Kultura Kultura

Zajedništvo za buduće naraštaje

Ideja za jačim povezivanjem bunjevačkih Hrvata u Srbiji i Mađarskoj, odnosno nekada čuvenoga Bajskog trokuta (Subotica-Sombor-Baja), pretvorena je prije četiri godine u zajedničku manifestaciju Kulturna baština Bunjevaca bez granica. Manifestacija je prije svega kulturna i okuplja udruge (KUD-ove) koji se bave tradicijskom kulturom. Premijerno je održana u Tavankutu, a nakon Gare i Subotice, ove je godine na red došao Aljmaš (Bácsalmás) u Mađarskoj, gdje su se u subotu, 6. lipnja, u organizaciji tamošnje Hrvatske samouprave, ponovno susreli bunjevački KUD-ovi. Festival je započeo svojevrsnom himnom bunjevačkih Hrvata – Kolo igra, nakon čega je manifestaciju otvorio ravnatelj Kulturnog centra Hrvata u Baji Mladen Filaković, naglasivši potrebu i svrhu organiziranja ovakvog festivala, »jer je zajedništvo potrebno njegovati kako bi se budućim naraštajima ostavilo u naslijeđe sve što je stoljećima građeno«.

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, Bunjevačka zlatna grana iz Baje, KUD Rokoko iz Čikerije, KUD Kolo iz Tompe, Tamburaški sastav iz Gornjeg Svetog Ivana i domaćini KUD Zora iz Aljmaša. Plesalo se i pjevalo, a sve u znaku očuvanja tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata, unatoč brojnim izazovima poput asimiliacijskih procesa posebno prisutnih u Mađarskoj.

Manifestaciji su, među ostalim, nazočili i dopredsjednica Hrvatske državne samouprave Angela Šokac Marković, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, predsjednik Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije Joso Šibalin i predsjednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice Lazar Cvijin.

Sljedeći, peti festival Kulturna baština Bunjevaca bez granica, bit će održan u Srbiji.

I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika