Kultura Kultura

Novi Sad kao »grad scena«

Novosadski Kaleidoskop kulture počeo je u subotu, 24. kolovoza, a do 30. rujna i po drugi put, na više od 80 lokacija pretvorit će Novi Sad u »grad scenu«, najavili su organizatori, platforma Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture. Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umjetnike ali i same građane, Kaleidoskop kroz više umjetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. S više od 400 programa svatko će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Pet vrsta umjetnosti

Ideja Kaleidoskopa kulture je preplitanje pet vrsta umjetnosti: arhitekture, književnosti, izvođačke, primijenjene i vizualne umjetnosti na pet kultnih lokacija u gradu.

»Programom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za EPK otvorit ćemo ovogodišnji Kaleidoskop kulture. Priču o arhitekturi ćemo 24. kolovza u 21 sat započeti vizualnom projekcijom Novosadske kapije koja je srušena prije gotovo 100 godina. Poslije Šetnje kroz naslijeđe sa stručnim vođenjem, izložbom i filmom o obnovi Podgrađa, na Beogradskoj ulici će se predstaviti pobjednici Sterijinog pozorja za suvremeni tekst, Šabačko pozorište s predstavom Bacači prstiju. Ovom predstavom, koja se poslije Njujorka, Pariza i Frankfurta, premijerno izvodi u Novom Sadu želimo dodatno istaknuti dugoročnu viziju da se iz Podgrađa trajno izmjesti promet i time sačuva barokni dragulj Novog Sada«, rekao je direktor Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture Nemanja Milenković.

»Nama je najvažnije da što veći broj građana uključimo i da građani budu nositelji različitih projekata, da budu dio različitih dešavanja i da približimo kulturna dešavanja građanima. Ovo nije pitanje nekog elitističkog koncepta, ovo je osmišljeno u kontekstu da kultura pripada građanima, Novosađanima i da prikažemo da je kultura najbolji dio Novog Sada«, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na konferenciji povodom najave drugog Kaleidoskopa kulture.

Nemi film i filharmonija

Spektakl na otvorenom Filmharmonija koji spaja nemi film jednog od najvećih komičara svih vremena – Charlieja Chaplina i glazbu Zagrebačke filharmonije, Novosađane očekuje 3., 4. i 5. rujna u Parku prisajedinjenja od 20 sati. Riječ je o dva Chaplinova nema filma Cirkus i Mališan čiju projekciju će uživo pratiti pedeset glazbenika. Nesvakidašnji koncert uz projekciju filma pod zvijezdama je europski prekogranični projekt Hrvatske i Srbije, u kome je partner Muzička omladina Novog Sada.

Korzo, i ove, kao i prošle godine, jedan je od ključnih događaja koji će biti održan 14. rujna. Bulevar Mihajla Pupina, u samom centru grada, postat će svojevrsna pozornica, na kojoj nastupaju virtuozi klasične glazbe. Događaj zbog kojeg Novi Sad može parirati europskim metropolama obilježit će nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra, kao i pijanistice Rite Kinke, violiniste Roberta Lakatosa, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića.

Ove zgrade govore istinu

Primijenjena umjetnost će kroz Kaleidoskop oživjeti i Željezničku stanicu. Pobjednici 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svjetske manifestacije posvećene scenografiji i scenskom prostoru, bit će predstavljen Novosađanima od 21. do 23. rujna. Projekt Ove zgrade govore istinu sastoji se iz nekoliko dijelova, što znači da će publika imati prilike vidjeti različite umjetnosti u autentičnom prostoru Željezničke stanice – izložbu, performans, kratak video Kino kultura.

Među događajima koji pokazuju autentičnost Kaleidoskopa kulture bit će i svojevrsno književno jutro u okviru Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva Prosefest. Posljednjeg dana ovog književnog festivala, 28. rujna, u 7 sati ujutru, publika će prisustvovati nesvakidašnjem ugođaju koji književnost smešta na jednu od najužurbanijih lokacija u gradu – Najlon pijacu. Na čuvenom Najlonu, publici će se predstaviti Milutin Ž. Pavlov, koji će čitati odlomak iz svog romana Šarmer male varoši i razgovarati s publikom.

Dobar dio programa ovogodišnjeg Kaleidoskopa bit će u kulturnim stanicama Svilara i Egyég, na koje su Novosađani već navikli kao prostore u kojima mogu pronaći brojne sadržaje tijekom čitave godine, ali i sudjelovati u kreiranju istih, a kulturna stanica na Grbavici obilježit i godišnjicu otvaranja.

Kaleidoskop i ove godine okuplja više od 60 organizacija i njihove sadržaje koji pridonose pretvaranju cijelog grada u scenu, s ciljem razvoja publike, povećanja vidljivosti kulturnih programa, kako bi Novi Sad spremno dočekao godinu titule Europske prijestolnice kulture.

Više informacija o projektu možete pronaći na internetskoj stranici: kaleidoskop.ns2021.rs.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika