Sport i zabava Sport i zabava

Dvije titule idu u Zagreb

Još jedan u nizu zanimljivih veteranskih turnira u košarci

\"\"U Subotici je u periodu od petka do nedjelje, 7. i 9. lipnja, održano 22. izdanje tradicionalnog Veteranskog turnira za košarkaše i košarkašice. Turnir je okupio 32 ekipe, nastupilo je oko 330 košarkaša i košarkašica, a natjecanje je održano u tri starosne kategorije. Najveći dio ekipa činili su majstori igre pod obručima iz redova nekadašnje Jugoslavije, a među najuspješnijima su bili gosti iz Hrvatske.

Naime, ekipe iz Zagreba su osvojile titule u dvije kategorije. Među veterankama preko 35 godina prvo mjesto je osvojila ekipa Nikad dosta, dok je kod veterana preko 45 godina prvo mjesto pripalo Šarmerima iz Zagreba. U Zagreb je otišlo još pokala, u finalu veterana preko 35 godina ekipa Dunava iz Apatina je, predvođena bivšim NBA igračem Darkom Miličićem, savladala zagrebačku Mladost, ekipa Zagreb plus bila je druga kod veterana preko 45 godina, dok je kod veteranki preko 45 godina treće mjesto pripalo ekipi Nikad dosta.

Ekipu zagrebačkih Šarmera je kao kapiten, ali i po učinku, predvodio poznati hrvatski košarkaš Davor Marcelić. Nakon dugotrajne karijere koju je završio u petom desetljeću titulom prvaka Slovenije s Krkom, Marcelić je ostao vjeran sportu s kojim se druži cijeli život.

»Znače nam mnogo ovakvi turniri, jer da bi igrali na turnirima morate redovito trenirati. Trudimo se da svake godine nastupimo na četiri-pet kvalitetna turnira, a oni su super prilika za igru, natjecanje, ali i druženje«, ističe Marcelić.

Nije tajna da je turnir u Subotici jedan od najkvalitetnijih, ali i najrađe posjećenih u regiji.

»Od svih turnira ovaj u Subotici se posebno izdvaja kao jedan od najdražih. Odlična je atmosfera, a organizatori se baš potrude da sve bude u najboljem redu«.

Finalni duel nije mnogo zaostajao od natjecateljskih mečeva kakvi se viđaju u subotičkoj Dvorani sportova.

»Potrudimo se da složimo jednu akciju prije turnira, ali ništa specijalno. No, redovno treniramo i to se vidi. Natjecateljski duh nikada ne umire. Tako da, bez obzira na to što imamo druženja svake večeri i što se kasnije legne, ujutru smo svi spremi da odigramo 100 posto«.

Dobri rezultati ekipa iz Hrvatske nagovještavaju da je veteranska košarkaška scena itekako aktivna.

»Naša ekipa dominira posljednjih godina, uzeli smo dosta prvih i drugih mjesta. U Subotici smo se predstavili s jednom šarenom ekipom sastavljenom od igrača koji su ovoga puta mogli putovati. Inače, dobri su i naši konkurenti iz Splita«, kaže Marcelić.

Rezultati, veteranke +35 godina: 1. Nikad dosta, Zagreb, 2. Štroklje, Maribor, 3. Šizike, Beograd, veteranke +45: 1. Nekem 8 van, Budimpešta, 2. Olstarke, Kranj, 3. Nikad dosta, Zagreb; veterani +35 godina: 1. Dunav, Apatin, 2. Mladost, Zagreb, 3. Tigrasti komarci, Subotica, veterani +45 godina: 1. Šarmeri, Zagreb, 2. Zagreb plus, Zagreb, 3. Igokea, Banja Luka, veterani +50 godina: 1. VKK Mostar, Mostar, 2. Štajerska, Maribor, 3. Međimurje, Čakovec

D. V.

 

(antrfile)

Američki đak i olimpijac

Davor Marcelić (1969.) košarku je upoznao u rodnom Zadru, a nakon završene srednje škole otišao je u Sjedinjene Američke Države na koledž i bio jedan od najboljih strijelaca u istoriji koledža Southern Utah. Ipak, kako nije prošao na draftu za NBA ligu, vratio se u Hrvatsku, i nastupao za Cibonu. Dalja karijera ga je vodila u Maribor (Slovenija), Anwil (Poljska), Fortitudo (Italija), Asvel (Francuska), Pau Ortez (Francuska), Cibonu, Slovan (Slovenija) i Krku (Slovenija).

Ima iskustvo igranja u Euro ligi, regionalnoj ABA ligi, te osam titula prvaka Hrvatske, tri Kupa Hrvatske i titulu prvaka Slovenije.

Kruna bogatog reprezentativnog iskustva je svakako nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Hrvatska je tada bila sedma, a uz Marcelića su u sastavu bili J. Vranković, Perasović, Komazec, Kukoč, Alanović, Rimac, Tabak, S. Vranković, Mulaomerović, Mršić i Rađa.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika