Kultura Kultura

Slike inspirirane lokalnim motivima

Kao mjesto stvaranja, ali i razmjene iskustava i upoznavanja likovne kolonije zanimljiva su događanja u prvom redu za njihove sudionike, a nakon što se nastala djela izlože javnosti, bivaju potencijalno važnima i za publiku. Tako je svake godine, u vrijeme subotičke žetvene svečanosti Dužijance, aktualna i Međunarodna likovna kolonija Bunarić, koju organizira Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihov Likovni odjel. Ove je godine kolonija, XXIII. po redu, okupila ukupno četrdeset i dvoje autora, 14-ero gostiju iz inozemstva, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske i Slovačke, te petero slikara iz Subatice, uz redovito sudjelovanje »domaćih«, ove godine 23 člana Likovnog odjela HKC-a. Oni su u Subotici boravili u razdoblju od 1. do 3. kolovoza i tom prilikom naslikali čak oko 80 slika u raznim tehnikama.

Slikari ovom prilikom obično provedu jedan dan na Marijanskom svetištu Bunarić u blizini Subotice, (po kojemu kolonija i nosi ime), no ovoga puta ih je u tome omela najava lošega vremena, te se od ovoga izleta odustalo. Vrijedno su i nadahnuto radili u prostorijama subotičkog HKC-a.

Mjesto susretanja

Za ovu je koloniju uobičajen »mješovit« sastav sudionika – akademskih slikara, slikara amatera, likovnih pedagoga. Očekivane teme su Dužijanca, polja, žeteoci (risari), salaši i tomu slično. Ali to nije obvezatno.

Zlatko Krstić iz Osijeka već treću godinu dolazi na ovu likovnu koloniju.

»Privlači me društvo dobrih prijatelja ovdje, ali i ljubav prema slikarstvu. Koristim tehniku akvarela, a obično rabim prizore vašega grada, s obzirom da obiluje lijepim motivima. Tu su i narodni običaji, žetelačke svečanosti«, kaže on.

Napominje kako nije lako pronaći uvijek novi i odgovarajući motiv.

»U današnje vrijeme veliki je broj slika dostupan putem interneta. Ipak, za realizirati određeno nadahnuće koristim više izvora, razne slike i kutove, te ih u svome radu spojim u cjelinu, kako meni odgovara, a ne da bude kao kopija. Ranije nisam slikao poljodjelske motive, ali sam odlučio da ću ih ove godine naslikati. Inače, akvarel je teška i osjetljiva tehnika i zahtijeva prepuštanje. Potrebne su godine rada kako bi se njome ovladalo«, kaže Zlatko Krstić.

Vinko Lamešić iz Tuzle u Bosni i Hercegovini dolazio je u ranijem razdoblju na kolonije u Subotici, ali je napravio stanku od nekoliko godina.

»Presretan sam da sam opet u lijepom gradu Subotici. Napravio sam dvije slike u tehnici akrila, s temom Vojvodine, jednu s pročeljima kuća, a drugu s pejzažom. U ovome podneblju ima tako lijepih i finih motiva za naslikati. Umjetnik ih lako prenosi na platno i to je njegov osobni izražaj. Ja sam navikao na vlastiti atelje, mir, tišinu i samoću u kojima stvaram i radim. Ovdje jest malo gužva i sve to utječe, ali ipak ostaju vrijedna djela«, kaže naš sugovornik.

Veliki interes kolega

Veliki je broj zainteresiranih za sudjelovanje na ovoj koloniji, ocijenio je voditelj Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Željko Vidaković.

»I iz Srbije i iz Hrvatske su naše kolege slikari veoma zainteresirani za ovu koloniju. Ipak, moramo voditi računa o financijama, koji su ograničavajući čimbenik. Takoreći do posljednjeg dana nismo znali u kojem će opsegu biti zaključen financijski plan. Manje je i donatora nego ranije, ali ipak očekujemo da ćemo i s te strane biti pokriveni«, kaže Vidaković.

Dok traje kolonija, u isto vrijeme je u Velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo postavljena izložba slika nastalih na prošlogodišnjem susretu. Likovna kolonija Bunarić održava se od 1996. godine. Poslije svake kolonije slike se žiriraju, pravi se katalog i održava izložba sljedeće godine.

Na koncu su gostima likovnim stvarateljima uručene zahvalnice, a organizator im je upriličio i posjet izložbi likovnog umjetnika i pedagoga Györgya Borosa, inače također i člana Likovnoga odjela HKC-a, koja je otvorena u subotičkoj Suvremenoj galeriji.

S. Jurić

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay