Kolumne Kolumne

Derikože

Hoće li se problemi tumačenja i sagledavanja tragedije rata devedesetih riješiti, dakle okončati? Uz neprimjerene riječi, ponovno se od strane političke i crkvene elite s ove strane Dunava, forsira teza o ugroženosti Srba u državi Hrvatskoj.

Branimir Štulić ima i sljedeće stihove u pjesmi Tko to tamo pjeva, koja otvara Azrin dvostruki album Filigranski pločnici iz 1982. godine: Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, / zbilja si bio dosljedan i velikodušan rođače, / raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija... Stihovi su to o Titu, a u intervjuu za Feral Tribune (7. 9. 1993.) na pitanje hoće li doći na ovo podneblje i ponovo zasvirati, Štulić kaže: »Neću. Ja sam se uvijek mjerio s generacijom od prije pedeset godina. S Titom i njegovima. Danas se nemam tući protiv koga. Ovi sada, to su pizde. Ne mogu se tući s pizdama«.

Važe ti Džonijevi stihovi i za neke današnje političare, ali i za poneke osobe iz hijerarhije ovdašnje kršćanske crkve, a riječ je o raspologanju tuđom mukom. Idemo dakle sada u aktualnost. Nakon paljenja svijeća u Crkvi svetog Marka u Beogradu u ponedjeljak za stradale u akciji Oluja, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin je izjavio, među ostalim, kako se navodi u priopćenju Ministarstva obrane »da ne postoji zemlja na svijetu koja se raduje protjerivanju svojih državljana«, te da »ne postoji zemlja u Europi koja se još drži fašističke ideologije i prakse, kao što to čini Hrvatska«. Bez puno petljancija i razglabanja o pojmu fašizma, zaista je neosnovana, nakaradna i odvratna ta izjava Vulina, među brojnim njegovim izjavama, kojom i sada uspoređuje jednu članicu Europske unije s Trećim Reichom, jer je on sigurno mislio pri toj njegovoj rečenici na totalitarnu ideologiju i praksu nacionalsocijalizma NSDAP pod vodstvom Hitlera. Ide sad pitanje: treba li Vladi Srbije takav ministar? Zaletio sam se malo jače. Fikus od ovdašnje premijerke se ne pita za to. Jer je na ovdašnjoj političkoj sceni autokrat. Dakle, pitanje je: treba li predsjedniku Vučiću takav ministar? Prije nego što odgovorite na pitanje uzmite u obzir sljedeće: prošle godine Vučić je u ovo vrijeme u Bačkoj Palanci na skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe rekao da je »Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba«... Vučić je Oluju nazvao pogromom i Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom.

A što ćemo sada s riječima i tvrdnjama Danice Drašković, koje su objavljene u tjedniku Srpska reč 14. kolovoza 1995.? Pročitajte: »Da bi prikrili i opravdali poraz i bežaniju pred jačom i spremnijom hrvatskom vojskom, potjerali su ceo narod pred sobom plašeći ih pričom da će biti poklani od Hrvata ako ostanu u svojim kućama. Tako je krenula rijeka narodne nesreće ispred svojih unesrećitelja i derikoža i nastavilo se beskonačno nevino stradanje naroda za grijehe vođa i vojskovođa. Priča o povlačenju na rezervne položaje i napuštanju gradova i države bez borbi i radi izvlačenja naroda slamka je spasa koju hvataju komandanti pred neminovnom odgovornošću i sudom naroda«.

A što je izjavio patrijarh Srpske pravoslavne crkve u Krušedolu prošle nedjelje na Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji Oluja? Patrijarh Irinej je kazao da su strаdаnjа u Oluji rаvnа strаdаnjimа Srba zа vrijeme Drugog svjetskog rаtа, а da se ne rаzlikuju ni u broju žrtаvа. E sad, a i onda, kristalno je jasno kako je ustaški režim bio oličenje zla, ali patrijarhu izgleda ne pada na pamet spomenuti Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj koji je bio dio antifašističkog pokreta NOP-a na području okupirane Jugoslavije. Što je još rekao Irinej u Krušedolu? Ustvrdio je kako je Olujа bilа zločin koji je plаnirаlа hrvаtskа držаvа i osudio šutnju Kаtoličke crkve, koja je, kako je kazao, osnažila mnoge koji su činili zlo i »ostаli neosuđeni od te božаnske orgаnizаcije«. Teške riječi, a kako to kaže Džoni, raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija. A je li Irinej ikada prozborio nešto o srpskim zločincima? Ma tko se danas sjeća glupana Mileta Martića, milicionera, ratnog zločinca i posljednjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, koji je odbio plan Z4?

A evo prošle subote i Janka Veselinovića koji je govorio na prosvjedu oporbe u Beogradu, pa je izjavio kako je »Oluja zločinačka akcija«. Pa kako se nije sjetio da citira književnika Svetislava Basaru koji je napisao: »Ultrabeslovesno jeste strategija oslobodilačke teritorijalne ekspanzije koja se svodila na tvrdnje (dogme) da tamo žive Srbi, da Srbi na te zemlje imaju historijsko pravo«?

Obrnimo sad malo stvar. Jesmo li u svoj ovoj priči ravnodušni na tuđe patnje? Možete li rat promotriti očima neprijatelja? Razmišljamo li o poraženima? Hej! No, život ide dalje. Počela je Guča, pa da se malo zaboravi na derikože. A rokenrol smo davno zaboravili, pa idemo u šoping-mol.

Z. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika