Kultura Kultura

Gajde, frulice, samice...

Proteklog vikenda u prostorima etno kuće Didina kuća u Baču održan je trodnevni Seminar sviranja tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja. Organizator seminara bilo je UG Tragovi Šokaca iz Bača, a voditelj prof. Tomislav Livaja iz Osijeka.

Osim članova Tragova Šokaca, seminar su pohađali i članovi KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca (Hrvatska), HKC Bunjevačko kolo iz Subotice i KUD-a Mladost iz Bača. I ove godine seminaru se nisu odazvali članovi hrvatskih udruga iz šokačkog Podunavlja.

Radionice

U prvom i drugom danu seminara, u dva dijela, održana je radionica sviranja gajdi, frulica, diplica, dvojnica, samice i ostalih tradicijskih glazbala. Prvim dijelom dominirao je rad s početnicima u svirci dipli i gajdi, a nakon stanke uvježbavalo se i tradicijske napjeve. U rad su uključene i djevojčice, članice KUD-ova iz Bača, koje su sudjelovale i na I. Seminaru, održanom tijekom zime.

U nedjelju, u prijepodnevnim satima, domaćini su gostima priredili turistički obilazak Bača, a skupa s njima sudjelovali su i na svetoj misi u Biloj crkvi. Vrijedno se radilo i u poslijepodnevnim satima, u sklopu radionice sviranja tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja uvježban je cjelovečernji kulturno-umjetnički program.

Završni koncert

Na završnom koncertu sudjelovali su gajdaši Tomislav Livaja i Zdenko Ivanković, na dvojnicama je svirala Valentina Jurković, a nastupile su i pjevačka skupina Tragovi Šokaca, članice KUD-a Mladost iz Bača i Vojvođanski orkestar Gajde iz Bačke Palanke. Programu su nazočili i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, dekan bačkog dekanata i bački župnik vlč. Josip Štefković, predsjednica Turističke organizacije Općine Bač Tanja Mitić i predstavnici KUD-a Mladost.

Trodnevno druženje sudionika seminara završeno je večerom i druženjem uz starinska glazbala i napjeve do duboko u noć.

Sve što se događalo tijekom drugog i trećeg dana seminara snimila je i televizija, pa će zainteresirani imati priliku popratiti navedene aktivnosti putem malih ekrana. Naime, cijelo događanje popratila je ekipa redakcije dokumentarno-obrazovnog programa Televizije Vojvodine.

Privlačenje mladih

Predsjednica UG Tragovi Šokasa Stanka Čoban kaže kako je, iako je bilo manje sudionika nego prošle godine, seminar u cijelosti uspio.

»Suština nije u privlačenju što većeg broja sudionika nego u kvaliteti i temeljitom radu. Vrlo smo zadovoljni što smo u ove dvije godine uspjeli privući mlade, odnosno djecu iz Bača, koja već imaju glazbeno predznanje, a za tri dana seminara uspješno su svladala sve zadaće. Jako sam zadovoljna što je redakcija dokumentarno-obrazovnog programa Televizije Vojvodine prepoznala naš rad i ozbiljnost pristupa svakoj zadaći koju si zacrtamo, pa ćemo, zahvaljujući njima, imati trajno dokumentirano naše nastojanje da očuvamo kulturu i tradicijsko naslijeđe Šokaca iz Bača. Za opuštanje nema vremena, jer već za mjesec dana čeka nas realizacija vrlo zahtjevnog projekta, VII. Ženskog tradicijskog češljanja i izrade oglavlja Hrvatica u regiji«, kaže Čoban.

Voditelj seminara Tomislav Livaja zadovoljan je urađenim na seminaru.

»Mislim da je mladost sudionika garant povratka tradicijskih glazbala u naše KUD-ove. Po inerciji, mnogi tradicijsku glazbu veže za tambure. Samo rijetki znaju da se u puku prije tambura sviralo na glazbalima koja su i bila tema ovoga seminara. Tambure su u ruralne sredine došle iz gradova i potisnule ova glazbala, koja su 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća praktički i nestala. Tek u 21. stoljeću razbijena je fama o tamburama i sada su tradicijska glazbala, bar u Hrvatskoj, u ekspanziji. Nadam se da ću vrlo brzo isto konstatirati i za Vojvodinu«, kaže Livaja.

I. Andrašić

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay