Intervju Intervju

Za mlade Hrvate iz Vojvodine odlučan sam napraviti iskorak!

Koncem prošle godine Ivan Vidiš izabran je za novog predjsednika Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Hrvatskoj. Ovaj tridesetogodišnjak, po struci politolog, od 2017. radi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kao savjetnik u kabinetu ministra. Vidiš je Hrvatima u Vojvodini, naročito Subotičanima, poznat i kao sin hrvatskog diplomate Davora Vidiša koji je obnašao dužnost Generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici od 2004. do 2007. godine.

Za vrijeme boravka u Subotici pohađao je biskupijsku klasičnu gimnaziju Paulinum, nakon koje je upisao studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u rodnome Zagrebu. Nakon preddiplomskog studija studirao je i u Lundu (Švedska), Regensburgu (Njemačka) te Barceloni (Španjolska).

Također i u djetinjstvu je imao prilike živjeti u više država – u Beogradu je krenuo u osnovnu školu, a za vrijeme te naobrazbe živio je i u Slovačkoj. Kaže kako mu je obrazovanje u inozemstvu, osim akademskog znanja, dalo širu sliku svijeta i problema s kojima se društvo suočava, ali je isto tako uvidio i prednosti života u Hrvatskoj. Ističe i kako se naučio brzom snalaženju, ali i brzom prilagođavanju na nove kulture i stilove rada i života pa je tako i usavršio strane jezike.

U HDZ se učlanio 2011. godine, kada je na čelu stranke bila Jadranka Kosor.

Zašto baš HDZ?

HDZ je okupljajuća i državotvorna stranka kojoj su u temelju vrijednosti koje dijelim. Kršćanski svjetonazor i domoljublje, socijalna osjetljivost, stalna težnja k zajedništvu i snaga za ostvarivanje nacionalnih strateških prioriteta. HDZ ima kapacitet najbolje voditi hrvatski narod i za mene kao mladog profesionalca vrlo je važno vođenje stabilne i dugoročne politike. U stranku sam se učlanio tijekom studija, a glavni razlog za to je zapravo činjenica da imam osjećaj odgovornosti prema svojoj generaciji i svim drugim sugrađanima. Smatram se domoljubom i želim da Hrvatska bude uspješna, uvažena i uređena država.

Kakav je položaj Mladeži u stranci?

Mladež je jedna od šest zajednica u stranci, ali i najveća politička organizacija mladih u Hrvatskoj. Što se tiče općeg položaja Mladeži u stranci, on ovisi o nama samima. Imamo organizacije po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, upoznajemo se sa specifičnostima svih krajeva i izazovima s kojima se mladi suočavaju i trudimo se nametnuti naše teme. Djelujemo samostalno i sami osmišljavamo svoje prioritete i politike koji su u sinergiji s HDZ-om, ali uglavnom imaju snažan naglasak na pitanja ključna za mlade. Za europske izbore smo imali i vlastiti program koji je bio komplementaran programu HDZ-a, te smo ga predstavili u javnosti. Imamo veliki prostor za djelovanje, a koliko povjerenja uživamo u stranci govori da je pod vodstvom predsjednika Vlade i stranke Andreja Plenkovića Mladež dobila važno priznanje na proteklim europskim izborima, kada smo kroz naša tijela kao kandidata na listu predložili našeg člana Karla Resslera koji je zatim bio i nositelj čitave HDZ-ove liste.

Kako je organizirana Mladež po Hrvatskoj? Koliko ima članova, gdje je najbrojnije članstvo?

Mladež je teritorijalno organizirana i imamo ustrojene ogranke u gotovo svakoj općini, gradu i županiji. Imamo tisuće članova, ali važnije od brojnosti je kvaliteta koju okupljamo, a vrijedi napomenuti da naši članovi već sada obnašaju niz važnih dužnosti i u javnom i u privatnom sektoru te u nizu različitih područja. Kada osmišljavamo akcije ili politike, u svakom prodručju imamo stručne članove koji znaju osmisliti prava rješenja.

Kakvog profila mlade želite privući?

Svoj mandat posvetio sam privlačenju vrijednih i angažiranih mladih ljudi, koji imaju specifična iskustva i znanja i koji na taj način mogu pridonijeti svojim zajednicama. Kao najjača organizacija mladih, Mladež mora okupljati najbolje, a očekujem od svakog člana da bude najbolje lice svoje zajednice. Samostalna Hrvatska je na pragu četvrtog desetljeća postojanja i potrebno je državu i društvo prilagoditi novim izazovima. U tome su najbolji upravo mladi ljudi, koji se svakodnevno obrazuju i usavršavaju. Upravo zato smatram da Mladež daje dodatnu vrijednost stranci i važno je da se što veći broj mladih uključi u HDZ, jer tu svaki član ima prostora ostvariti svoju kreativnost i kvalitetne ideje.

Što smatrate najvećim izazovom koji je sad pred Vama i Mladeži HDZ-a?

Želimo biti glas svoje generacije i glavni sukreator politika koje se tiču života mladih. U prošlom mandatu Mladeži osmišljen je i u velikoj mjeri proveden program za mlade »Biraj bolju budućnost«, a kroz svoje djelovanje želimo nastaviti aktivnosti Mladeži vezane uz stvaranje konkretnih mjera i politika za mlade. Imamo nekoliko prioritetnih ciljeva koje ćemo nastojati realizirati u ovom mandatu, a tiču se zapošljavanja, stambene politike i demografske obnove Hrvatske. Dio rješenja predložili smo u našem programu za izbore za Europski parlament gdje vidimo europske fondove kao zamašnjak za daljni razvoj hrvatskog gospodarstva, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, ali i za demografsku obnovu Hrvatske. Radimo i na prijedlozima kojima bismo unaprijedili mjere aktivne politike zapošljavanja, ali i stambenu politiku s naglaskom na mlade i njihovo stjecanje prve nekretnine. Imamo niz ideja i nadamo se da ćemo ih do kraja mandata ostvariti.

Shvaćaju li mladi olako politiku?

Mislim da bi mladi trebali više raditi na sebi i preuzimati odgovornost, jer najlakše je površno se informirati, upijati jednostavno političke poruke koje često nisu istinite i prepustiti se apatiji. Politika nije jednostavna, politika su pregovori, mnoštvo društvenih odnosa i interesa između kojih se mora nalaziti ono najbolje što je u interesu šire zajednice. Integritet, vjera, intelektualna snaga i odvažnost neke su od karakteristika koje vidim kao važne za kvalitetnu politiku. Svojim članovima uvijek govorim kako naše zajednice ovise o nama samima, nema smisla čekati, naša dužnost je aktivirati se.

Kako ih zadržati u Hrvatskoj?

Naša Vlada rekordno ulaže u zapošljavanje svih skupina stanovništva, pa tako i mladih, jačamo sustav obrazovanja i poduzetništvo, stvaramo poticajno ulagačko okruženje i nadamo se da ćemo na taj način osigurati ravnomjerne uvjete života u svakom dijelu Hrvatske. Mladi se moraju raspitati i vidjeti ima li negdje prilika za njih. Moramo vratiti pobjednički duh i poticati vrsne majstore, učenike, studente, poljoprivrednike, poduzetnike, umjetnike ali i sve mlade koji imaju talente ili mogu pridonijeti društvu.

Što je ono što je Mladež prepoznala kao najveći problem pri zapošljavanju i uvjetima rada? Ima li sluha za te probleme u nadležnome ministarstvu u kojemu ste i sami uposleni?

Kao Mladež smo uvijek isticali da su nam glavni ciljevi pružiti mladima u Hrvatskoj kvalitetno obrazovanje, osigurati kvalitetan i dobro plaćen posao i pomagati stvaranje obitelji. Vlada Republike Hrvatske u posljednje tri godine prepoznala je naše ciljeve, ali i prijedloge te su brojni realizirani. U tom kontekstu treba istaknuti – ukidanje poreza na dohodak za sve mlade do 25 godina i njegovo smanjenje za mlade od 25 do 30 godina, kontinuirano subvencioniranje stambenih kredita za mlade, rasterećenje i poticanje studentskog rada, sve veći broj stipendija i druge mjere. Kroz svoj rad u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava sa svojim kolegama doprinosim osmišljavanju mjera aktivne politike zapošljavanja u skladu s potrebama mladih. Vrijedi istaknuti da se potiče pripravništvo kao najkvalitetniji način ulaska na tržište rada u sklopu kojeg se poslodavcima nadoknađuje 50% bruto 2 iznosa bez gornjeg ograničenja, a istovremeno se ograničava stručno osposobljavanje. Najponosniji smo na mjeru samozapošljavanja kroz koju korisnik može dobiti i do 70.000 kuna za pokretanje svoje poduzetničke priče što je jedan od najviših takvih poticaja u Europi, a prošle godine je u mjeru samozapošljavanja uključeno preko 6.000 korisnika. Vlada je uložila 4,5 milijardi kuna za programe poticanja zapošljavanja u prve dvije godine mandata i to daje snažne rezultate. Nezaposlenost mladih i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. godinu kada je dosegla vrhunac od gotovo 50%, a danas je na otprilike 20%.

Kakvu imate suradnju s mladima iz dijaspore i zašto vam je ona značajna?

Želim napomenuti da mi je kao predsjedniku Mladeži prioritet umrežavanje s mladim Hrvatima i njihovim organizacijama diljem svijeta. U Mladeži imamo stručni odbor koji se bavi međunarodnim djelovanjem – Međunarodni odbor. Posebno dobro surađujemo s Mladeži HDZ-a BiH. Tu suradnju smo i dodatno osnažili uz podršku Zaklade Hrvatskog Državnog Zavjeta koja je u suradnji sa Hanns Seidel Stiftung Zagreb i Političkom akademijom HDZ-a BiH održala prvi modul novog projekta pod nazivom »Mladi u politici i dijalogu« namijenjen članovima predsjedništva mladeži Hrvatske demokratske zajednice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ukupno govoreći mladi se suočavaju sa sličnim izazovima i zajedno možemo doći do kvalitetnih odgovora. Moram istaknuti da Vlada koju predvodi HDZ predano, posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, radi na podršci hrvatskom narodu u svim zemljama, a pogotovo u Bosni i Hercegovini gdje je hrvatski narod konstitutivan i prema Ustavu jednakopravan. Važno nam je očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta kod naših pripadnika u inozemstvu i novih generacija za koje se nadamo da će se jednoga dana vratiti u domovinu.

Postoji li suradnja, ili je u planu, s Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini?

U planu je suradnja s Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Kako je i predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo, položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji je prioritetno pitanje. Mislim da bi Srbija trebala pratiti primjer Hrvatske i osigurati zastupljenost članova hrvatske manjine u svim zastupničkim tijelima, jer to pokazuje standard zaštite prava nacionalnih manjina. Moramo pokretati konkretne projekte, prvenstveno za razvoj mladih pripadnika hrvatskog naroda u Vojvodini jer upravo naši vršnjaci su budućnost. Osjećamo bliskost s Hrvatima izvan Hrvatske i želimo bliže surađivati, a s obzirom na moj život u Subotici i mnoge drage ljude koje sam tamo upoznao posebno sam motiviran surađivati s mladim Hrvatima u Vojvodini, tu sam odlučan napraviti značajan iskorak. Mladež DSHV-a uključit ćemo u sve naše projekte i događanja, a uskoro planiramo i posjet Subotici.

S obzirom na to da ste živjeli u Subotici nekoliko godina te Vam nisu strani društveni procesi koji ovdje vladaju, što mislite kako privući mlade u politiku? Kakvu potporu u tome može pružiti Mladež HDZ-a?

Iz svog iskustva smatram da mlade najviše privlači mogućnost da sudjeluju i odlučuju u procesima koji oblikuju njihov život nabolje, a to je moguće kroz djelovanje u politici. Svjestan sam da je perspektiva i uvjeti političkog djelovanja za mlade Hrvate u Vojvodini (Srbiji) sasvim različita od naše u Hrvatskoj, ali kao mladi nalazimo se pred izazovom oblikovanja naše zajednice i preuzimanja odgovornosti za što bolji život naših obitelji i naroda. Pozivam mlade da budu odvažni i preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju svijeta oko sebe, ali i da nastave baštiniti svoj identitet, čuvati tradiciju, vjeru i hrvatski jezik. To je dodatna važnost političkog djelovanja u hrvatskim političkim organizacijama mladih izvan Hrvatske.

Intervju vodila: Jelena Dulić Bako

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika