Kultura Kultura

»Skupština na ćoši« nasmijala publiku

Tri godine nakon postavljanja Ča Grgine huncutarije Dramski odjel Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice ima novu predstavu. Riječ je o novoj komediji iz života ovdašnjih bunjevačkih Hrvata čiji je naziv Skupština na ćoši. Predstava je prošloga tjedna izvedena pred prepunim dvoranama; prvo, 24. svibnja, kao pretpremijera u Velikoj dvorani Bunjevačkog kola, a u nedjelju, 26. svibnja, premijerno i na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici. Obje dvorane su, kako se kaže, rasprodane te je Skupštinu u dva dana pogledalo više stotina gledatelja.

Autor teksta i redatelj je voditelj Dramskog odjela i poznati subotički amaterski dramski djelatnik Marjan Kiš. Kako kaže za naš tjednik, predstava obiluje komičnim situacijama i predstavlja za publiku svojevrsno rasterećenje od svakodnevnih obveza.

»Publika s pravom očekuje puno smijeha i dobru zabavu. Tzv. bunjevačke komedije su nešto što nedostaje subotičkom kazališnom životu. Bunjevačka ikavica je potpuno neprisutna u kazalištu i upravo je to ono osvježenje koje publika želi«, kaže Kiš.

Duge pripreme

Priprema Skupštine na ćoši bila je zahtjevna i trajala je neobično dugo spram onoga kako Odjel inače radi.

»Ipak je tu riječ o glumcima amaterima i teško je okupiti ustaljenu i uigranu ekipu, koja je voljna svakoga puta odricati se nečega. Zaposleni moraju prilagoditi vlastite radne obveze spram proba i predstava, a u današnje vrijeme to je prilično velika žrtva. Na koncu smo, uz puno teškoga rada, uspjeli pripremiti predstavu«, kaže Kiš.

U predstavi igraju: Ana Ivković, Nataša Vojnić Tunić, Natalija Kovačević, Julijana Lajić, Ana Stanković, Ana Kesegi, Dajana Kiš, Lazo Jaramazović i Nikola Brčić Kostić.

Okupljena ekipa u prvom redu glumica ali i glumaca amatera, uspjela je u konačnom sastavu ispuniti zahtjeve i samog scenskoga komada, ali i redatelja. I upravo je ta povremena izmjena u ekipi, kako kažu, dovela do bolje kohezije, potrebne kako ova dosta duga, duža od dva sata, predstava ne bi gubila na dinamici.

Na profesionalnoj sceni

Predstave Marjana Kiša su rado gledane u Subotici. Prijašnja predstava HKC-a Bunjevačko kolo, Ča Grgina huncutarija, igrana je na sceni profesionalnog Narodnog kazališta čak osam puta i to je, prema ocjeni Kiša, veliki uspjeh. Gostovala je i na sceni Narodnog kazališta u Somboru.

»Amaterima ipak nije jednostavno dospjeti na repertoar profesionalnoga kazališta. To čak nije niti uobičajena situacija. I ovoga puta su karte bile rasprodane unaprijed«, navodi redatelj Kiš. 

Valja primijetiti da je i ovoga puta bilo negativnih komentara osoba koje smatraju kako i nova Kišova predstava banalizirano i pojednostavljeno prikazuje bunjevačke Hrvate, te da mu je humor jeftin, a nekima su posebno zasmetale šale na račun Crkve. S druge strane, valja konstatitirati i kako se velika većina publike smijala šalama i ostajala sjediti do kraja ove (duge) predstave, što bi značilo da im se komad svidio.

Produkciju predstave Skupština na ćoši pomogli su Grad Subotica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Osječko-baranjska županija i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

S. Jurić

 

ANTRFILE

Pomoć za Danijelu Pejić

Prihod od podaje ulaznica za pretpremijeru Skupštine na ćoši doniran je za humanitarnu akciju kojoj se želi pomoći slijepoj Danijeli Pejić iz Subotice. Od prodaje ulaznica i dodatnih dotacija prikupljeno je u petak ukupno 32.400 dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika