Aktualno Aktualno

Nova financijska potpora obrazovanju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske nastavlja financijski podupirati hrvatsku nastavu u Srbiji. Nakon što su u ožujku donirali 9 tisuća eura, što je utrošeno na tehničko opremanje vrtića, osnovnih škola i druge projekte koji se tiču obrazovanja na hrvatskom jeziku, stigla je nova donacija u iznosu od 471 tisuće dinara, odnosno 4 tisuće eura. Donacije su dobile dvije osnovne škole – Matija Gubec iz Tavankuta (337,4 tisuće dinara) i Ivan Milutinović iz Subotice (133,5 tisuća dinara). Ugovori o donacijama potpisani su u Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje administrativno posreduje u ovakvim donacijama. Sredstva donirana školi Matija Gubec bit će iskorištena za sufinanciranje troškova opreme za kabinet tehničke kulture i informatike, a u Ivanu Milutinoviću za sufinanciranje troškova opreme škole, odnosno kupnju triju računala.

Ravnateljica OŠ Matija Gubec Stanislava Stantić-Prćić kaže kako im ova potpora puno znači, jer su ušli u projekt Škola za 21. vijek koji zahtijeva dobru opremljenost kabineta za informatiku i tehnički odgoj.

»Ujedno, to nam osigurava i mogućnost nastavka suradnje sa Zajednicom tehničke kulture iz Hrvatske a i sa školom u Vrbovcu s kojom krećemo u projekt s mikrobitovima i robotima, te će se kupljena oprema koristiti u te svrhe. Opremu kupljenu od donacija iz Hrvatske ne koriste samo učenici hrvatskih odjela, ali roditelji primjećuju i kažu kako je nastava na hrvatskom kvalitetnija. U tom smislu, ovakve donacije su značajne i za nastavu na hrvatskom, ali i za cijelu školu«, kaže Stantić-Prćić.

Ravnatelj OŠ Ivan Milutinović Ivica Stipić kaže kako će kupljena računala biti od koristi i nastavnicima i učenicima.

»I ranije smo dobivali donacije iz Hrvatske, recimo udžbenike i lektiru, i ona nam puno znači«, kaže Stipić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić izazila je zadovoljstvo što je resorno hrvatsko ministarstvo prepoznalo potrebe ovdašnje hrvatske zajednice glede podizanja kvalitete obrazovanja na materinskom jeziku, što u konačnici može pridonijeti i većem broju učenika.

»Riječ je o kontinuiranoj potpori. Već za rujan, na početku školske godine, najavljena je nova potpora Ministarstva koja će se odnositi na tehničko opremanje škola i nabavu lektirnih izdanja. Ovakva vrsta pomoći govori o svjesnosti ljudi iz Ministarstva da obrazovanje na hrvatskom jeziku jedino uz ovakvu konkretnu financijsku pomoć može i opstati«, kaže Vojnić.

Potpisivanju ugovora nazočio je i generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

D. B. P.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay