovima i udrugama.

Zrinjski je odigrao mnoštvo gostujućih prijateljskih susreta po Hrvatskoj, primjerice protiv šahovskih momčadi iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Osijeka, Pleternice i dr, a ove godine smo gostovali u Belišću i Đakovu gdje smo prisustvovali proslavi Zvone zvona katedrale naše.

Koji je najbolji dosadašnji postignuti rezultat?

Najbolji rezultat smo postigli 2016. godine kada smo se plasirali u viši rang natjecanja - Sjevernobačku ligu i u njoj se natjecali dvije godine. Zbog privatnih obveza ključnih igrača, koji nisu mogli više nastupati, preselili smo se u niži rang natjecanja. Na turniru u Pleternici, koji se igrao po švicarskom sustavu od 67 sudionika, osvojili smo peto i deveto mjesto za koje smo bili darivani prigodnim darom od strane organizatora turnira.

Kako ocjenjujete tekuću natjecateljsku godinu?

Godinu smo završili natjecanjem u Međuopćinskoj ligi u kojoj smo zauzeli peto mjesto u konkurenciji 18 klubova. Ako bude financijskih sredstava, želio bih dovesti još dva jaka igrača i s ovim pojačanjima bi sigurno osvojili prvo mjesto. Sada nam predstoji natjecanje unutar kluba, a koncem godine ćemo se, uz domjenak, okupiti i na skromni način zahvaliti se šahistima što su dali svoj maksimum, kao i svima onima koji su dali svoj doprinos i financijsku potporu. Također bih se ovim putem zahvalio rukovodstvu DSHV-a što nam omogućuju korištenje prostorija za djelovanje našeg kluba.

Kakvi su daljnji ciljevi šahovske sekcije HAŠK – Zrinjski?

Ciljevi ŠK Zrinjski su da se ponovo plasiramo u viši rang natjecanja i da privučemo što više mladih iz naše zajednice. Nastojat ćemo uspostaviti suradnju s novim klubovima u Republici Hrvatskoj, kao i s hrvatskim klubom iz Pečuha (Mađarska), te sudjelovati na još više turnira, naravno ukoliko bude sluha za financijsku potporu od strane naših krovnih institucija.

Godinama ste nesebično aktivni u radu šahovske sekcije i njezinom uspješnom razvijanju. Kako gledate na svoje osobne ambicije u svijetu šaha?

Što se mene osobno tiče ja sam uvijek ambiciozan i nastojat ću još više raditi na unaprjeđenju udruge i ŠK Zrinjski. Svoje znanje želim prenositi na mlađe kadrove i rad na uključenju što više šahista i novih članova. Na ovogodišnjoj Izbornoj skupštini jednoglasno sam dobio novi mandat od četiri godine, što sigurno nije slučajno. Ukazano povjerenje ću nastojati, na najbolji način, opravdati i u narednim godinama.

D. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika