Kultura Kultura

Naklon sinjskoj publici

Gostovanja dramske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor pred gledateljima u Hrvatskoj nastavljena su posjetom Sinju, gdje su somborski glumci amateri bili sudionici 4. susreta gradova prijatelja. Somborci su predstavu Matora dica izveli u okviru večeri komedije na kojoj je još sudjelovao i Teatar 303 iz Kotora.

Uigrana ekipa

Komediju Matora dica rađenu po tekstu Marjana Kiša Nazorovci su premijerno izveli prije godinu dana. Tekst, namjenski i pisan za ovu dramsku skupinu, u prepoznatljivom Kišovom stilu, dobro je »legao« ovoj ekipi pa je ovo jedna od najuspješnijih predstava ove dramske sekcije. I po broju izvođenja i po natjecateljskim uspjesima i nagradama. Gostovanje u Sinju uslijedilo je na poziv domaćina, Sinjskog pučkog kazališta, a Matora dica odlično su se uklopila u večer komedije. Takav poziv se ne odbija pa somborski glumci nisu dvojili glede puta i gostovanja, tim prije što je to prvi puta da se neka Nazorova predstava vidi i u sinjskom pučkom kazalištu. Do izlaska na scenu sinjskog kazališta Nazorovi glumci na desetak gostovanja uigrali su predstavu, popravili neke finese, dodali po koju rečenicu, duhovitu repliku u tekst, uspjeli su prevladati i odsustvo jednog glumca zbog bolesti, pa su na pozornicu pred zahtjevnu publiku, koja je navikla na dobre predstave, izašli opušteni i rasterećeni, riješeni da nasmiju gledatelje. I uspjeli su, jer je publika predstavu pratila smijehom, a naklon glumaca na kraju nagradila velikim pljeskom. A pljesak su dobili Klara Oberman, Jolika Raič, Zvonimir Lukač, Sofija Vuković, Tatjana Bošnjak, Dragana Gaćeša, Miloš Gaćeša, Josip Oberman i Estera Vamošer.

Gostovanje u Sinju otvorilo je i mogućnosti nove suradnje, jer su se za gostovanje zainteresirali i iz Teatra 303 iz Kotora.

Prije gostovanja u Sinju Nazorovci su gostovali u Slavonskom Brodu na 12. Festivalu amaterskih kazališta. Zvonimiru Lukaču na tom festivalu uručena je nagrada za poseban doprinos kazališnom amaterizmu. Klara Oberman (strina Julka) i Dragana Gaćeša (tetak Pajo) bile su u nominaciji za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu. Predstava Matora dica bila je u nominaciji za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Uz još nekoliko planiranih gostovanja do kraja godine, Matora dica će biti najizvođenija predstava ove udruge.

Susret s prijateljima

Najveći »krivac« za Nazorovo gostovanje u Sinju je Željko Viculin, voditelj Sinjskog pučkog kazališta.

»Naše kazališne susret gradova prijatelja organizira četvrtu godinu i moja želja je bila da nam ove godine gostuje neka hrvatska udruga iz Vojvodine. Tako smo se povezali sa HKUD-om Vladimir Nazor i uz goste iz Crne Gore mislim da smo uspjeli napravitu jednu lijepu večer, nasmijati gledatelje s dvije posve različite, ali izvanredne predstave. Vidjeli ste i sami gledatelji su uživali i meni je sada jedina želja da se ta naša suradnja i nastavi. I ne samo da se nastavi već i proširi kroz druge vidove suradnje. Zašto ne povezati folklorne skupine, jer prostora za suradnju ima«, kazao je Viculin i najavio uzvratni posjet Somboru već za dva tjedna, jer će Sinjsko pučko kazalište sudjelovati na X. Međunarodnom susretu amaterskih dramskih društava.

Ono što jest problem svih amatera je financiranje, a naš domaćin kaže da oni s tim nemaju problema. Iz gradskog proračuna dobivaju dotacije, pomaže i županija, te Ministarstvo kulture. Njihov rad prepoznali su i drugi pa mogu računati i na pomoć sponzora.

»Svega toga ne bi bilo bez našeg rada. Mi smo amatersko kazalište koje godišnje priredi sedam-osam premijera, kazalište koje godišnje ima i do 70 izvedbi, kazalište koje ima tri dramska studija, svih uzrasnih kategorija. Svaka naša predstava ima oko 30 izvođenja«, kaže Viculin.

Sinjsko pučko kazalište službeno postoji od 1956. godine, ali predstave u Sinju prikazivane su još 1876. godine.

»Bilo je nekoliko dramskih grupa pa smo pokrenuli inicijativu da se službeno kazališni život u Sinju prizna od 1876. godine«, zaključuje Viculin.

Z. V.


ANTRFILE

Nagrade na festivalu FETRA

Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor sudjelovala je na Festivalu tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine FETRA 2019. godine u Jaši Tomiću. Na taj festival Nazorovci su se plasirali nakon uspješnog sudjelovanja na općinskoj i zonskoj smotri amaterskih dramskih društava. U Sombor su se vratili s nagradama. Jolika Raič dobila je pohvalu za ulogu Matilde, a Klara Oberman, kao strina Julka, nagrađena je za glumicu večeri. FETRA je najviši stupanj natjecanja na kome je do sada sudjelovala dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor.


 


 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay