Tema Tema

Desetljeće prašine i tišine

Tavankutski Dom kulture stara je građevina, koji datira još iz 50-tih godina prošloga stoljeća. Zub vremena načeo je sve ono što su nam kao baštinu ostavili oni prije nas, pa je tako i ovaj Dom kulture bilo neophodno obnoviti, što je i učinjeno početkom 80-tih, uoči snimanja tadašnje popularne tv emisije za poljoprivrednike Znanje-imanje. Budući da je bio svačiji, a u biti ničiji, dočekao i ispratio različite partije i interese, ovaj je objekt nakon trideset godina korištenja za različite društvene namjene i neodgovarajućeg održavanja, počeo propadati i prijetilo je njegovo urušavanje. Prošlo je desetljeće otkako se više ne koristi, a pokušaj rekonstrukcije prije koju godinu neslavno je završio uslijed nedostatka novca. Obećanje predsjednika Srbije dano hrvatskoj predsjednici prije tri godine u Tavankutu konačno je dalo dugoočekivani rezultat, odnosno odobrenje sredstava za kompletan projekt obnove Doma kulture. 

Nakon brojnih radova na objektu Doma kulture u Tavankutu, koji su započeli u listopadu prošle godine, selo je konačno dobilo suvremeno opremljen višenamjenski prostor, ujedno i energetski učinkovitiji i sigurniji za uporabu. Obnovljen je kompletan eksterijer i enterijer i od ljeta će ovaj prostor služiti Tavankućanima za održavanje brojnih kulturnih događanja, proslava i za slične prigode.

Rok za završetak radova bio je 11. svibnja, što je i ispoštovano, a proteklih dana radilo se još na sitnijim završnim popravkama, te se tako tehnički prijem i primopredaja objekta očekuje na samom koncu ovoga mjeseca.

Suvremeno opremljen prostor

Riječ je o objektu s velikom dvoranom od oko 300 mjesta za sjedenje, dvoranom za konferencije, knjižnicom i još nekoliko dodatnih prostorija, koje su kompletno obnovljene po najnovijim standardima i spremne za korištenje, kaže predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Tomica Vojnić Mijatov.

»Krovna konstrukcija, čija je adaptacija započeta prije nekoliko godina, je ojačana čeličnim gredama, u potpunosti je uvedeno novo centralno grijanje, klimatizacija, ugrađeni su PVC prozori i vrata, oličeni su zidovi, postavljena je izolacija unutarnjih i vanjskih zidova i termoizolacija na svim vanjskim zidovima, napravljeni su i novi pregradni zidovi, a također su kompletno zamijenjene i vodovodne i kanalizacijske instalacije. Stropovi su postavljeni od gipsanih ploča s ugrađenom modernom rasvjetom, obnovljen je betonski pod, kao i drveni pod na pozornici, a sređena su i dva postojeća sanitarna čvora, te osposobljena još dva nova. Osim toga, postavljena je suvremena protupožarna zaštita, a ispred objekta nalazi se veliki rezervoar s četiri hidranta, koji će u slučaju potrebe za vodom također dobro doći i vatrogascima u slučaju požara«, pojašnjava Mijatov. 

Trenutačno je u tijeku postupak javne nabave za opremanje enterijera velike dvorane, a u pitanju su drveni stolovi i stoci, koji će će se moći maknuti kada bude za tim bilo potrebe.

Prostor ispred Doma kulture oplemenjen je novim sadnicama, što skupa s objektom ostavlja impresivan vizualni dojam, koji tek trebaju upotpuniti mještani i njihove manifestacije, kojih će u predstojećem razdoblju biti podosta.

Mjesna zajednica u novim prostorijama

Datum svečanog otvorenja Doma kulture u Tavankutu još uvijek nije poznat, te postoje nagađanja da bi to moglo biti 15. lipnja, kada će u ovom selu biti održana značajna nogometna utakmica između Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske, dok bi druga moguća prigoda mogla biti na Dan sela, koji pada 27. lipnja. 

Kako god bilo, do svečanoga otvorenja trebalo bi biti poznato čemu će, osim velike multifunkcionalne dvorane, konferencijske dvorane i knjižnice služiti ostale renovirane prostorije Doma. Naime, prema riječima Tomice Vojnića Mijatova, Savjet Mjesne zajednice Tavankut uputio je gradonačelniku Subotice inicijativu da se ured Mjesne zajednice preseli u renovirane prostorije Doma, gdje će imati znatno bolje uvjete za rad od postojećih. Na taj bi se način također osiguralo da u objektu uvijek netko bude nazočan, čime bi se ujedno pridonijelo boljem funkcioniranju cjelokupnog prostora, te se očekuje da će ova inicijativa, kao sasvim opravdana, biti uskoro i usvojena od gradskih vlasti.

Što se tiče prostorija u kojima se trenutačno nalazi ured Mjesne zajednice, one bi u slučaju preseljenja bile vraćene lokalnoj samoupravi, te bi se razmotrila njihova prenamjena u poslovni prostor za čijom djelatnošću postoji potreba u ovome selu. 

Neophodno osigurati nadzor i održavanje 

Predviđeno je da Dom kulture, kao i ranije, bude na raspolaganju za potrebe održavanja manifestacija i kulturnih i drugih događanja u okviru mjesne škole, crkve, kulturno-umjetničkih društava, udruge umirovljenika, voćara, te ostalih subjekata čije je djelovanje vezano uz Tavankut. Tomica Vojnić Mijatov navodi da korištenje prostorija Doma, osobito ukoliko bi to bilo i u svrhu privatnih proslava poput rođendana i svatova, zahtijeva upošljavanje jedne osobe koja bi bila zadužena za nadzor i održavanje prostora.   

»Tražit ćemo od Grada da se osigura jedna osoba koja će voditi računa o izdavanju, odnosno korištenju prostorija Doma kulture, te o njihovom održavanju, jer će se u protivnom nastaviti ista praksa kakva je bila i do sada, te ćemo ubrzo ponovno imati objekt u ruiniranom stanju, za koji neće nitko odgovarati.«

Što se tiče ostalih aktualnih radova i neriješenih problema, Tavankućani očekuju da će tijekom ove godine biti uređeno još nekoliko atarskih putova, potom dio Ulice Matka Vukovića (Marinkić kraj), u planu je postavljanje ploča s planom naselja i značajnim objektima u Donjem i u Gornjem Tavankutu, dok će projekti poput vodovoda i kanalizacije, ulične rasvjete ili rješavanje divljeg odlagališta smeća čini se ipak morati pričekati neka bolja desetljeća.

Marija Matković

 

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay