Aktualno Aktualno

Sudjelovali i Hrvati iz Srbije

Najveća tradicijska kulturna manifestacija u Slavoniji, Vinkovačke jeseni, održana je od 13. do 23. rujna 54. puta. U ovome razdoblju Vinkovci su privukli mnoge goste kroz kulturne i sportske priredbe i zabavne sadržaje. Od osam tisuća sudionika kao predstavnici Hrvata iz Srbije, na Jesenima je sudjelovao Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg iz Vajske, a među uzvanicama je bila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Tema ovogodišnjih Jeseni su: Tri nam drage riječi, a riječi predstavljaju Slavoniju, Srijem i Baranju.

Djeca na Jesenima

Vinkovačke jeseni otvorio je gradonačelnik ovoga grada na Bosutu Ivan Bosančić 13. rujna, nakon čega su uslijedile Dječje Vinkovačke jeseni. One su okupile kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, kao i goste iz Bosne i Hercegovine, te Vojvodine. Održana je i međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina te svečani mimohod dječjih skupina koji je okupio oko 2.500 djece iz čak 62 kulturno-umjetnička društva. HKU Antun Sorgg iz Vajske predstavljao je Hrvate iz Vojvodine. Kažu kako im nije bilo lako organizirati se i doći, ali i da su sretni što su sudjelovali na ovakvoj manifestaciji.

Na mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni nazočila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prigodom Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva.

Kolo izazvalo ovacije

Kao najposjećenija i najspektakularnija priredba svakih, pa i ovih Jeseni je Svečani mimohod, koji je bio u nedjelju, 22. rujna, na ulicama grada. Mimohodom se predstavio dio bogate riznice tradicijskog ruha, pjesama i običaja Hrvata, ali i nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Od 69 društava koje su sudjelovale u mimohodu, osim onih iz Hrvatske, bilo ih je i iz BiH, Rumunjske, Austrije, Mađarske, Slovenije te Srbije – HKC Bunjevačko kolo iz Subotice.

U svečanom mimohodu sudjelovalo je oko 3.000 sudionika, 30 konjskih zaprega i 52 konjanika, a program je toga dana duž gradskih ulica i trgova pratilo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Istoga dana članovi Kola sudjelovali su i na Smotri folklora. Predstavili su se Momačkim kolom, a svojim nastupom izazvali su ovacije publike.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kao uzvanica nazočila je svečanom otvorenju Jeseni, koje je bilo 20. rujna na Trgu bana Josipa Šokčevića. Tom prigodom, između ostalih, susrela se i s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika