Kultura Kultura

Čuvar činjenica

Hrvatsko akademsko društvo (HAD) organiziralo je predstavljanje najnovijeg, XIV. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca koje je održano u četvrtak, 10. listopada, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Pred brojnom publikom svezak su predstavili prof. dr. sc. Josip Vrbošić, redoviti profesor Pravnog fakulteta iz Osijeka u mirovini, Dražen Skenderović, župni vikar Župe sv. Roka u Subotici i dr. sc. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona.

Istodobno je ovo bilo proslavljanje maloga jubileja, s obzirom na to da se ove godine navršava petnaest godina od izlaska prvoga sveska, a izlaskom XIV. sveska obrađena je prva polovica abecede.

Nositelj projekta Leksikona je HAD na čelu s Matom Groznicom, koji se na početku predstavljanja obratio publici. Najnoviji svezak obrađuje natuknice koje počinju na slovo K (od Ku do Kv), a okupio je preko 40 suradnika.

Kultura kao komunikacija

Profesor Vrbošić podsjetio je kako se u ovome svesku nalaze se tekstovi o važnoj temi, a to je kultura. Tu su natuknice o kulturi općenito, ali i o kulturnim ustanovama i udrugama podunavskih Hrvata.

Glede pojma kulture, Leksikon ima i razgovornu, komunikacijsku odrednicu.

»Kada nam dolaze stranci, oni ne žele vidjeti pustoš. Žele vidjeti ljude i knjige, knjižnice i muzeje. Žele vidjeti stvarni život sada, ali i život kakav je bio u prošlosti. Leksikon u tome puno može pomoći«, navodi Vrbošić koji je nadalje govorio o imenima iz najnovijeg sveska koja su mu se učinila zanimljivim, zagonetnim, pa čak i paradigmatičnima (osobe koje daju uzor drugima, prim. a.).

Značaj za lokalnu Crkvu

Iako se to ne zamijeti odmah, Leksikon ima važnost i za mjesnu Katoličku crkvu, ocijenio je u svojem izlaganju vlč. Dražen Skenderović.

»Do sada je obrađen veliki broj katoličkih uglednika, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, kao i zauzetih katoličkih laika. Tu je i jedan broj natuknica koje imaju dodatnu vrijednost – poput one o bačkoj apostolskoj administraturi, ili pak onih o grobljima, kalvarijama i kapelama. Svaka od ovih natuknica može, uz to što donosi podatke o pojedincima, biti polaznom točkom za istraživanje o pojedinim osobama ili mjestima. Za mene osobno je natuknica o kapelama bila poticajem da započnem stvarati registar kapela u Biskupiji. Nije to lak posao, ali već imamo broj od 152 kapele«, kazao je vlč. Skenderović.

I ovaj svezak Leksikona sadrži veliki broj crkvenih uglednika. Vlč. Skenderović je, kaže, radio na natuknici o svećeniku Anti Kopunoviću o kojemu je trebalo usuglasiti različite izvore o njegovu djelovanju u Argentini nakon Drugog svjetskog rata.

Također su zanimljive i natuknice o sportskim djelatnicima, smatra vlč. Skenderović.

»Spomenuo bih Andriju Kujundžića Čiču koji je sudjelovao na Olimpijadi u Parizu. Na ovoj sam natuknici osobno radio. Tu su i Lajčo Kujundžić i Lazo Bogešić. Leksikon nam tako pruža podatke o nogometašima koji su proslavili Suboticu, a o kojima u monografijama subotičkih nogometnih klubova nema puno podataka niti su oni točni«, kazao je on.

Veliki posao se nastavlja

Nije u početku bilo planirano da XIV. svezak bude poseban već je trebao biti uključen u prijašnji XIII. svezak, rekao je urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić.

»Kada smo počeli raditi na njemu, vidjeli smo da će to biti previše materijala. I tako smo objavili posebno XIII. svezak, a ovaj nešto tanji je objavljen posebno«, kazao je on.

Jedna od osobitosti ovoga sveska jest veliki broj članova jedne obitelji – Kujundžić, gotovo njih četrdeset.

»U ovom se svesku pojavljuju i novi suradnici, poput Vladimira Nimčevića. Vlč. Dražen Skenderović je već ranije počeo pisati sportske biografije, te je i za petnaesto izdanje pripremio priloge. I Grgo Kujundžić je dao značajan prinos, vezan prije svega uz članove obitelji Kujundžić«, kazao je Bačić.

U do sada XIV. svezaka Leksikona ima ukupno 1.766 članaka. Najnovije izdanje broji 100 stranica, a ukupno u svim izdanjima ima 1.545 stranica.

»Ova je promocija u isto vrijeme i poticaj da ustrajemo i radimo dalje. Započeli smo rad na XV. svesku koji će obuhvatiti slova L, LJ i početak slova M, jer je ono opsežno. Nadamo se da ćemo taj posao završiti u prvoj polovici sljedeće godine. Taj XV. svezak izaći će prije svega zahvaljujući pomoći Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske«, kazao je Bačić, koji se ovom prigodom zahvalio svima koji su pomogli u dosadašnjoj realizaciji Leksikona.

S. Jurić / Foto: Ivan Ivković Ivandekić

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay