Aktualno Aktualno

Žigmanov traži od srbijanskog ministra da se više brine o Hrvatima nego o Tesli

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov pozvao je u ponedjeljak srbijanskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Nikoli Tesli, koji je proteklih dana izazvao nove prijepore između Beograda i Zagreba.

Vukosavljević je naime u prošli petak optužio Hrvatsku da prisvaja Teslu, američkog i hrvatskog izumitelja srpskog podrijetla, tako što ga planira predstaviti kao svog izumitelja na EXPO-u u Dubaiju 2020.

»Sa žaljenjem pratimo začudni, ničim izazvan interes ministra kulture i informiranja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovom statusu i funkcijama koje on ima u suvremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice dio vladajućih struktura«, izjavio je za Hinu Žigmanov.

Žigmanov smatra da ministrova »nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost« neće pridonijeti prijeko potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije već će biti novi otegotni moment.

»S druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voljeli čuti od srbijanskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i s koliko financijskih sredstava bile poduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, napose sakralne, budući da je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju«, rekao je Žigmanov.


Otuđenje hrvatske baštine

On sugerira kako bi ministar Vukosavljević »trebao jasno obrazložiti zašto su u nedavnoj raspodjeli novca iz proračunskog fonda za nacionalne manjine kulturne udruge Bunjevaca nehvrata, zajednice koja je po broju četiri puta manja od zajednice Hrvata, dobile tri puta više sredstava od hrvatske«.

Žigmanov pita i zašto ministarstvo na čijem je čelu Vukosavljević »dopušta otuđenje hrvatske nematerijalne kulturne baštine na način da Dužijancu, proslavu završetka žetve koji Hrvati u okolici Subotice organiziraju više od jednog stoljeća, u Srbiji hoće registrirati kao baštinu Bunjevaca nehrvata«, koje naziva »zajednicom koja tek nekoliko godina unazad neuspjelo kopira« slavljenje Dužijance u izvornom obliku.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje »nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi«, reagirajući tako na najavu da će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

Obuljen Koržinek: Bez negiranja porijekla

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u subotu je izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo.

»Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države«, istaknula je ministrica.

Dodala je da se, za razliku od Srbije koja »ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama«, Hrvatska s poštovanjem sjeća »jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo«.

Vukosavljević joj je uzvratio da je Tesla rođen 1856. u selu Smiljanu »u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo 'Vojna Krajina' i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima«, te da mu je otac bio pravoslavni svećenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

Vukosavljević je upitao »kako je Srbin, rođen u austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagovještaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao ’hrvatski izumitelj’?« Uz ocjenu da pridjev ’hrvatski’ neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove vječne slave, Vukosavljević je istaknuo kako takvo interpretiranje drži »nelogičnim, povjesno neutemeljenim«, te u najmanju ruku »djetinjastim i proizvoljnim«.

Grlić Radman: Nepotrebna reakcija

Nakon kritika iz Srbije da Hrvatska prisvaja slavnog znanstvenika, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom. Grlić Radman je u razgovoru za N1 istaknuo kako smatra da je reakcija iz Srbije »nepotrebna« i da primjera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svugdje u svijetu.

»Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, on je uvijek govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim podrijetlom«, rekao je ministar na N1.

Naveo je primjer Nikole Šubića Zrinskog kojeg slave i Hrvati i Mađari te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

»U svakom slučaju, u jednom dijalogu, možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čovjeka svjetskog glasa. On je univerzalni čovjek koji je pridonio čovječanstvu«, zaključio je ministar.

Hina / H. R.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika