Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Donacija udžbenika i mjuzikl

Učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba pod vodstvom ravnatelja i nekoliko nastavnika posjetili su 4. i 5. listopada Hrvate u Monoštoru i Subotici. Razlog njihovog dolaska bio je izvođenje kazališne predstave – mjuzikla Tamo da putujem, a ovom prigodom donijeli su i vrijedne nagrade namijenjene poboljšanju kvalitete obrazovanja na hrvatskome jeziku. Školsku knjižnicu u Monoštoru obogatili su lektirama na hrvatskome jeziku, a prilikom posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću ostavili su i 500 srednjoškolskih udžbenika. Ravnatelj škole Zlatko Stić najavio je ponovni posjet HNV-u u prosincu, kada će doći s novom donacijom.

Slijedi računarska oprema

Stić kaže kako je ovo već četvrti put da škola surađuje s HNV-om, te im je drago kada mogu donirati udžbenike jer su oni preduvjet za uspjeh u daljnjem školovanju.

»Naša škola je već surađivala s Hrvatima iz Vojvodine – bila je razmjena učenika, donirali smo prije ovoga dva puta udžbenike, a sada smo, osim knjiga, došli da vam predstavimo i mjuzikl koji su uvježbali učenici naše škole. Donijeli smo udžbenike matematike i fizike za sva četiri razreda tehničke škole i gimnazije. Djeca odavde često upisuju studije u Hrvatskoj, prema zakonu su dužni polagati državnu maturu i za njih je najbolje da od početka uče po udžbenicima po kojim uče i djeca u Hrvatskoj«, rekao je Stić.

Na sastanku s predstavnicima HNV-a Stić je kazao da će škola i dalje pratiti potrebe i osiguravati udžbenike za obrazovanje na hrvatskome jeziku, a u prosincu je najavio ponovni dolazak kada će donirati računarsku opremu hrvatskoj zajednici.

Stić je ujedno i predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol, koji je, kako je rekao, spreman godišnje stipendirati dva do tri studenta iz Vojvodine koji studiraju u Hrvatskoj. Planiran iznos stipendije je 1600 kuna mjesečno u trajanju od pet godina, što će po studentu biti oko 100.000 kuna za vrijeme studija. Projekt bi, kako je najavio, trebao uskoro započeti, a u suradnji s HNV-om napravit će se kriteriji prema kojima će se stipendije dodjeljivati.

Inače, Rotary klub Zagreb Kaptol poznat je po akciji Korak u život koja traje deset godina i do sada su, kako kaže Stić, podijelili oko 22 milijuna kuna studentima bez roditeljske skrbi u Hrvatskoj.

Pomažu i učenici

Koliko je značajna ova donacija udžbenika, ali i sam posjet škole istakla je dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Marina Ivanković Radaković.

»Problem nabave srednjoškolskih udžbenika je gorući problem i HNV-a i Odbor za obrazovanje ulaže ogromne napore kako bi na neki način pribavilo udžbenike za srednjoškolce. Ova donacija je izuzetno dragocjena, jer će se na neki način riješiti taj problem. HNV je zahvalno ravnatelju i kolektivu škole na njihovom zalaganju, a ovom gestom su pokazali i kako ipak nismo sami u ovim problemima i da možemo računati na potporu iz Hrvatske«, rekla je Ivanković Radaković.

A da će Hrvati u Srbiji moći i u budućnosti računati na potporu iz matične države potvrdili su i učenici ove zagrebačke škole. Oni su sami prikupljali novčana sredstva na koje je nadodala i škola te su tim novcem kupljeni udžbenici koje su donijeli. Predsjednica volontera škole Ema Horvat, učenica četvrtog razreda smjer kozmetičar, o donaciji kaže: »Ako imamo mogućnost pomoći, zašto ne? Ako smo u boljoj situaciji, uvijek ćemo pomoći.«

Velika zainteresiranost

Mjuzikl Tamo da putujem učenici zagrebačke Prirodoslovne škole izveli su najprije u Monoštoru, 4. listopada u Domu kulture. Prije izvedbe nazočnima je riječi dobrodošlice uputio dopredsjednik HNV-a za Sombor i predsjednik Kulturno-umjetničkog društvo Hrvata Bodrog Željko Šeremešić, a goste je pozdravila i ravnateljica Osnovne škole 22. oktobar Marija Mrgić.

U dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici predstava je održana 5. listopada, a goste je pozdravio predsjednik Kola i Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin. Brojnoj djeci i nekolicini starijih u publici obratila se i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja je, osim riječi zahvale za donaciju iz Zagreba, istakla da se i hrvatska zajednica treba zapitati kuda ide, koji su njezini ciljevi i putevi odrastanja te da poruka predstave ne treba biti »tamo da putujem«, već »ovdje da ostajem«.

Ravnatelj škole Stić je rekao kako je ovo drugi mjuzikl u tri godine koji su učenici uvježbali i da dovesti 56 učenika koji sudjeluju u predstavi i svu opremu ne bi bilo moguće bez potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog uredu za obrazovanje Grada Zagreba.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika