Sport i zabava Sport i zabava

Novi potezi šahovskog kluba iz Subotice

Hrvatski amaterski športski klub (HAŠK) Zrinjski iz Subotice, jedina sportska udruga s hrvatskim predznakom u Srbiji, nastavlja niz prijateljskih susreta sa sličnim klubovima u Hrvatskoj, jačajući tako veze iseljenika s matičnom domovinom. Šahisti ovoga kluba su koncem travnja, 27. i 28., odmjerili snage sa svojim partnerima, Šahovskim klubom iz Belišća, malenog grada u Slavoniji s velikim sportskim naslijeđem.

Dan grada Belišća, ali i 135. obljetnica od njegova osnutka, koja je proslavljena 1. svibnja, na dan svetoga Josipa radnika, kao i manifestacijama nekoliko dana prije toga, bio je prigoda za šahiste HAŠK-a Zrinjski iz Subotice gostovati kod svojih kolega koji su, kako je prijateljski šahovski meč pokazao, ipak na malo višoj razini u pogledu ove drevne igre. Bez obzira na to, Belišćani su se pokazali kao izvanredni domaćini. U njihovo ime predsjednik Šahovskog kluba Belišće Slavko Marjančević kaže:

»Prije svega, drago mi je da njegujemo prijateljske odnose s Hrvatima iz Srbije i da ih ovdje kod nas možemo ugostiti. Ne možemo reći da ovaj susret ima nekakav veliki sportski značaj, ali drago nam je ali i zanimljivo što možemo odigrati jedan ovakav šahovski susret. Također i druženje ovdje jednako je tako zanimljivo.«

Konkretno, za udrugu i Šahovski klub ovakvi su susreti veoma značajni jer tako postaju vidljiviji, rekao je u ovom povodu predsjednik šahista HAŠK-a Zrinjski Marinko Miković. On dodaje kako su ovoga puta imali malko jačeg suparnika.

»Imali smo prilike snagu odmjeriti s jakim igračima. Među njima su internacionalni majstori i velemajstori. Zahvaljujući tomu, pak, šahisti Zrinjskog, kada imaju jakog protivnika, i oni pružaju maksimum i tako jačaju.«

Susret je otvorio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić.

»Doista, kada govorimo o šahu, to je jedan od trofejnijih sportova u našem gradu. Na ponos nam je to svima. Brojne su tu generacije koje su pronijele ime i kluba i grada diljem lijepe naše, ali i svijeta. Brojni su uspjesi i lijepo je kada se skupite odigrati prigodan turnir.«

Na službenom otvorenju turnira prigodno su se obratili i predsjednik ŠK-a Belišće Slavko Marjančević, predsjednik HAŠK-a Zrinjski Marinko Miković i predsjednik Šahovskog saveza Osječko-baranjske županije Renato Vince.

Među šahistima se našla i jedna vrsna majstorica, iako već dugo ne sudjeluje u šahovskim natjecanjima. Ženski međunarodni majstor Zorica Puljek-Salai bila je među ostalim Juniorska prvakinja Jugoslavije, nakon toga seniorska Hrvatske, igrala je na tri olimpijade.

»Vidim da u mlađim kategorijama postoji jako veliki interes baš te djece koja igraju i s jedne strane mislim da je šah lakše igrati jer je sada puno više mogućnosti, puno je više turnira nego što je to bilo u naše vrijeme kada smo mi išli na natjecanja. Lakše se dolazi do pojedinih informacija. Ipak, s druge strane, mislim da mi je utoliko i teže. Naime, u trenutku kada odigrate partiju šaha ona je već objavljena i sutra svi oko vas mogu vidjeti što vi i kako igrate. Tako da im je s te strane možda i malo teže. Ali mislim da se šah kod nas i u našem okruženju sve više širi.«

Šahovskim rječnikom rečeno, nakon turnira održanom na 6 ploča dvokružno, u kojem je ŠK Belišće odnio pobjedu ukupnim rezultatom 9 prema 3, održan je otvoreni brzopotezni turnir na kojemu je sudjelovalo 22 igrača iz Subotice, Belišća, Valpova i Osijeka.

S. Jurić


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika