Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Novi panonski krug

Ako ste ljubitelj prirode, povijesti, vina i dobrog zalogaja i želite sve to iskusiti za relativno kratko vrijeme, na više mjesta, a ne putujući predaleko, kao netko tko je to doživio i u svemu tome uistinu uživao, preporučam vam trodnevni turistički paket Novi panonski krug koji vam za obilazak nudi gastro, eko i rekreacijske turističke rute istočne Slavonije i sjeverne Bačke.

Ova je ponuda rezultat projekta u okviru Interreg IPA CBC Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. pod nazivom Istraži Hrvatsku-Srbiju, čiji je nositelj Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda, a partneri Regionalna razvojna agencija Panonreg iz Subotice, Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić iz Subotice i Turistički klaster Slavonska košarica iz Slavonskog Broda.

U cilju formiranja konačnog turističkog paketa koji će udovoljiti potrebama i zahtjevima njegovih korisnika, u svibnju je organizirana probna tura koju su činili predstavnici partnerskih organizacija u projektu, pojedinih medijskih kuća, turistički radnici i ljubitelji putovanja.

Kao jedan od predstavnika medija koji je imao zadovoljstvo biti dio ove priče, prenosim vam ukratko što smo vidjeli, saznali i okusili u ova tri dana, i to u Iloku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Kopačkom ritu i Karancu kao i u Subotici i njenim okolnim naseljima.

Ekološke rute

Kada su u pitanju ekološke turističke rute, svakako treba izdvojiti Kopački rit u blizini Osijeka i plovidbu brodom naše male ekipe jednom od najvećih europskih močvara, nastalom djelovanjem dvije velike rijeke – Dunava i Drave. Riječ je o najvrjednijem posebnom zoološkom rezervatu Hrvatske koji je zbog svoje biološke raznolikosti proglašen parkom prirode. Osim ljubiteljima prirodnih ljepota, Kopački rit svakako je zanimljiv i koristan za posjetiti obožavateljima ptica, budući da je u njemu zabilježeno oko 300 ptičjih vrsta. U velikim kolonijama gnijezde se čaplje, bjelograda čigra i veliki vranac, a stanište je, među ostalim, i za 30-ak orlova štekavaca, nekoliko parova crnih roda, te oko 100 pari divljih gusaka, vrste ugrožene u svjetskim i europskim razmjerima.

I sjeverna Bačka može se pohvaliti s nekoliko rezervata prirode, a onaj koji je uvršten u ovu turu jest Specijalni rezervat prirode – Ludaško jezero, također poznat po bogatoj fauni ptica. Ono što posjet ovoj destinaciji čini posebno zanimljivim i uzbudljivim jest što turisti do nje putuju konjskim zapregama pa se tijekom vožnje mogu upoznati i sa Šupljakom, naseljem u blizini Subotice.

Rekreacijske rute

Kad smo već kod Šupljaka, spomenimo jednu od rekreacijskih ruta, a to je objekt Furioso, nekad obiteljski salaš, od 2009. ugostiteljski objekt, a od 2017. godine park avanture, tj. adrenalin park za djecu i za odrasle. Tu je i mali muzej alata starih zanata, starih kuhinjskih pribora i ostalih seoskih rekvizita, manje ili više iskusnim jahačima u ponudi su rekreativno terensko jahanje, vožnja fijakerom, streličarstvo te promatranje domaćih životinja tipičnih za vojvođansko seosko kućanstvo.

Od turističkih ruta koje svakako treba izdvojiti, a odnose se i na rekreacijski turizam jest posjet Državnoj ergeli Đakovo, u domeni konjogojstva od izuzetne važnosti za Grad Đakovo, Slavoniju, kao i cijelu Hrvatsku. Ova je ergela poznata po dugoj tradiciji lipicanskog uzgoja, a konji lipicanci, od kojih mnogi nose titulu europskih šampiona, dobar glas o ergeli, kao i o samom gradu filmskim su zapisima pronijeli od svjetskih natjecanja do kraljevskih dvorova. Osnovna djelatnost prebivališta oko 120 grla lipicanske pasmine je očuvanje njenog genetskog potencijala, ergela se bavi i vlastitom proizvodnjom hrane za konje, a vrlo veliki značaj ima i njezina turistička djelatnost.

Među ovim rutama spomenula bih i upoznavanje s pojedinim povijesnim znamenitostima, i tu izdvojila obilazak Subotice, Palića i Slavonskog Broda. U pratnji lokalnog vodiča sudionici probne ture upoznati su s bogatim kulturnim naslijeđem i s poviješću pojedinih subotičkih građevina u užem i širem centru grada (Gradska kuća, Raichlova palača, Vojnić palača, Narodno kazalište, Franjevačka crkva, katedrala-bazilika sv. Terezije Avilske, Sinagoga, Gimnazija itd.), a posjetili su i Palićko jezero čija je obala uređena po ugledu na engleske vrtove s prepoznatljivim objektima poput Vodotornja, Velike terase, Muzičkog paviljona.

Kada je Slavonski Brod u pitanju, ono po čemu se ističe ovaj grad lociran na sjevernoj obali Save, na granici s Bosnom i Hercegovinom, i koji se nalazi na pola puta između Beograda i Zagreba, je što se u njemu nalazi površinom najveći i jedan od najljepštih gradskih trgova u Hrvatskoj – Trg Ivane Brlić Mažuranić, na kojem je i kuća ove svjetski proslavljene spisateljice za djecu. Osim spomenutog trga, u pratnji lokalnog vodiča, obišli smo Franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva, jednu od najvećih i najmarkantnijih baroknih građevina u Slavoniji, te tvrđavu Brod, pravilnog zvjezdolikog oblika, koja zajedno s utvrđenim slavonskim baroknim gradovima Osijekom i Starom Gradiškom pripada velikom obrambenom sustavu na granici prema Turskom carstvu kojeg je u prvoj polovici 18. stoljeća koncipirao princ Eugen Savojski. Posebnu zanimljivost u ovom zdanju predstavlja tvrđavski zatvor s autentičnom samicom, čuvarima i spravama za mučenje. Uz njega, u programima živuće povijesti u tvrđavi, može se pogledati i uređena ljekarna, kovačnica, kuhinja i točionica pića, sve iz vremena 18. stoljeća.

Gastro rute

A ono što ovaj turistički paket čini posebno privlačnim jest gastronomska ponuda i degustacija vrhunskih bačkih i slavonskih vina. Tako se i hrane i čudesnog napitka od grožđa našlo za svačiji ukus.

Tijekom trodnevnog izleta degustiralo se vino Vinarije Zvonko Bogdan na Paliću, napravljeno od najplemenitijih sorti vinove loze, a u turističkom naselju Stari podrum u Iloku, uz čašicu nadaleko poznatog traminca, koji se pije i na engleskom dvoru, vodič nas je proveo kroz jedinstveni vinski objekt s podrumima iz 15 i 18. stoljeća, kao naslijeđe i pokazatelj duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

Gurmanima je u ponudi hrana kako tradicionalne tako i moderne kuhinje, a ono što vam doista garantiram jest da nećete ostati gladni. Jelo se i družilo uz tamburašku glazbu na Majkinom salašu na Hajdukovu, u restoranu Uno u Slavonskom Brodu, restoranu u osječkoj Tvrđi, a uživali smo i u jelima kuhinje gazdinstva Tri mudraca u etno selu Karanac u Baranji.

Teško je na malo prostora detaljno opisati što smo sve vidjeli u ova tri dana, ali se s druge strane, nakon svega nabrojanog, možda netko i zapitao kako je moguće za tako kratko vrijeme vidjeti sve nabrojano. Vjerujte mi, moguće je i zato vam toplo preporučam da se prijavite na ovo putovanje i doživite Novi panonski krug.

I. Petrekanić Sič


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika