Kolumne Kolumne

Ludnica u osnovi stanja

Bilo bi mi draže da u ove ljetne dane manjka novinarskih tema, bez obzira što takva situacija izaziva male-velike muke za novinare. Mada, i kada bi bio takav slučaj, novinar može i u ljetnoj stanci događaja, onih koji tresu i izazivaju pozornost, pokazati kako se može dobro pisati i u tematski sušnim mjesecima. Puno toga se može uraditi tipkajući po tastaturi. Upravo onako kako to rade, primjerice u glazbi, Tihomir Hosjak i Filip Novosel, svirajući kontrabas i tamburu, kao duo, kombinirajući ta dva žičana instrumenta uz različite tradicije sviranja. Poslušajte njihovu obradu pjesme Paradise City grupe Guns'n'Roses i bit će vam jasno. Gudalo protiv trzavice, e pa da. Pa još zapjevajte stihove iz te pjesme: Samo vragolan što na ulici živi / Ja sam tvrd orah kojeg je teško svladati / Ja sam tvoj socijalni slučaj / Zato, nešto za jelo mi kupi /
Drugi put platit ću ti / Idemo do kraja /. Dodajte tome i čitanje teksta Ane Hodak objavljenog u ovome broju našeg tjednika: Gdje nema ljubavi, unesi ljubav... o kulturi u kojoj dominira samoljublje i eto kompleta. A hladan tuš je uvijek pri ruci.

Naravno da bih više volio, prije svega, glede stanja u Srbiji da je škola – škola, bolnica – bolnica, sud da je sud, a skupština da je skupština i da oko toga nema preše i petljancija i to ne samo u ove dane. Bilo koje da je godišnje doba, uvijek je bitno razlikovati ludnicu od normalnog stanja. Izgleda da danas to i nije lako, tako da bi i autorima nekadašnje serije Top list nadrealista zbog toga bilo mnogo teže sada praviti humor, jer su danas događanja na društveno-političkoj sceni nadrealna.

Dakle, kao što sam naznačio, tema u svezi novinarskog posla ne manjka. Nego, da pođem od Lijepe naše. Taman su mnogi lijepo zaboravili na mnoge slučajeve nepotizma, klijentilizma i korištenja vlasti za osobni probitak nekih političara, optužbe za korupciju i kriminal, na Sanadera, Karamarka, Barišića, Kalmetu, Šeksa, Martinu Dalić itd., kad evo afere u svezi Tolušića i Marića, a kulminiralo je u ponedjeljak ostavkom ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. Jest premijer Plenković prihvatio ostavku Kuščevića, ali je odmah i izjavio kako se bivši mistar »vraća u Sabor.«

Oporba je ranije podnijela prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću, jer je, kako su naveli, tijekom obavljanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra »pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist«.

Serija Top lista nadrealista je svojevremno u skečevima opisivala, secirala i ismijavala pojave u tadašnjem društvu. Sjećam se i skeča u kojem policajci štrajkaju i skandiraju: »Vratite nam palice«. Pa jest uz smijeh i za razmisliti i upitati se o tom skeču u današnjem kontekstu.

Izgleda da su mnogi puno toga gepili, ali ovdje u Srbiji i nije baš opće poznato da je netko od tajkuna osuđen, za koje su političari aktualne vlasti govorili da će biti optuženi za nezakonite radnje. Sad, jesu »optuženi« preko medija, ali bila je to samo reklama ove vlasti za naivne.

I skoro da zaboravimo na te političke reklame, pa na blaćenja tabloida u svezi prosvjeda oporbe i bojkot parlamenta dijela opozicje, kao i na provaljene zadatke za maturu, optužbe za razne plagijate doktorata političara i na po tko zna koji put izajve predsjednika Vučića da će prosječna plaća dostići 500 eura, te da će Srbija za godinu dana imati najveće plaće na zapadnom Balkanu. Uzgred, valjda plaće ne daje predsjednik. Okreni-obrni, ovdje se nitko ozbiljno ne bavi raslojavanjem i sve većom nejednakošću.

»Dobro, to«, kad eto ti ministra prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, koji je upitan kako vidi to što oko 4.000 djece nije nastavilo školovanje poslije osnovne škole, rekao da je u sklopu uvjeta u Srbiji to »jako dobar rezultat«! I nikom ništa, jel?

Ovdje u Srbiji je ovih danas malkice mirnije što se tiče događanjana na političkoj sceni, a valjda se čeka i obilježavanje godišnjice Oluje, koja svake godine pojača tenzije između dvije države. Izjava neće manjkati. A poslije će se opet pričati o unaprjeđenju srpsko-hrvatskih odnosa. Sjetim se činčila, kojima poput hrčaka, kao jednu od igračaka, treba osigurati kotač za trčanje u kavezu.

Kao što sam rekao Top lista nadrealista je prošlost. Nema potrebe za snimanjem nove serije. Ovdje je sam život odavno tragikomedija.

Z. S.

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika