Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kulinarska kultura hrvatske zajednice

HKPD Jelačić iz Petrovaradina jest jedna od hrvatskih udruga s najrazličitijim područjem djelovanja. Tako je drugu godinu zaredom bila inicijator i nositelj jedne pokrajinske gastro manifestacije pod nazivom CROz kuhinju Vojvodine, koja je održana protekle subote, 21. rujna, u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Petrovaradinu.

Raznovrsna ponuda

Sukladno ciljevima istoimenoga projekta da se upozna, poveže, objedini i promovira različita kulinarska kultura hrvatske zajednice u Vojvodini i njenih gastro-regiona, u programu spomenute manifestacije sudjelovale su četiri hrvatske udruge. Regiju Bačke zastupalo je HKPD Đurđin iz Đurđina čiji su članovi pripremali originalnu bunjevačku taranu s divenicom (kobasicom), jelo dobijeno prženjem čvrsto rendanog i osušenog tijesta s vodom, lukom i začinima. Nudila se i pečena riba kulinara iz Podunavlja – KUDH-a Bodrog iz Monoštora koji važe za poznate dunavske ribare i majstore pripremanja specijaliteta od ribe.

S druge strane, bili su smješteni Srijemci sa svojim slatkim jelima, autentičnim za njihov kraj. Fantazijom od šufnudli s lešnjakom i pekmezom, jela dobijenog kuhanjem tijesta sjedinjenog s prethodno kuhanim krumpirom i dodatnim sastojcima, predstavila se Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina. Najposlije, domaćini – Društvo Jelačić ovoga je puta nastupilo praveći knedle sa šljivama i to na način karakterističan za staru petrovaradinsku kuhinju, s osnovom pripreme tijesta kao za navedene šufnudle. Uz svako jelo, kuhari su predlagali i izbor najprikladnijega pića, od kojih je domaće vino, bijelo i crveno, bilo proglašeno najuniverzalnijim napitkom za svako jelo.

Zaboravljeni recepti

Posebnost ovogodišnjeg događaja CROz kuhinju Vojvodine ogledala se u edukacijskom uključivanju posjetitelja u razgovor o pripravljanij hrani, čime se željelo probuditi sjećanje na mnoge zaboravljene recepte. Kuhari ili predsjednici udruga imali su zadaću dati prikaz načina spravljanja jela koje su pripremali, te opširno govoriti o tradiciji toga jela u njihovom zavičaju.

Uz organiziranje pripremanja spomenutih jela, posjetitelji su imali mogućnost kušanja i dva dodatna jela – izvan konkurencije, koja su se pripravljala kao poseban bonus za sve nazočne. Riječ je o ribljem paprikašu fish-majstora prof. dr. Marka Kovača, inače člana udruge Jelačić, osvjedočenog, višestrukog pobjednika u pripremanju ribljih juha i paprikaša na raznim natjecanjima, te o gurmanskom slavonskom čobancu koji je također pripremio član Društva domaćina, Mirko Turšić. Iako je hrane bilo u izobilju, sve pripravljeno bilo je i potrošeno, što govori ne samo o kvaliteti ponuđenoga, već i o velikom broju posjetitelja koji su prisustvovali ovoj manifestaciji.

Prateći program

Uz raznovrsni izbor jela, posebno dizajniran za ovu prigodu, velikom broju posjetitelja manifestacije prezentiran je i dio glazbene baštine Petrovaradina i, općenito, Srijema, nastupima Petra Pifata na dijatonskoj harmonici sa spletom instrumentalnih srijemskih skladbi, te mini-koncertom hrvatskih popijevaka pjevačkoga zbora župe Presveto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca koji su bili posebni gosti ove gastro manifestacije. Članovi literarnog odjela surčinske Čitaonice uzveličali su program svojim recitacijama o Srijemu, vinu i hrani, ali i jednim iznenađenjem: demonstriranjem pjevanja narodnih srijemskih popijevaka za vrijeme pripravljanja jela.

Gastro manifestacija CROz kuhinju Vojvodine realizirana je uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Opće je očekivanje i nastojanje da se ovaj projekt održi i naredne godine sa svim svojim specifičnostima i osnovnim postulatom očuvanja i afirmiranja načina priprave tradicionalnih jela vojvođanskih Hrvata. U planu je i izdavanje brošure s receptima autentičnih jela koja su se pripremala ili se i danas pripremaju u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici.

M. Kralj

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay