Aktualno Aktualno

Tavankut na meti samovolje pojedinaca

Dom kulture u Tavankutu konačno je u potpunosti obnovljen i u svom punom sjaju čeka datum svečanog otvorenja, koji predstavnicima ove mjesne zajednice još uvijek nije poznat. Ono s čim su pak odnedavno upoznati jest da gradskom odlukom ipak neće imati svoj ured u renoviranim prostorijama Doma.

Naime, Dom kulture značajno je mjesto događanja za mještane ovoga sela, te se čini potpuno opravdanim da se ured Mjesne zajednice smjesti u nove prostorije i da objekt na taj način ujedno ima svog domaćina.

Jednoglasnom odlukom Savjeta Mjesne zajednice Tavankut, a s kojom se složila i većina članova Skupštine ovog tijela, Gradskoj je upravi upućena inicijativa o preseljenju ureda u prostorije Doma kulture. Od tada je prošlo tri mjeseca, ali odgovor mjerodavnih još uvijek nije stigao. Umjesto toga, stiglo je Rješenje o davanju u zakup tog poslovnog prostora za ugostiteljsku namjenu, o čemu iz Savjeta nitko nije bio prethodno obaviješten, kaže ogorčeno predsjednik Savjeta MZ Tavankut Tomica Vojnić Mijatov.

»Jednoglasno smo se složili da bi se ured Mjesne zajednice trebao nalaziti u uličnom dijelu prostorija Doma, koji je najviše pogodan za naš rad. Imali bismo znatno bolje uvjete od postojećih, a također bi se osiguralo da u objektu uvijek netko bude prisutan. Na temelju tog stava Savjeta, polovicom je ožujka upućena inicijativa svim mjerodavnim gradskim strukturama i smatrali smo da ćemo dobiti potvrdan odgovor. Međutim, prošlog mjeseca je taj prostor stavljen na dražbu, što smo apelirali da se zaustavi, ali kako to očito nije učinjeno, pukim smo slučajem prije koji dan doznali da je dodijeljen lokalnom vlasniku kafića na korištenje.«

Prevagnuo osobni interes

Na upit što je razlog da se zahtjev predstavnika Mjesne zajednice ignorira od strane Gradske uprave, Vojnić Mijatov kaže da je posrijedi provođenje samovolje pojedinca. U ovom slučaju, riječ je o predsjedniku Skupštine Mjesne zajednice Tavankut Goranu Mihaljeviću, koji, kako navodi Mijatov, iz njemu poznatih razloga nije želio poduprijeti nastojanje svojih kolega da se omoguće bolji prostorni uvjeti za rad mjesne zajednice.

»U mjerodavnim gradskim službama smo doznali da je prostor dodijeljen za ugostiteljsku namjenu upravo na inicijativu predsjednika Skupštine Mjesne zajednice Tavankut. Radi se o prostoru za koji smo se svi u Savjetu, kao i najveći dio Skupštine, te većina mještana našeg sela složili da treba biti namijenjen za rad Mjesne zajednice. Dakle, on je to uradio samoinicijativno, bez konzultacije s članovima Skupštine ili Savjeta Mjesne zajednice. Osim toga, prema važećem Statutu Mjesne zajednice, kao i prema novom koji će se primjenjivati nakon predstojećih izbora, isključivo predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ima pravo predložiti promjenu njezina sjedišta.«

Poduzimanje daljnjih koraka

Što se tiče prostorija u kojima se trenutačno nalazi ured Mjesne zajednice, one bi u slučaju preseljenja bile vraćene lokalnoj samoupravi, te je Savjet u podnesenoj inicijativi također iznio prijedlog budućeg korištenja ovih prostorija. Riječ je o potrebi sela za dodatnim vrtićem, koji bi se mogao smjestiti u ove prostorije, čime bi se učinio dodatni iskorak za boljitak mještana Tavankuta, budući da u postojećem vrtiću nema mjesta za svu djecu koja žele pohađati ovu ustanovu.

Mjesna zajednica trenutačno funkcionira pod trošnim krovom koji prokišnjava, što skupa s lošim vodovodnim i elektroinstalacijama čeka na završetak legalizacije i mogućnost da se aplicira za sredstva kojima bi se renovirao ovaj objekt.

To je još jedan dodatni razlog zašto se Dom kulture s obnovljenim prostorijama smatra prigodnim mjestom za novi ured Mjesne zajednice, u kojemu se svakodnevno izlazi u susret potrebama mještana, donose odluke na razini sela, pripremaju važni mjesni događaji.

Osim velike multifunkcionalne dvorane, konferencijske dvorane i knjižnice, još uvijek nije poznato čemu će služiti ostale renovirane prostorije Doma. Osim spomenutog spornog prostora gdje bi se trebao nalaziti ured Mjesne zajednice, odnosno ugostiteljski objekt, ostatak poslovnih prostora još se nije našao na dražbi.

Sanacija Doma kulture u Tavankutu proizašla je iz obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića danog hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prije tri godine, te se na svečanom otvorenju očekuje njegova nazočnost. Vojnić Mijatov pita se samo kakva će reakcija predsjednika biti kada mu bude predočeno da je u reprezentativnom dijelu Doma umjesto Mjesne zajednice smješten kafić i to na svega nekoliko stotina metara od osnovne škole, što je ujedno, kako kaže, protuzakonito.

Mijatov je na koncu poručio da se ova odluka lokalne samouprave neće tako olako prihvatiti i da je u planu poduzeti daljnje korake kako bi obnovljeni prostor služio na dobrobit svim mještanima Tavankuta, a ne samo pojedincima.

M. Matković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika