Kolumne Kolumne

Pomoć prijatelja

U Petrovaradinu i Novom Sadu svečano je obilježen Dan hrvatske zajednice u Srbiji – dan rođenja bana Josipa Jelačića. Ove godine su središnjoj proslavi, koju zajednički organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD Jelačić iz Petrovaradina, nazočili uz pripadnike hrvatskog naroda te predstavnike Novog Sada i AP Vojvodine i dužnosnici tri države: Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime, uz intenzivno građenje veza s predstavnicima vlasti i institucija u Hrvatskoj i Srbiji, učinjen je sada još jedan korak više ka suradnji u regiji i s hrvatskim političarem iz Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, supredsjedateljem Doma parlamentarne Skupštine BiH.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je istakla kako su u postignućima HNV-a proteklih godinu dana, pokrenutim i realiziranim projektima, sudjelovali i Srbija i Hrvatska a kako će od sada Hrvati u Srbiji imati i podršku Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

I doista: od predstavnika tri države čuli smo riječi potpore i ohrabrenja u nastojanjima za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji. Državni tajnik Zvonko Milas, od čijeg se dolaska na čelo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske bilježi intenzivnija suradnja, podsjetio je da su se u protekle tri godine udvostručila sredstva za programe Hrvata u Srbiji. Istaknuo je i da čvrsto vjeruje da će uskoro rodna kuća bana Jelačića biti središte hrvatske zajednice u ovom dijelu Srbije i da će crkva svetog Jurja dobiti svoju obnovu, što je, kazao je, »izuzetno važno za Hrvate koji žive ovdje, a također i za Srbiju i za Hrvatsku«.

Izaslanik predsjednika Republike Srbije Nikola Selaković je kazao kako je izuzetno zadovoljan što je i Dragan Čović prisutan na svečanosti, jer su Bosna i Hercegovina dobar primjer kako hladnih glava, a zajedničkih interesa, Srbi i Hrvati mogu naći svoj zajednički jezik i zajednički djelovati. Istaknuo je i kako su u posljednje dvije i pol godine predstavnici hrvatske zajednice pronašli formulu dobre suradnje s predsjednikom Aleksandrom Vučićem te poručio kako se raduje dobrim stvarima koje su zajednički uradili, a još više onima koje će tek uraditi.

I Dragan Čović se pridružio porukama ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji ističući kako će biti na pomoći u njihovim projektima. Kako je rečeno i na konferenciji za medije puno je područja za daljnju suradnju hrvatskog naroda u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Prva prilika za daljnje razgovore i nastavak suradnje, ne samo s HDZ-om u BiH nego i s drugim političkim opcijama konstitutivnog hrvatskoga naroda u toj državi najavio je, bit će gospodarski sajam u Mostaru koji će se održati u ožujku sljedeće godine.

I domaćini gosta iz BiH istakli su kako očekuju značajnu pomoć od Čovića. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je kako Hrvati u Srbiji trebaju mnogo toga naučiti od Hrvata u BiH koji, kako je rekao, vještije artikuliraju svoje interese, bolje su institucionalno i kadrovski postavljeni i na koncu, ali ne manje važno, ostvaruju i bolje uspjehe. Istaknuo je i kako Hrvati koji žive u različitim državama trebaju sinergijski djelovati spram vlasti u Srbiji i Hrvatskoj kako bi pridonosili smanjivanju napetosti među ovim državama. S obzirom na to da, kako je rekla Vojnić, Dragan Čović ima odličnu i dugotrajnu komunikaciju s državnim vrhom i Srbije i Hrvatske, očekuju da će im biti na velikoj pomoći.

Sve u svemu, ako sumiramo poruke s proslave, čini se da je na ovim našim prostorima, ponekada bliže ono što je dalje, i da je za razvijanje dobrih odnosa s predstavnicima vlasti u državi u kojoj živiš ponekada nužna i pomoć sa strane.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika