Sport i zabava Sport i zabava

Dobra provjera pred Europeadu

Subotički nogometaš Dario Vojnić bitan je dio reprezentacije vojvođanskih Hrvata. Pokazao je to nedavno prilikom prijateljskog susreta selekcija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u Tavankutu kada je upravo on bio ponajbolji na terenu. Najnovije vijesti stižu iz Hrvatske, a Vojnić je bio među igračima koji su nastupili na Svjetskom prvenstvu za klubove Hrvata utemeljene izvan domovine i klubove nacionalnih manjina.

To natjecanje održano je u Zagrebu, od 24. do 28. lipnja, a nastupilo je šest ekipa. Uz reprezentaciju vojvođanskih Hrvata igrali su još Croat iz San Pedra (Sjedinjene Američke Države), Pajde iz Möhlina (Švicarska), Canberra (Australija), Slavonija iz Berna (Švicarska), Croatia iz Toronta (Kanada). Iza organizacije četvrtog ovakvog nastupa stalo je Povjerenstvo za organizaciju natjecanja formirano od Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u suradnji sa svojim tijelima te županijskim nogometnim savezima na područjima gdje se natjecanje održava.

»Proveli smo lijepe dane u Zagrebu na Svjetskom prvenstvu hrvatske dijaspore. Ove godine je nastupilo šest kvalitetnih ekipa i bilo je zadovoljstvo igrati protiv kolega iz svih krajeva svijeta. Mi smo bili u grupi sa Slavonijom iz Berna i Torontom. Dobro smo počeli nastup, u prvom kolu smo svladali Švajcarce s 5:1, ali smo u drugom kolu poraženi od Torotna s 5:0. Osvojili smo tako drugo mjesto u grupi, a to je značilo da ćemo se boriti za treće mjesto na cijelom turniru. Tu smo imali protiv sebe jaku ekipu Pajde iz Möhlina, dotadašnje pobjednike ovog natjecanja, a na žalost, pretrpjeli smo poraz od 0:8 i time zaključili zaninmljivo natjecanje«, raportira kratko Dario Vojnić, inače i strijelac jednog od golova ne utakmici protiv ekipe iz Berna.

Kako saznajemo, ovakve reprezentacije su sastavljene uglavnom od amatera, zaljubljenika u nogomet, a profesionalni igrači iz viših liga nema u ovakvim utakmicama.

»Ne igramo svi u istim ekipama, dolazimo iz raznih krajeva Vojvodine. Sakupljamo se pred nastupe, kvalifikacije, svjetska i europska prvenstva, razne turnire... Ovo nam je bilo i dobro iskustvo pred naredni veliki izazov. Naime, sljedeće godine će u Italiji biti održana Europeada, Evropsku prvenstvo za nacionalne manjine. Na ovom natjecanju reprezentacija vojvođanskih Hrvata redovno sudjeluje i nije bez uspjeha«, dodaje Vojnić.

Četvrto mjesto na turniru u Hrvatskoj nije donijelo trofej, ali selekcija Hrvata iz Vojvodine nije ostala bez nagrade – organizatori su upravo ovoj ekipi dodijelili priznanje za fair-play.

»Nama je uvijek lijepo kada se okupimo i igramo zajedno, jer, kako sam i rekao, svatko dolazi iz neke druge ekipe iz drugog mjesta. Atmosfera u ekipi je fenomenalna, momci su sjajni. Kada igramo u klubovima, uvijek postoji neki dodatni pritisak da se pobijedi, osvoje bodovi, a ovdje toga nema. Važno nam je da igramo i da se družimo, mada, svatko od nas je natjecatelj i svatko voli osvojiti jedno od tri mjesta. Tu su, naravno, i putovanja. Uvijek smo bili lijepo dočekani, gdje god da igramo«, kaže sugovornik.

Dario Vojnić je svoju nogometnu kvalitetu najviše nagovijestio u Bačkoj, a potom je, u turbulentnim danima subotičkog srpskoligaša, prešao u Tavankut, a zatim počeo karijeru u inozemstvu.

»Trenutno sam bez kluba, a prošlu sezonu sam igrao u Szent Lőrincu iz Mađarske, trećeligašu. Ambicije su mi, naravno, vezane da ostanem u inozemstvu i da pokušam napraviti korak više, nastupati za neki tim uz druge, pa i prve lige. Naravno, ako bi se ukazala neka ozbiljnija opcija u Srbiji, svakako sam spreman i za povratak«, ističe vrsni subotički nogometni ofenzivac.

D. V.

(antrfile)

Najbolji u Tavankutu

U nedavno odigranoj prijateljskoj utakmici u Tavankutu selekcija Hrvata iz Srbije svladala je goste, Srbe iz Hrvatske, a, opći je dojam da je upravo Dario Vojnić bio ključna figura u pobjedničkom timu. Uostalom, u pobjedi od 4:1 sudjelovao je s dva važna gola.

U izjavama za medije nakon meča Vojnić je bio sretan zbog ostvarene pobjede, ali je sportski čestitao i rivalima.

»Čestitam gostujućoj ekipi na fer i korektnoj igri, pružili su veoma dobar otpor, rezultat nije mjerilo ipak smo mi bili možda mirniji u završnici i uspjeli smo postići ta tri gola više«, kazao je tada Vojnić u izjavi za brojne predstavnike medija koji su se toga dana okupili da isprate zanimljiv meč.

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay