Kultura Kultura

Bunjevački plesovi u šarenilu svjetskog folklora

Jedan od najvećih čeških festivala folklora – Međunarodni folklorni festival u Šumperku održan je od 14. do 19. kolovoza, a na njemu su sudjelovali i folkloraši Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Ekipa mladih ljubitelja tradicijskog plesa i pjesme, njih 33, gostovalo je na ovome festivalu te ujedno predstavljalo Srbiju, zemlju iz koje dolaze. Festival u Šumperku se održava pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije CIOFF (Međunarodno vijeće organizacija folklornih festivala i narodnih umjetnosti) koja okuplja više od 200 festivala folklora iz cijeloga svijeta, te garantira kvalitetu organizacije, ali i njihovu visoku umjetničku razinu.

Osim iz Srbije, na ovome festivalu sudjelovali su i mladi zaljubljenici u folklor, pjesmu i ples iz Kostarike, Rumunjske, Poljske, Slovačke, Tajvana, Gruzije i Rusije, a oni nama najbliži bili su iz Hrvatske, koju je ove godine predstavljao Varaždinski folklorni ansambl. Pet dana raznolikosti i druženja bila su prava riznica bogatstva, te su uspostavljena nova poznanstva, a možda i neka suradnja u budućnosti.

Raznovrstan repertoar

Po riječima voditeljice folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Senke Horvat, dugo se razmišljalo na koji se festival prijaviti, a da se uklapa s programom Centra po terminu, te da je prihvatljiva udaljenost. U dogovoru s koreografom Marinom Jaramazovićem poslali su prijavu za spomenuti festival, koja je obuhvaćala veliki broj fotografija, snimaka, te opisa nošnje i igara. Prijava je prihvaćena i uslijedio je poziv, na koji su s radošću odgovorili.

Subotičani su se u Češkoj predstavili raznovrsnim repertoarom.

»S obzirom na to da smo predstavljali Srbiju, odlučili smo se predstaviti koreografijama koje predstavljaju našu zemlju, ali s ponosom smo igrali i ono nama najbliže a to su bunjevačke igre«, kaže Senka Horvat.

Tako su se na repertoaru našli Momačko kolo, Igre iz Srijema, Vlaške igre, Šopske i igre iz beogradske Posavine.

Interes za nošnju

Folkloraši Bunjevačkog kola nastupali su na nekoliko lokacija u Šumperku, kao i u njegovoj okolici. Desilo se i da su imali više nastupa tijekom dana. Termin za cjelovečernji koncert dijelili su jednom s folklorašima iz Gruzije, a drugi puta s kolegama i kolegicama iz Rusije.

U sklopu festivala sve sudinike, točnije predstavnike svih skupina, primio je u subotu, 17. kolovoza, i gradonačelnik Šumperka Tomáš Spurny, koji je istaknuo kako festival njeguje bogatstvo kultura i običaja naroda koji se se okupljaju iz cijeloga svijeta. Nakon svečanog prijema je organiziran kratki nastup svih sudionika za gradonačelnika i visoke uzvanike, a potom je uslijedio mimohod kroz grad, tijekom kojega su se sve zemlje-sudionice predstavile dijelom svojih koreografija. Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo su u svečanom mimohodu bili odjeveni u bunjevačke nošnje i igrali Momačko kolo.

I ovoga puta, kako nam pričaju, mladi u bunjevačkim nošnjama plijenili su svojim izgledom. Za djevojke su drugi sudionici, kao i posjetitelji festivala komentirali kako su nježne, elegantne i veličanstvene, te su se raspitivali, kako se oblači bunjevačka ženska nošnja. Dečki su, kako to obično i biva, poseban dojam ostavili zahtjevnim koracima, točnije iskvrcavanjem sa zvečkama na čizmama.

Poseban dojam za sve sudionike ostavilo je zajedničko druženje, na kom su ujedno jedni od drugih učili korake. Tako je svaku zemlju predstavljao jedan par, koji je nazočnima pokazao korake svojih koreografija i onda su ih svi ponavljali i učili. Bilo je to, kažu, zanimljivo iskustvo.

Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo su na putu do Češke posjetili drugi najveći grad u Češkoj – Brno, a po povratku su stali pogledati i glavni grad Slovačke – Bratislavu.

Ovaj festival ostat će im u lijepom sjećanju, a osobito različitost prikazane nošnje i plesova.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika