Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dosta je bilo kukanja

U posljednjih nekoliko mjeseci u Sonti djeluje neformalna grupa Mentalna higijena. Sve je počelo na jednoj fb stranici, koju je otvorila, kako sama za sebe kaže, seoska učiteljica Jovanka Stepanović. Ubrzo je dobila i sljedbenike, redom osobe kojima je rodno mjesto na srcu i u srcu. Bilo ih je svih dobi, od djec, do sedamdesetgodišnjaka. Nacionalno heterogeni, politički u većini neopredijeljeni, a svima je zajednička ljubav prema Sonti.

Prva akcija

Do stvarnog okupljanja grupe došlo je prošle godine, odnosno još prije otvaranja stranice. Prva konkretna akcija bilo je uređenje zapuštene šumice pored nogometnog igrališta na periferiji sela. U početku je bilo puno peripetija, jer formalni vlasnik cijele parcele na kojoj su nogometno igralište i šumica je NK Dinamo. Stepanovićeva je razriješila sve dvojbe i uspostavila dobru suradnju s klubom. Na njezin poziv odazvala se ekipa od desetak osoba, za početak dovoljno. Riješeni su i problemi s tijelima lokalne uprave, jer je u šumici bilo nekoliko vidno oboljelih i poluosušenih stabala, a za njihovo uklanjanje potrebno je osigurati više dozvola od inspekcijskih tijela. Istina, sve peripetije su riješene, ali je dosta vremena izgubljeno zbog inertnosti nadležnih. Kad se konačno pristupilo poslovima na uređenju šumice, vidjelo se koliki je entuzijazam članova grupe. Svatko je radio spram svojih mogućnosti i znanja, posla je bilo za sve, a ton dobrom raspoloženju davala su djeca koja su došla za svojom učiteljicom. Smeće je uklonjeno, šipražje i trava pokošeni, oboljela stabla i suhe grane na zdravima uklonjene. Šumica je bljesnula novim sjajem, postala je mjesto u koje je ugodno doći. Napravljene su klupe i stolovi, a tu su se često sastajali članovi grupe. Dolazila su i školska djeca, njihova učiteljica ih je dovodila na svojevrsnu nastavu u prirodi kako bi stekli neka praktična znanja koja nisu obuhvaćena školskim programima, ali će im biti neophodna u životu. Danas se prije novih akcija okupljaju u šumici, a poslije akcija se vraćaju u šumicu okrijepiti i tijelo i dušu.

Sport i željeznica

Akcija uređenja rukometnog igrališta bivšeg RK Dinamo uslijedila je ljetos. Zapušten, ruglo u centru sela, bio je lokacija na koju je dolazilo dosta djece na loptanje. Članovi grupe uočili su sve opasnosti za tu djecu i poduzeli akciju uređenja, kako bi im omogućili igru u puno ugodnijem ambijentu. Okupljena ekipa s trimerima i ručnim alatkama vrijedno je radila po velikoj vrućini. Prikupljena je i izvezena velika količina smeća, pokošen sav korov i igralište je bljesnulo u svoj svojoj ljepoti. S malo truda moglo bi ga se i dalje održavati. No, to ne bi trebala biti obveza dragovoljaca nego MZ Sonta, koja ima radnike angažirane za javne radove. Lijepo je vidjeti centar sela s uređenim cvjetnjacima i redovito košenim travnjacima, međutim, samo dvjestotinak metara dalje stanje je glede zapuštenosti katastrofalno. A ako već radnici na javnim radovima kose i površine ispred privatnih kuća u centru, nadležni za raspored njihovog rada mogli bi se sjetiti i malo udaljenijih neuralgičnih točaka. Jedna od njih je željeznička postaja Sonta. Puno toga napisano je i u medijima i na društvenim stranicama, pa nema svrhe širiti temu. Posljedica svih tih zbivanja je zaključavanje, neodržavanje i ostavljanje bez ijednog uposlenika željezničke postaje Sonta. Članovi grupe organizirali su i akciju čišćenja okolnog prostora. Nekoliko dana nakon uređenja na istom prostoru bilo je novih plastičnih kesa, omotnica od grickalica i pvc bočica. Sam po sebi nameće se zaključak da nije dostatno samo očistiti prostor i da je najneophodnije preventivno djelovanje, kako na kolektivnu, tako i na svijest pojedinaca. Gorući problemi u selu svima su dobro poznati. Kanalizacija ne postoji, rupe na uličnim cestama sve su gušće, a nagovještaja boljitka nema. Ukoliko Sonćani ne pomognu sami sebi, a dokazali su više puta da mogu, uzaludni će biti svi budući izbori, bilo neke političke promjene ili ne. Uostalom, kritična masa koja može donijeti boljitak već odavno se iselila iz Sonte, a proces iseljavanja odvija se i dalje.

I. Andrašić
 

Antrfile

»U ovom vremenu, u kojem se rasipamo po bijelom svijetu, mi koji ostajemo pokušajmo spasti što se još spasti može. Dosta je bilo kukanja, čekanja da nas se netko sjeti, da nam se nešto da. Vjerojatno smo upali u neko vrzino kolo i stalno kucamo na pogrešna vrata. Istina, ostalo nas je malo, ali u Sonti još uvijek imamo djece, umjetnika, slikara, književnika, studenata, rađanja, umiranja. Došlo je vrijeme da za nas, za naše selo nešto uradimo sami. Neformalnu fb grupu Mentalna higijena pokrenula sam s ciljem okupljanja svih kojima je Sonta u srcu i koji su spemni za svaku akciju uređenja našega mjesta. Nije nam poanta u priči što nas žulja, što ne valja, niti u optuživanju bilo koga. Jedino svojim djelovanjem možemo pomoći sami sebi i, što je najbitnije, našoj deci. Nacionalno i dobno smo heterogeni, većina je politički neeksponirana. Radu grupe svatko može pridonijeti na svoj način. Neka svatko uradi po malo od onoga što zna, u zbiru će to biti puno. Znam da ima i bit će onih koji ne vjeruju u ove ideje, ali uvijek ih ima, zar ne? Jedino što u grupi neću dopustiti jest isticanje političke i veličanje nacionalne pripadnosti. Svi smo mi Sonćani i svi su dobrodošli u grupu, pod uvjetom da jezik sporazumijevanja mora biti jezik prijateljstva i ljubavi«, kaže idejni tvorac grupe, inicijator i najaktivniji sudionik svih dosadašnjih akcija Jovanka Stepanović.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika