Aktualno Aktualno

Ohrabrenje i hrvatskoj nacionalnoj manjini

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić izabrana je za novu generalnu tajnicu Vijeća Europe. Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Novoizabrana glavna tajnica rekla je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe.

Među ostalima, na izboru na ovu dužnost Pejčinović-Burić čestitala je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

»Vaše imenovanje na ovako jednu odgovornu poziciju dolazi i kao svojevrsno ohrabrenje hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji, jer smo i više nego upoznati s Vašim dosadašnjim zalaganjima u javnosti kada su u pitanju međunarodni politički procesi, posebice euroatlanski procesi i zalaganje za boljitak hrvatskih manjina u istima, uključujući Hrvate u Republici Srbiji.

Kao predsjednica vrhovne institucije kada su u pitanju Hrvati u Srbiji, željela bih istaći da su dosadašanja iskustva suradnje s predstavnicima Vijeća Europe u Srbiji više nego pozitivna, da smo nastojali sudjelovati u svim relevantnim događajima i monitorinzima koje je Vijeće do sada organiziralo te u istima očitovati interes hrvatske zajednice u Srbiji, na što smo od Vijeća nalazili na razumijevanje. Uvjereni smo da će se ova suradnja još dodatno intenzivirati pod Vašim predsjedanjem najvažnijom međunarodnom institucijom kada su u pitanju prava i položaj nacionalnih manjina na eurospkome tlu te da ćete se i nadalje nastaviti zalagati za boljitak hrvatskoga naroda u Republici Srbiji«, navodi se u čestitki Jasne Vojnić.

Čestitke je uputio i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je na svojem twitteru imenovanje Pejčinović-Burić na ovu visoku dužnost ocijenio kao »novo međunarodno priznanje za posvećenost Hrvatske kulturi ljudskih i manjinskih prava«. »Vjerujemo da ćemo nastaviti daljnju suradnju na obostrano zadovoljstvo«, naveo je Žigmanov.

D. B. P.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika