Kolumne Kolumne

Trakavice

Trakavice

Prije dva tjedna pisali smo i stavili na naslovnicu fotografiju budućeg Hrvatskog školskog centra u Subotici s naslovom »Na korak do odluke«. Naime, 21. kolovoza je u Subotici održan treći sastanak radne skupine za osnivanje obrazovno-odgojnog centra na hrvatskom jeziku na kojem su prisustvovali predstavnici AP Vojvodine, Grada Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Subotičke biskupije, te ravnatelji dvije srednje škole koje koriste prostore budućeg školskog centra. Izgledalo je tada kao da je osnivanje HŠC-a »na korak do odluke«. Na toj su sjednici predstavnici HNV-a dobili tumačenje pravnika iz pravne službe Pokrajine da prvo treba donijeti odluke o izmjeni mreže srednjih škola (što treba uraditi Pokrajina) i odluku o izmjeni mreže vrtića i osnovnih škola (što treba donijeti Grad Subotica) pa onda slijedi i odluka o osnutku HŠC-a. Također su dobili i uvjeravanja da će se te dvije odluke donijeti na prvim sljedećim sjednicama. Međutim, sada, nakon dva tjedna, situacija je ista, ako ne i kompliciranija jer se u ovome trenutku niti ne zna koju odluku prvo treba donijeti. Tako nam barem kažu u HNV-u, a tumačenje iz Gradske uprave nismo uspjeli dobiti, iako smo ga zatražili.

Naime, u HNV-u tvrde, pozivajući se i na stav Pokrajine, da se prvo trebaju donijeti planski dokumenti (gorepomenute mreže) kako bi se utvrdilo da postoji potreba za novim školskim centrom, a zatim da se osniva pomenuti Centar. Ali, kaže »naš izvor« u radnoj skupini za osnutak ove obrazovne ustanove Darko Sarić Lukendić gradske vlasti tvrde sasvim suprotno: da prvo treba osnovati HŠC kao pravnu osobu i registrirati ga u APR-u i da će se onda donijeti odluka o izmjeni mreže vrtića i osnovnih škola, a za što je Grad nadležan. Na žalost, kao niti prije dva tjedna, niti ovoga puta nismo mogli dobiti iz prve ruke stav i pojašnjenje iz Gradske uprave zašto se tumačenja Pokrajine i HNV-a s jedne strane i Grada, s druge, razilaze. Ipak, dobili smo pismeno obećanje da će odgovori na naša pitanja stići do danas (petka) pa ovu priču-trakavicu nastavljamo i u sljedećem broju.

Ipak, već iz dosadašnjeg pređenog puta u nastojanjima da se ovaj školski centar osnuje nameću se neka pitanja: zar nisu svi članovi iste radne skupine već oko godinu dana i zar nije svima u toj radnoj skupini cilj isti – da se Hrvatski odgojno-obrazovni centar konačno osnuje u gradu koji se diči svojom multikulturalnošću? Jesu li Grad Subotica i HNV suprotstavljene strane ili suradnici na putu ostvarenja zadanog cilja? Iako do sada nismo uspjeli dobiti odgovore iz Gradske uprave, dobili smo obećanje da će odgovori na naša pitanja stići do petka.

Naš serijal s Hrvatskim školskim centrom u glavnoj ulozi se nastavlja tako i u sljedećem broju.

Ima i mnogih drugih trakavica u društvu u kojemu živimo, a i šire. Na primjer, već desetljećima ide  trakavica tipa »oni su fašisti, a mi nismo«, kao i brojne druge...

Do sljedećeg nastavka.

J. D.
 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika