Aktualno Aktualno

Uspostavljeni značajni kontakti

Predstavnici hrvatske zajednice iz Srbije – predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, međunarodni tajnik u HNV-u Darko Baštovanović i tajnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i vijećnik HNV-a Josip Bako boravili su od 7. do 9. listopada u Bruxellesu na Danima europskih regija i gradova. Ovaj je posjet ostvaren na poziv župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ističe važnost ovog događaja za Hrvate u Srbiji, budući da su prvi puta u izaslanstvu hrvatskih županija bili u Bruxellesu, mjestu gdje se dogovara budući ciklus europskih projekata koji će početi od 2020. godine.

»U Bruxellesu je postojao ured Osječko-baranjske županije koji je od ove godine postao ured pet slavonskih županija – Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, kao jedinstvene regije koje sada pred europskim institucijama nastupaju kao jedna velika regija. Njihovi predstavnici su ovom prigodom iznijeli potrebe i prioritete svojih županija, a nas su uključili na način da iskažemo svoje potrebe i da vidimo na koji se način možemo uključiti i biti s njima dionici prekograničnih projekata. Naime, u tijeku je planiranje novog razdoblja, jer od 2020. počinje novi ciklus europskih projekata«, kaže Vojnić.

Sa županima su bili i direktori razvojnih agencija iz spomenutih županija te je ovom prigodom, najavljuje Vojnić, dogovoren skori susret s njima prilikom kojeg bi im predstavnici hrvatske zajednice iznijeli potrebe koje se tiču ovdašnjih Hrvata i kada bi se razgovaralo o potencijalnim partnerima za suradnju.

»Ovo je za nas jako veliki iskorak, jer u prethodnom razdoblju ne samo da nismo bili informirani već nismo bili uključeni ni u jedan europski projekt. Sada ćemo moći, koliko nam naši kapaciteti dozvoljavaju, uključiti se u neke prekogranične projekte«, ističe Vojnić.

Osim na sastanku organiziranom u predstavništvu pet slavonskih županija u Bruxellesu, Vojnić, Baštovanović i Bako su kao članovi izaslanstva ovih županija bili na prijemu koji su upriličili Veleposlanstvo Republike Srbije u Bruxellesu i predstavništvo Ureda AP Vojvodine, a u povodu Dana neovisnosti RH sastali su se i s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i s njima, među ostalim, razmotrili mogućnost šestomjesečnog usavršavanja u Bruxellesu jednog pripadnika naše zajednice.

Predstavnici hrvatske manjine su tijekom tri dana sudjelovali i na panelima u organizaciji Komiteta regija.

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika