Aktualno Aktualno

Ponovno bez reakcije države

Grafiti s porukama mržnje i koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih naroda – Hrvata (Granate na Hrvate), Albanaca i Turaka osvanuli su nedavno (u noći između 6. i 7. rujna) na zidovima u dvorištu Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu, u Općini Čukarica, objavio je u utorak Radio Slobodna Europa (RSE). Ravnatelj te škole Aleksandar Đukić je za RSE izjavio kako je škola odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.

»Dolazila je policija, izvršen je očevid i napravljena je službena bilješka«, naveo je Đukić te dodao da će škola u najbržem mogućem roku oličiti sporne grafite.

Đukić je kazao da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim financijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je s đačkim parlamentom dogovoreno da se u narednom razdoblju organizira akcija tijekom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke.

Podsjetimo, nedavno je u Novom Sadu osvanuo grafit »Ubi Hrvata da Šiptar nema brata«. Nakon što je portal 021 fotografiju proslijedio gradskim službama, grafit je istoga dana oličen.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazao je veliku zahvalnost domarima Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu što su, kako su prenijeli mediji u Srbiji, u međuvremenu prekrečili sporne i ujedno izrazili zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakvog reagiranja službenih institucija u Srbiji glede prijetećih poruka upućenih Hrvatima u javnom prostoru.

»Podsjećanja radi, prije punih deset dana, na zidovima Osnovne škole Filip Kljajić u Beogradu su se pojavili grafiti sa snažnim antihrvatskim porukama, a u dijelu srbijanske javnosti o tome se pisalo tek desetak dana kasnije i ponovno nije bilo adekvatnih reakcija državnih institucija i nositelja vlasti, što dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah. Prvotnu argumentaciju koju je iznio ravnatelj škole pojedinim medijima držimo pomalo uvredljivom jer je izostanak uklanjanja grafita mržnje pravdao nedostatkom sredstava, a nastojanje da se uklanjanje grafita stavi u nadležnost nastavnice likovnog i njezinih učenika smatramo simpatičnim, no ne i primjerenim, jer ono treba biti poduzeto od strane nadležnih institucija i mjerodavnih tijela. Stoga još jednom izražavamo zabrinutost zbog nereagiranja državnih institucija i nositelja vlasti koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama. U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije Republike Srbije moraju ne samo javno osuditi već adekvatno sankcionirati. Tim prije, jer Hrvati u Republici Srbiji i njihove institucije nastoje biti integralnim dijelom srbijanskog društva, predstavljaju zajednicu koja je i jedna od najsnažnije proeuropski orijentiranih te nastoji dati svoj puni doprinos napretku Srbije u EU integracijama«, navodi se u priopćenju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

H. R. / Foto: RSE

 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika