Aktualno Aktualno

Mjesna zajednica ipak na novoj adresi

Nedavne nesuglasice u svezi namjene renoviranih prostorija Doma kulture u Tavankutu razriješene su dogovorom predstavnika ove mjesne zajednice i Gradske uprave.

Naime, prije nekoliko mjeseci Savjet Mjesne zajednice Tavankut uputio je lokalnoj samoupravi inicijativu o preseljenju ureda mjesne zajednice u obnovljene prostorije Doma kulture. Međutim, traženi poslovni prostor ipak je dodijeljen za ugostiteljsku namjenu, što je izazvalo negodovanje, prije svega članova Savjeta, ali i mještana ovoga sela. Ipak, dogovor je ubrzo postignut, te će tako sjedište mjesne zajednice u konačnici biti preseljeno u nove prostorije Doma kulture, kaže predsjednik Savjeta MZ Tavankut Tomica Vojnić Mijatov.

»Došlo se do spoznaje da je prostor koji smo tražili da nam se dodijeli na korištenje, u Katastru registriran za ugostiteljsku djelatnost. Stoga smo se složili da će, osim traženog prostora koji je dodijeljen za kafić i prostora gdje se nalazi knjižnica, Mjesna zajednica dobiti na raspolaganje sve ostale prostorije Doma kulture. Tako će se ured nalaziti u dvorani za konferencije, dok ćemo ostatak prostora, u dogovoru s Gradskom upravom, dati u najam. Na ovaj način smo uspjeli raščistiti nesuglasice i zadovoljni smo što će obnovljenene prostorije ipak biti iskorištene za pravu namjenu.«

Gradsku odluku da se ured Mjesne zajednice Tavankut smjesti u nove prostorije pozdravio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov:

»Problem koji je nastao glede novog prostora za mjesnu zajednicu uspješno je razriješen, na obostrano zadovoljstvo. Smatram vrlo važnim održavati s lokalnom samoupravom partnerski odnos i dobru suradnju, uz međusobno uvažavanje i poštivanje.«

Savjet Mjesne zajednice Tavankut je u povodu novih okolnosti službeno ponovno uputio inicijativu za dodjelu drugog prostora u sklopu Doma, koja je prošloga petka, prigodom obilježavanja Dana sela, osobno uručena i gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu. On je u svezi s tim rekao da se nastoji izaći u susret potrebama mjesnih zajednica, te da lokalna samouprava nastoji omogućiti što bolje uvjete života na selu:

»Nesporazum u svezi ovih prostorija nastao je uslijed nedostatka informacija i sada smo to razriješili. Također ćemo iz gradskog proračuna izdvojiti sredstva za angažman osobe koja će biti zadužena za održavanje ovih prostorija u Domu kulture u Tavankutu. Taj će se novac u proračunu vremenom nadoknaditi kroz najam preostalih prostorija Doma. Osim ovoga, intenzivno smo radili na obnovi još nekoliko domova kulture, a ima još velikih investicija, poput uvođenja vodovoda i kanalizacije, asfaltiranja ulica i sličnih ulaganja, koja su neophodna budući da živimo u 21. stoljeću. Nažalost, potreba je puno, a proračunska sredstva su ograničena. U svakom slučaju, sukladno raspoloživim sredstvima, želimo u selima osigurati slične uvjete života kao u gradu i na taj način zaustaviti odlazak mladih iz seoskih sredina.«

Bogdan Laban ujedno je dodao da će Dom kulture u Tavankutu biti predan na uporabu mještanima sela, ali da će svečano otvorenje renoviranog objekta biti upriličeno kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bude bio u mogućnosti nazočiti ovom događaju.

Kompletan projekt obnove Doma kulture rezultat je obećanja srbijanskog predsjednika danog hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prije tri godine u Tavankutu, za što je izdvojeno ukupno 43 milijuna dinara iz republičkog, pokrajinskog i gradskog proračuna. Radovi su završeni koncem svibnja i moderno će uređeni prostor uskoro služiti Tavankućanima za održavanje važnih kulturnih događanja i manifestacija.

M. Matković


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika