Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Europske i obrazovne perspektive manjina

Predstavnici HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta (Srbija) sudjelovali su protekloga tjedna na trodnevnoj konferenciji »Manjinske priče: Europske perspektive i mogućnosti učenja« u Sloveniji, u Rimskim Toplicama, Laškom i Celju. Događaj je organizirao Zavod Burja iz Rimskih Toplica u suradnji s Općinom Laško, te partnerima iz šest različitih zemalja pod pokroviteljstvom Europske komisije u okviru programa Europa za građane. Na konferenciji se je u mnogim paralelnim aktivnostima direktno susrelo više od 200 građana tih zemalja. Partneri u projektu su još i Općina Umag (Hrvatska), Općina Bijeljina (Bosna i Hercegovina), udruga Nevo Koncepti iz Prizrena (Kosovo), Organizacija gluhih i nagluhih Nova Gradiška (Hrvatska), Südost Europa Kulture iz Berlina (Njemačka) te domaćini Zavod Burja iz Rimskih Toplica (Slovenija).

Organizacije su na konferenciji predstavile svoje lokalne zajednice i područje rada. Uvodne rasprave obuhvaćale su sljedeće teme: Uloga međukulturnog učenja i mogućnosti učenja za manjine; Razumijevanje manjinske kulture kako bi se povećala motivacija manjina za uključivanje u obrazovne programe; Cjeloživotno učenje: učenje kroz rad i svakodnevni život te Međukulturno obrazovanje.

Partnerske organizacije i sudionici razgovarali su kako razvijati praktično orijentirane obrazovne projekte i programe prilagođene potrebama te željama pripadnika manjina, te način kako sačuvati i razvijati kulturu manjina koja pripadnicima pruža različite kulturne, obrazovne i ekonomske mogućnosti na tržištu rada kao i u svakodnevnom životu.

Sudionici su također raspravljali o ulozi manjina u EU te njihovoj europskoj perspektivi, uspješnoj integraciji manjina u kulturni i društveni život te tražili prijedloge kako organizacije manjina u suradnji s lokalnim zajednicama mogu pomoći u smanjenju diskriminacije i predrasuda.

Predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta Ladislav Suknović kaže kako je njihovo sudjelovanje na ovom međunarodnom skupu bilo uspješno, jer je prezentirani rad Društva dobio pozitivne ocjene.

»Fokus je bio na aspektu očuvanja kulturne baštine hrvatske zajednice u Tavankutu, s ciljem samoodrživosti udruge te doprinosa razvoju lokalne zajednice. Naš projektno-organizacijski oblik funkcioniranja je ocijenjen kao vrlo zanimljiv i atraktivan za manje lokalne zajednice, ne samo u cilju razvoja zajednice već i suštinskog integriranja manjiskog življa kroz implementaciju različitih oblika aktivnog sudjelovanja i kreiranja razvoja društvenih odnosa i gospodarskog razvoja«, kaže on.

I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika