Sport i zabava Sport i zabava

Porasle ambicije crveno-bijelih

Već se niz godina govori da bi Nogometni klub Bačka 1901, kao najstariji u državi, ali i po cjelokupnoj sportskoj infrastrukturi, trebao biti u Prvoj ligi Srbije. Umjesto toga, sudbina Bačke je uglavnom bila između Srpske i Vojvođanske lige, odnosno između trećeg i četvrtog nogometnog ranga. Kako se sada čini, Bačka bi u sezoni koja počinje u subotu, 17. kolovoza, konačno mogla postati konkurentan tim za vrh Srpske lige, pa i za plasman u dugo čekanu Prvu ligu Srbije, gdje Bačke u povijesti dugoj 118 godina nije bilo, bar ne u ovom sustavu natjecanja.

Da je tako nešto u Bačkoj moguće, dalo se naslutiti u drugom dijelu prošle sezone kada su crveno-bijeli iz Subotice postali ozbiljan takmac u aktualnom rangu natjecanja. Dolaskom trenera Save Pavićevića, iskusnog superligaškog igrača Vojvodine, Crvene zvezde i Spartaka, ali internacionalca u Njemačkoj, Grčkoj, Izraelu i Cipru, te ukazivanjem povjerenja nizu mladih talentiranih igrača, bodovi su često ostajali na kontu Subotičana koji su, tako, prošlu sezonu okončali na četvrtom mjestu.

Bio je to signal i za agilnu upravu da u Bačkoj postoji jezgra oko koje se može graditi tim za viši rang. Istina, pretrpjela je Bačka određene promjene u igračkom kadru između dve sezone. Dobre igre preporučile su kapetana Dejana Tumbasa za transfer u viši rang, igrat će za Dinamo iz Vranja. Mladi Jović je konkurencija za mjesto stopera u Spartaku, u Super ligi, Jokić je superligaški kadar u Surdulici, dok je Jovčić prešao u Drugu ligu Hrvatske.

Novi članovi Bačke su, među ostalim, iskusni igrači, dobro poznati ljubiteljima nogometa u Subotici: Marko Anđić, Nebojša Mezei i Aleksandar Nosković, svi sa superligaškim iskustvom. Ostali su i mladi igrači koji su prošle sezone pokazali veliki potencijal: Andrija Milić, Luka Bijelović, Rajkovača je već provjeren prvotimac, kao i Manojlović, Glišović...

»Pogled na prošlu sezonu otkriva da su momci bili sjajni, pa su i ambicije kluba porasle. Nove pripreme smo radili u Subotici i na Zlatiboru, gdje smo imali dvije dobre provjere protiv Koma i Sloge iz Požege. Pojačanja su za sada pogođena, svi su kvalitetni, brzo su se uklopili, a nekad dobar rad potraje do početka sezone. Dobar nam je ždrijeb, idemo na pobjedu u svakom meču, neće biti lako uzeti maksimalan broj bodova u prva četiri kola, ali imamo ozbiljnu kvalitetu«, ističe Pavićević.

U Bačkoj se nadaju maksimalnom skoru u prva četiri kola, te da iskoriste dobar ždrijeb na startu sezone. Prvo kolo nosi duel protiv Dunava (Stari Banovci), slijedi gostovanje u Kuli, ekipi Hajduka, a zatim još dvije utakmice u Subotici, protiv Omladinca (Novi Banovci) i Radničkog iz Srijemske Mitrovice. Derbi jesenskog dela Srpske lige između Železničara i Bačke bit će odigran u Pančevu, u okviru devetog kola.

»Kao najveću konkurenciju za prvo mjesto vidimo ekipu Železničara iz Pančeva. No, nisu oni jedini koji će se boriti za vrh. Bečej je konstantno dobar, Dinamo iz Pančeva, Bratstvo iz Prigrevice, Radnički iz Sombora... Bit će interesantna liga, siguran sam u to«, komentira predsjednik NK Bačka 1901 Spasoje Vujović, pa nastavlja:

»Imamo dobar tim, dobrog trenera, odradili smo čak i pripreme na Zlatiboru, imamo i dobar ždrijeb... Mislim da je ova sezona naklonjena Bačkoj. Vjerujem u Pavićevića, vjerujem u ove momke, doveli smo nekoliko iskusnijih igrača. Potrebni su nam dobar start i malo sportske sreće.«

D. V.

(antrfile)

Konkurencija

U Srpskoj ligi, grupa Vojvodina, u nastupajućoj sezoni natjecat će se šesnaest timova: Bečej 1918, Dinamo 1945 (Pančevo), Kozara (Banatsko Veliko Selo), Vojvodina 1928 (Perlez), OFK Vršac, Omladinac (Novi Banovci), Dunav (Stari Banovci), Bratstvo 1946 (Prigrevica), Železničar (Pančevo), Radnički (Srijemska Mitrovica), Bačka 1901, Radnički 1912 (Sombor), Borac (Sakule), 1. maj (Ruma), Radnički (Zrenjanin) i Hajduk 1912 (Kula).

U viši rang će samo prvoplasirana ekipa.


 

Uspon

Prošlu sezonu Bačka je zaključila na diobi četvrtog mjesta. Godinu dana ranije je osigurana posljednja pozicija kojom je izbjegnuto ispadanje, trinaesto mesto.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika