Kolumne Kolumne

Dobre vibracije

Prijateljska utakmica između nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji i Fudbalske reprezentacije Srba u Hrvatskoj održat će se u subotu 15. lipnja u Tavankutu. Ovo je drugi susret dviju reprezentacija, prva je održana prije tri godine u Vukovaru, pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza. Ove godine se uz HNS i Fudbalski savez Srbije uključio i podržao nogometni susret dviju manjina. Potpora FSS-a puno im znači, isticao je više puta koordinator i predsjednik Udruge hrvatske manjinske reprezentacije Petar Kuntić, jer je do sada, premda postoje više od 15 godina nisu imali. Zbog toga su se, kaže, neki dobri nogometaši ustručavali igrati za reprezentaciju hrvatske manjine, jer se nikada nije znalo kako će ih u povratku dočekati matični klub. Stoga će potpora FSS-a, smatra Kuntić, biti ohrabrenje mladim hrvatskim nogometašima da se ne ustručavaju igrati za hrvatsku manjinsku reprezentaciju. Inače, u ovih desetljeće i pol ovo je četvrti postav izbornika Marinka Poljakovića, i do sada je kroz reprezentaciju prošlo oko 120 nogometaša. Pokazuje se tako da, ne samo kroz kulturu već se i kroz sport povezuju pripadnici hrvatske manjine u zemlji u kojoj žive, ali i s drugim Hrvatima iz dijaspore te s pripadnicima drugih manjina. Tehniko ekipe, Ivan Budinčević, kazao je nedavno za naš list, kako je formiranje ove reprezentacije, jedan način za afirmaciju i popularizaciju hrvatske manjinske zajednice, ali i države Srbije koju također predstavljaju na natjecanjima.

Kao i prije tri godine i ovoga puta će utakmica biti okvir za susrete i razgovore predstavnika srpske manjine iz Hrvatske i hrvatske manjine u Srbiji. U najavama utakmice istaknuto je i u Beogradu i u Subotici da je ona povod  da se politički predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske sastanu i pošalju poruku da žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose između dvije države i da pokažu da pripadnici dviju manjina žele biti istinski most suradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske. A tko će od istaknutijih dužnosnika još nazočiti do zaključenja lista nismo uspjeli saznati. Vidjet ćemo to tek na samoj utakmici. Za sada je najavljen dolazak zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji će se sastati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić, zastupnikom u Narodnoj skupštini i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.... 

Hrvati iz Srbije kao iskusnija ekipa koja je sudjelovala i osvajala medalje na različitim nogometnim prvenstvima pobijedila je u Vukovaru s 4:0, kakvi će biti na domaćem terenu ostaje da se vidi u subotu. Vidjet će to oni koji dođu na utakmicu u Tavankut ali i gledatelji kanala Sport klub koji će prenositi utakmicu.

 J. D. 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika