Sport i zabava Sport i zabava

Zadovoljni rezultatom i izvan terena

Na nogometnom stadionu u Tavankutu protekle je subote odigrana prijateljska nogometna utakmica između reprezentacija manjina – Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Meč je završen pobjedom manjinske nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije, rezultatom 4:1, međutim rezultat ovog meča nije bio u prvom planu. Važnije od toga bilo je zajedničko druženje nakon odigranog meča. Naime, utakmica je odigrana kao sastavni dio cjelodnevnog događaja, posvećenog širenju tolerancije, borbe protiv rasizma, nacionalizma i ksenofobije na nogometnim borilištima, ali i u svakodnevnom životu.

Među ljubiteljima nogometa bili su i brojni politički i sportski predstavnici obje manjine, koji su pozitivnu sportsku atmosferu iskoristili za poslati jasnu poruku da žele bolje i stabilnije odnose između dviju država, te da manjine mogu biti poveznica između Srbije i Hrvatske.

Dobri odnosi između hrvatske i srpske nacionalne manjine pokazatelj su da i odnosi među državama idu u dobrom smjeru, izjavio je tijekom utakmice zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

»Između Srba i Hrvata bilo je raznih natjecanja, a sada je evo došlo vrijeme za jedno prijateljsko nadmetanje onih čiji položaj najviše ovisi o tome jesu li odnosi između Hrvatske i Srbije dobri ili loši, a to su Hrvati iz Srbije i Srbi iz Hrvatske. Igra njihovih nogometnih reprezentacija je od simboličke važnosti i dokaz da se može drukčije i da treba raditi drukčije.«

Što se tiče međunacionalnih incidenata na sportskim i sličnim događajima, Pupovac je smatra da se takvo ponašanje obvezno treba javno osuditi.

»Politika se stišala u tom pogledu i ne doprinosi više rastu tenzija, ali je ostalo loše naslijeđe od rata i posijanog nacionalizma, te još uvijek znaju biti prisutne mržnja i kultura nasilja. To je potrebno politički oštro osuditi, odnosno mjerodavne institucije s obje strane trebaju uraditi svoj dio posla i takav način razmišljanja i ponašanja javno, jasno i glasno osuditi.«

Sportskom suradnjom do jačanja hrvatsko-srbijanskih odnosa

Meč manjinske nogometne reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije dogovoren je na sastanku dviju delegacija u Fudbalskom savezu Srbije, koji je, kao i Hrvatski nogometni savez, podržao odigravanje ove nogometne utakmice.

Republika Hrvatska podupire povezivanje manjina na području sporta, kao i u ostalim segmentima, u cilju uspostavljanja još boljih međudržavnih odnosa, ocijenio je ovom prigodom veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota.

»Važno je omogućiti još tješnju suradnju nacionalnih manjina, jer su one najbolji most povezivanja Hrvatske i Srbije. Sjajno je bilo vidjeti ovakvu fair utakmicu, koja je protekla u tako dobrom raspoloženju. Suradnja na području sporta je ono što svakako želimo podupirati, kao i svaku drugu vrstu suradnje, jer to predstavlja pravi put za još bolje odnose dviju država.«

Sportski događaji poput ovog nogometnog meča pokazatelj su da spremnost na tolerantan i prijateljski odnos pridonosi stabilnosti i jedinstvu među različitim nacijama, naglasio je srbijanski ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

»Ovom utakmicom poslana je jasna poruka sportskog fair playa, ali i poruka tolerancije i mira, koje bi svatko od nas trebao nositi u sebi. Bilo mi je drago vidjeti da svi skupa bodrimo obje nogometne ekipe, a važno je i to što se igrači međusobno uvažavaju i što su rezultat utakmice stavili u drugi plan. Manifestacije poput ove nas trebaju spajati i to je način na koji možemo pokazati jedinstvo.«

Pitanje nacionalnih manjina može se rješavati trajnije i u zajedničkom interesu samo uz aktivno sudjelovanje manjine i u dijalogu s njom. Uzajamni život moguć je samo na temelju obostranog poštivanja interesa, ravnopravnosti i uzajamnog povjerenja. Manjina mora biti u položaju da može nesmetano ostvarivati i štititi svoja prava. Odgovornost je većine stvoriti uvjete za to, a Subotica može poslužiti kao dobar primjer poštivanja prava nacionalnih manjina, smatra njezin gradonačelnik, Bogdan Laban.

Rezultat u drugom planu

Prva utakmica između dviju manjinskih reprezentacija odigrana je prije tri godine u Vukovaru, kao pripremna pred odlazak na Nogometno prvenstvo nacionalnih manjina Europe. Kao iskusnija reprezentacija, Hrvati iz Srbije pobijedili su u Vukovaru s 4:0, dok su na europskom prvenstvu navijali jedni za druge i međusobno se bodrili.

Odluka da revanš utakmica bude održana u Tavankutu proistekla je iz činjenice da u ovom mjestu živi značajan broj Hrvata, a ujedno trenutačnu postavu nogometne reprezentacije hrvatske manjine najvećim dijelom čine upravo mještani ovog sela.

Organizatori meča u Tavankutu bili su Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno vijeće s jedne, te Hrvatsko nacionalno vijeće i Udruga hrvatske manjinske reprezentacije Hrvata iz Srbije, s druge strane.

Predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović ponosan je na činjenicu da je inicijativa za sportskom suradnjom dviju manjina dala uspješne rezultate.

»Sport je komponenta koja može pridonijeti samo zdravoj suradnji između dvije nacije. Mi smo napravili jednu akciju na temeljnoj razini, koja se pokazala izuzetno uspješnom, jer smo do sada uspjeli organizirati dvije utakmice naših momčadi. Prva je odigrana 2016. godine u Vukovaru, te smo sada s veseljem dočekali i ovu drugu utakmicu u Tavankutu. Na taj način smo pokazali da se na sportskoj razini može vrlo uspješno surađivati i pomagati jedni drugima, kao što bi trebalo biti i u svakodnevnom životu. Rezultat utakmice nije toliko bitan, već je bitno da smo svi skupa bili ovdje i družili se u sportskom duhu.«

Da je ovaj sportski događaj poprimio znatno šire dimenzije od samog nogometnog natjecanja i rezultata koji je ostvaren na kraju utakmice, složio se i predsjednik Udruge hrvatske manjinske reprezentacije Hrvata iz Srbije Petar Kuntić.

»Meč u Tavankutu je revanš od prije tri godine, kada je ista prijateljska utakmica odigrana na stadionu Sloboda u Vukovaru i koja je završena rezultatom 4:0 u korist hrvatske nacionalne manjine iz Srbije. Iako je ova utakmica u Tavankutu predstavljala zanimljiv duel, rezultat je doista u drugom planu. Važnije od toga je poruka dobrosusjedskih odnosa koju mi kao nogometni predstavnici manjinskih zajednica obje zemlje želimo poslati.«

Tijekom meča nije bilo tenzija, niti oštre borbenosti. Ipak, oba tima imala su ambiciju pokazati se u dobrom svjetlu, a zadovoljni navijači s tribina svaki su potez pratili s odobravanjem i glasnim pljeskom. Prvo poluvrijeme bilo je završeno izjednačenim rezultatom 1:1, dok je hrvatska momčad iskoristila drugo poluvrijeme za još tri pogotka.

Nogometaši srpske nacionalne manjine okupili su se 2016. godine iz svih dijelova Hrvatske, a riječ je o igračima koji su članovi amaterskih nogometnih klubova. Kapetan ove momčadi Aleksandar Glamočak izjavio je nakon utakmice u Tavankutu da im pobjeda protivničke ekipe nije pala teško, jer je naglasak bio poglavito na druženju i pozitivnoj atmosferi, u cilju doprinosa razvitku hrvatsko-srpskih odnosa.

»Utakmica je zbog vremenskih uvjeta bila teška, a što se tiče rezultata, on je najmanje bitan. Mi smo ovdje došli odigrati prije svega prijateljsku utakmicu. Dolazimo iz svih dijelova Hrvatske i okupili smo se pred ovaj meč. Obje momčadi čine amateri i dosta igrača se izmijenilo u oba tima, međutim podjednako smo jaki. Jedina razlika među ekipama je što se naša reprezentacija formirala znatno kasnije od hrvatske, odnosno prije svega tri godine. Igrom u Tavankutu željeli smo pokazati da sport treba biti iznad tenzija, nemilih scena, pogrdnih povika i nacionalnih vrijeđanja.«

U susret IV. Svjetskom prvenstvu nacionalnih manjina u Zagrebu

Kroz reprezentaciju Hrvata iz Srbije je od 2004. godine prošlo više od 100 igrača, koji su odigrali brojne turnire za nacionalne manjine. Za meč u Tavankutu okupila se ekipa koju su najvećim dijelom činili igrači iz Tavankuta, potom nekoliko njih iz Sombora i jedan iz Stare Pazove. Pod trenerskim vodstvom Marinka Poljakovića uspjeli su okončati ovaj prijateljski susret rezultatom od 4:1, iako je vanjska temperatura od 35 stupnjeva Celzijevih zahtijevala vanredne napore igrača, rekao je njihov kapetan Dejan Godar.

»Utakmica je bila prilično teška zbog velike vrućine, ali smo izdržali. Smatram da smo možda bili kondicijski manje pripravni od protivničke momčadi, međutim oni su u prvom poluvremenu propustili svoju šansu za zgoditke, a mi smo svoju u drugom poluvremenu uspjeli iskoristiti. Ipak, na koncu je najvažnije što se imamo priliku ponovno družiti i razmijeniti dragocjena iskustva.«

Godar je tom prigodom ujedno najavio da se nogometna momčad hrvatske manjine priprema za sudjelovanje na IV. Svjetskom prvenstvu hrvatskih klubova iz dijaspore i nacionalnih manjina, koje će biti održano od 24. do 28. lipnja u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, te da će njihov tim dobiti pojačanje od pet igrača za predstojeće natjecanje.

Nogometno-manjinsku priču u Tavankutu zaokružio je kulturno-umjetnički program, u kojemu su nastupili mladi članovi folklornih odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo i Srpskog kulturno-umjetničkog društva Jovan Lazić iz Belog Manastira.

Marija Matković


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika