Kultura Kultura

Vidljivi rezultati rada

Prvi od dva redovita godišnja koncerta Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume održan je 15. lipnja u ljetnoj bašti Društva. Brojni gledatelji, ljubitelji tamburaške skladbe, imali su priliku te večeri uživati u kompozicijama i pjesmama vokalnih solista članova ove udruge, koja ove godine proslavlja 116. obljetnicu kontinuiranog rada. Koncert je počeo pjesmom Rumo, lepotice, koju je skladao dirigent Velikog tamburaškog orkestra iz Rume Josip Jurca, a zatim je nastavljen izvedbom i drugih kompozicija, starih ali i novijih, koje su nastale u ovoj godini.

Nove nade

Prvi koncert Velikog tamburaškog orkestra udruge iz Rume tradicionalno se već godinama održava u malo intimnijoj atmosferi u ljetnoj bašti udruge, u društvu prijatelja, predstavnika ostalih hrvatskih srijemskih udruga i visokih dužnosnika. Drugi redoviti koncert se održava u jesen u povodu obilježavanja dana Društva, a praksa je da se tada osim domaćina, predstavi i gostujuća udruga iz Hrvatske.

»To su naše redovite aktivnosti koje prakticiramo već godinama. Uvijek se trudimo da se repertoar donekle razlikuje od prošlogodišnjeg koncerta. Ove godine gledatelji su mogli čuti kompozicije koje nismo do sada nikada svirali, ali i one koje smo svirali prije petnaestak godina. To je uglavnom klasična glazba«, kaže Jurca.

Naš sugovornik sa zadovoljstvom kaže da u orkestru ima novih mlađih članova, koji imaju želju da jednog dana budu reprezentativni članovi Velikog tamburaškog orkestra.

Animiranje najmlađih

Jedan od načina da se mlađi članovi privuku u rad sekcija Društva je animiranje najmlađih članova. To je i nova aktivnost udruge iz Rume, koja je pokrenuta prošle godine.

»Od prošle godine krenuli smo aktivnije da djelujemo, kako bismo okupili što veći broj mladih osoba, odnosno onih koji bi se jednoga dana priključili najaktivnoj sekciji u Društvu, a to je tamburaški orkestar. U želji da djeci pokažemo koje su sve mogućnosti za zabavu u našoj udruzi osmislili smo novu sekciju za najmlađe. Uz pomoć Marije Ratančić i Dragutina Škrobota, koji su članovi našeg tamburaškog orkestra, animirali smo djecu uzrasta od 2, 4, 8 i 10 godina, koje okupljamo na kreativnim radionicama. Na taj način želimo ih od malih nogu naviknuti da dolaze u prostorije udruge kako bi kada odrastu postali naši aktivni članovi sekcija«, ističe predsjednik udruge Zdenko Lanc, dodajući da je zadovoljan radom tamburaškog orkestra.

Podrška

Na koncertu su prisustvovali i predstavnici Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, udruge čiji je cilj očuvanje i unaprjeđenje tradicijske kulture Slavonije i Srijema. Djeluju okupljajući mnoga Društva i udruge iz područja kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić inicirao je suradnju između društava dijela Srijema u Srbiji i hrvatskog dijela Srijema. Tom prigodom dao je svoju ocjenu rada hrvatskih udruga iz Srijema.

»Ja sam jako zadovoljan. Kad govorimo o Hrvatima u Srijemu, onima koje volim prepoznati kao svoje, onda to bez KUD-ova ne ide. Može netko biti i veliki gazda i učen čovjek, ali se desi da često prešuti to što jest. Kroz rad kulturno-umjetničkih društava oni svjedoče da jesu. Mi smo s pet članica hrvatskih udruga iz Vojvodine prije petnaestak godina imali bolju suradnju. Tada su i oni bili aktivniji, jer su u to vrijeme potrebe udruga u Srijemu bile puno lakše rješavane. Naše zadaće tada nisu bile kao sada u smislu novih modela financiranja preko fondova Europske unije. Od danas obećavam da ćemo se potruditi da budemo aktivniji i nadam se da ćemo se češće viđati«, kazao je Matić.

A Rumljani su te večeri još jednom posvjedočili pred svima koliko vole svoju udrugu i tamburašku skladbu. Osim kompozicija skladatelja Jacquesa Offembacha, Franza Schuberta i Josipa Andrića, gledatelji su imali priliku uživati i u izvedbi pjesama sjajnih vokalnih solista: Marije Ratančić, Katarine Atanacković, Dragutina Škrobota, Darka Matešića i Dušana Stupara, koji je na kraju koncerta otpjevao kompoziciju, sada već svima znanu, Moj kićeni Srijem.

Koncertu su, osim brojnih gledatelja, prisustvovali i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, član IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić i predsjednik Odbora za službenu uporabu jezika i pisma HNV-a Zlatko Načev. Generalni pokrovitelj koncerta je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općina Ruma.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika