Kultura Kultura

More, sunce i tambure

Članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevačkih pisama gostovali su od 14. do 19. srpnja u Rijeci, gdje su imali Ljetnu školu tambure. Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće i spomenuta udruga su potpisali sporazum o međunarodnoj suradnji s Učeničkim domom Podmurvice iz Rijeke.

»Ravnateljica učeničkog doma Ljiljana Kencel gostovala je u Subotici, te je tu počeo naš razgovor, koji je urodio plodom« kaže dirigentica tamburaških orkestara Udruge i profesorioca tambure u Muzičkoj školi Mira Temunović.

Po njenim riječima mladim tamburašima je ovo bila i svojevrsna nagrada za sav trud i uspjeh koji su postigli tijekom protekle školske godine. No, iako su bili na odmoru, na put su išli s tamburama u ruci, te su tako svakoga dana i svirali. Imali su radionice po štimovima i orkestarske probe, te su se već počeli pripremali za sve što ih čeka početkom nove školske godine. Radionicu su vodili profesori Mira i Vojislav Temunović. Osim svakodnevnih radionica, tamburaši su u Rijeci imali i dva nastupa. Nastupali su u središtvu grada ispred Gradske vijećnice grada Rijeke, gdje su ih, osim mještana, slušali i turisti. Po riječima Mire Temunović čak su i okolni kafići ugasilu svoju glazbu kako bi slušali tamburaše. Drugi nastup je možda i pomalo neobičan, ali takve stvari uvijek ispadnu najbolje. Mještani jednoga dijela Rijeke odlučili su se organizirati i skupa družiti, a gosti iznenađenja bili su tamburaši iz Subotice.

Osim neizbježnog kupanja i sviranja, tamburaši su imali i priliku obići grad Rijeku, te se upoznati s njenim kulturno-povijesnim znamenitostima, a profesori i djelatnici učeničkih domova imali su priliku usporediti pedagoški i administrativni rad dviju ustanova s ciljem unaprjeđivanja odgojno-obrazovnog rada.

Posjetili su tamburaši i obiteljsku Vilu Ružić Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić koja je sve oduševila, osobito jer ih je njihov potomak proveo kroz kuću, pokazao im brojne znamenitosti, a s obzirom na to da su posjetitelji glazbenici, onda su na klaviru zasvirali, te i zapjevali.

Obišli su i Svetište Majke Božje Trsatske i Franjevački samostan, Tvrđavu, Križni put i druge znamenitosti.

Subotičani su, po riječima Mire Temunović, bili izuzetno ugošćeni i primljeni, a uzvratni posjet učenicima iz Rijeke tamburaši bi trebali pripremiti u svibnju naredne godine.

Ž. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika