Kultura Kultura

Naklon sinjskoj publici

Gostovanja dramske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor pred gledateljima u Hrvatskoj nastavljena su posjetom Sinju, gdje su somborski glumci amateri bili sudionici 4. susreta gradova prijatelja. Somborci su predstavu Matora dica izveli u okviru večeri komedije na kojoj je još sudjelovao i Teatar 303 iz Kotora.

Uigrana ekipa

Komediju Matora dica rađenu po tekstu Marjana Kiša Nazorovci su premijerno izveli prije godinu dana. Tekst, namjenski i pisan za ovu dramsku skupinu, u prepoznatljivom Kišovom stilu, dobro je »legao« ovoj ekipi pa je ovo jedna od najuspješnijih predstava ove dramske sekcije. I po broju izvođenja i po natjecateljskim uspjesima i nagradama. Gostovanje u Sinju uslijedilo je na poziv domaćina, Sinjskog pučkog kazališta, a Matora dica odlično su se uklopila u večer komedije. Takav poziv se ne odbija pa somborski glumci nisu dvojili glede puta i gostovanja, tim prije što je to prvi puta da se neka Nazorova predstava vidi i u sinjskom pučkom kazalištu. Do izlaska na scenu sinjskog kazališta Nazorovi glumci na desetak gostovanja uigrali su predstavu, popravili neke finese, dodali po koju rečenicu, duhovitu repliku u tekst, uspjeli su prevladati i odsustvo jednog glumca zbog bolesti, pa su na pozornicu pred zahtjevnu publiku, koja je navikla na dobre predstave, izašli opušteni i rasterećeni, riješeni da nasmiju gledatelje. I uspjeli su, jer je publika predstavu pratila smijehom, a naklon glumaca na kraju nagradila velikim pljeskom. A pljesak su dobili Klara Oberman, Jolika Raič, Zvonimir Lukač, Sofija Vuković, Tatjana Bošnjak, Dragana Gaćeša, Miloš Gaćeša, Josip Oberman i Estera Vamošer.

Gostovanje u Sinju otvorilo je i mogućnosti nove suradnje, jer su se za gostovanje zainteresirali i iz Teatra 303 iz Kotora.

Prije gostovanja u Sinju Nazorovci su gostovali u Slavonskom Brodu na 12. Festivalu amaterskih kazališta. Zvonimiru Lukaču na tom festivalu uručena je nagrada za poseban doprinos kazališnom amaterizmu. Klara Oberman (strina Julka) i Dragana Gaćeša (tetak Pajo) bile su u nominaciji za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu. Predstava Matora dica bila je u nominaciji za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Uz još nekoliko planiranih gostovanja do kraja godine, Matora dica će biti najizvođenija predstava ove udruge.

Susret s prijateljima

Najveći »krivac« za Nazorovo gostovanje u Sinju je Željko Viculin, voditelj Sinjskog pučkog kazališta.

»Naše kazališne susret gradova prijatelja organizira četvrtu godinu i moja želja je bila da nam ove godine gostuje neka hrvatska udruga iz Vojvodine. Tako smo se povezali sa HKUD-om Vladimir Nazor i uz goste iz Crne Gore mislim da smo uspjeli napravitu jednu lijepu večer, nasmijati gledatelje s dvije posve različite, ali izvanredne predstave. Vidjeli ste i sami gledatelji su uživali i meni je sada jedina želja da se ta naša suradnja i nastavi. I ne samo da se nastavi već i proširi kroz druge vidove suradnje. Zašto ne povezati folklorne skupine, jer prostora za suradnju ima«, kazao je Viculin i najavio uzvratni posjet Somboru već za dva tjedna, jer će Sinjsko pučko kazalište sudjelovati na X. Međunarodnom susretu amaterskih dramskih društava.

Ono što jest problem svih amatera je financiranje, a naš domaćin kaže da oni s tim nemaju problema. Iz gradskog proračuna dobivaju dotacije, pomaže i županija, te Ministarstvo kulture. Njihov rad prepoznali su i drugi pa mogu računati i na pomoć sponzora.

»Svega toga ne bi bilo bez našeg rada. Mi smo amatersko kazalište koje godišnje priredi sedam-osam premijera, kazalište koje godišnje ima i do 70 izvedbi, kazalište koje ima tri dramska studija, svih uzrasnih kategorija. Svaka naša predstava ima oko 30 izvođenja«, kaže Viculin.

Sinjsko pučko kazalište službeno postoji od 1956. godine, ali predstave u Sinju prikazivane su još 1876. godine.

»Bilo je nekoliko dramskih grupa pa smo pokrenuli inicijativu da se službeno kazališni život u Sinju prizna od 1876. godine«, zaključuje Viculin.

Z. V.


ANTRFILE

Nagrade na festivalu FETRA

Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor sudjelovala je na Festivalu tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine FETRA 2019. godine u Jaši Tomiću. Na taj festival Nazorovci su se plasirali nakon uspješnog sudjelovanja na općinskoj i zonskoj smotri amaterskih dramskih društava. U Sombor su se vratili s nagradama. Jolika Raič dobila je pohvalu za ulogu Matilde, a Klara Oberman, kao strina Julka, nagrađena je za glumicu večeri. FETRA je najviši stupanj natjecanja na kome je do sada sudjelovala dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika