Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ponovni susret uz molitvu, ples i glazbu

Vajsku i Bođane je nekada davno, točnije 1893. godine, zadesila velika poplava. Iste godine naši stari dali su svoj zavjet Bogu. Jesu li ga i u kojoj mjeri poštovali teško je reći. Onda su došle godine pedeste prošlog stoljeća kad je ovo područje zadesilo strašno nevrijeme, kada su ljudi ostali bez svoje ljetine. Mještani tada ponovno svoj zavjet obnavljaju, ali ovaj puta cijelo selo sudjeluje u zavjetu, svi ga štuju i poštuju. Taj dan svi su odlazili i na misu ili službu, sve do ratnih godina.

HKU Antun Sorgg iz Vajske je prošle godine došao na ideju da Zavjetni dan proširi i na zavičajni. Želja im je da se svi koji su otišli, odsjelili iz Vajske na taj dan vrate da se sjete odakle potječu. Zavičajni dan je drugi po redu, a zavjetni se slavi 126 godina.

Spremno nositi svoj križ

Zavjetno-zavičajni dan održan je u utorak, a svečano misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Benaković, župnik svetišta sv. Bogdana L. Mandića u Osijeku, u koncelebraciji drugih svećenika.

U svojoj homiliji vlč. Benaković je kazao: »Zavjet vaši stari su dali da Vas vaša nebeska Majka Marija čuva da se strašno nevrijeme više ne ponovi. Svi mi uvijek kada imamo briga i problema, ali i zahvala dolazimo pred Mariju i njoj se utičemo. Kako je naša majka imala svoj križ koji je spremno prihvatila i nosila i mi svi danas imamo svoje križeve koje isto tako trebamo prihvatiti i nositi. Ne trebamo odbaciti svoje križeve nego ih spremno nositi, a u tome će nam pomoći naša Majka samo ako je lijepo zamolimo. Svi mi vjernici trebali bi uzeti sliku naše Majke, zapaliti svijeću, ući u svoju nutrinu i pomoliti se Majci, bilo da imamo molbi ili zahvala«.

Misu je glazbeno animirao župni zbor, uz pratnju Elizabete Balog na orguljama. Na kraju mise domaći župnik Vinko Cvijin zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji ove proslave. Usljedila je procesija za Marijinim kipom, oko crkve.

Kulturni program

U kulturnom programu nastupila su djeca iz dramske sekcije HKU Antun Sorgg koja je počela djelovati u proljeće ove godine. Izvela su igrokaz Sićanje koje su za ovu prigodu napisale su Vesna Fehir, Aleksandra Pakledinac i Amalija Šimunović. Sestre Emilija i Valentina Kovačev otpjevale su Šokačku himnu, čija je autorica Božana Vidaković, uz pratnju tamburaškog sastava Slavonci iz Vinkovaca. Dužnosnik HNV-a Lazar Cvijin pohvalio je ovom prigodom rad udruge Antun Sorgg i pozvao sve prisutne da 10. srpnja dođu na otvorenje Šokačke kuće u Vajskoj, koju je ta udruga kupila za svoj rad a donacijom Vukovarsko-srijemske županije. Uslijedili su nastupi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihove ženske pjevačke skupine Prelje, plesača i pjevača iz KC-a Klasje iz Privlake (Hrvatska). Na kraju programa predsjednik vaištanske udruge Mladen Šimić zahvalio se svima koji su sudjelovali u programu i koji su pridonijeli ostarivanju ove manifestacije. Zamolio je sve prisutne da zajedno ispred pozornice zaigraju jedno šokačko kolo.

Manifestaciji su, među ostalim, nazočili i predstavnici Generalnog konzulata RH u Subotici, HNV-a, DSHV-a, ZAKUD-a Vukovarsko srijemske županije, Općine Bač, hrvatskih udruga iz Stanišića, Subotice, Bača i Vajske.

A. Š.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay