Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kuhanje pekmeza na starinski način

Članovi HKU Antun Sorgg okupili su se proteklog tjedna u Šokačkoj kući i na starinski način kuhali pekmez od kajsija. U samo dan-dva članovi su se dogovorili kako će kuhati pekmez. Svatko je imao neki svoj zadatak: netko nabaviti kajsije, netko donijeti kazan i kotlušu. Gospođa Katica Barukčić je sa svoga tavana skinula stara drvena korita za prati voće i odmah ih poklonila udruzi. Katica i Aleksandra Pakledinac za ovu prigodu su se obukle u dnevne nošnje, onako kako su se nekada majke u selu oblačile. Nije lako biti obučen u ovoliko ruho i kuhati pekmez pokraj vatre u kazanu. »Uz pomoć muških članova u miješanju pekmeza ovom prigodom moramo pohvaliti dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Željka Pakledinca koji je najviše miješao«, rekao je predsjednik udruge Mladen Šimić.

Zahvaljujući njima pekmez je skuhan i sipan u teglice. Uz kuhanje pekmeza dobro ide i slanina na roštilju, koju je pekao Krunoslav Šimunović pa su se članovi udruge poslije družili kao nekad na prelima. Udruga je prošle godine bila pozvana na Sajam domaćih proizvoda u Tuzli pa su pekmeze zato i pravili da se ove godine imaju čime pohvaliti da imaju svoje vlastite proizvode. U planu im je proizvodnja domaćeg sapuna ili kuhanje pekmeza od šljiva. Sa starijim ženama dogovara se i o radionici pranja i peglanja skuta, oplečaka, narodne nošnje. Također, razgovoraju sa ženama iz Duboševice za jesensku radionicu izrade zlatoveza, a i KC Klasje iz Privlake koji su kada su bili na Zavjetnom danu također su ponudili svoju pomoć u učenju zlatoveza.

Dok su Katica i Aleksandra kuhale pekmez, Vesna Feher i Amalija Šimunović imale su roditeljski sastanak s roditeljima djece, budući su pozvana na ovogodišnje dječje Vinkovačke jeseni koje se održavaju 14. i 15. rujna.

Da je pekmez dobar, članovi Udruge su iskušali već narednog dana kada su se pekle palačinke.

A. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika