Aktualno Aktualno

Brojnost nije jedini kriterij za uspjeh

U nedjelju, 26. svibnja, održavaju se izbori za članove u Europski parlament iz Hrvatske. U Srbiji glasovanje će se provoditi na biračkim mjestima u prostorijama Konzularnog ureda Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, u Beogradu, Kneza Miloša 82/I. kat i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6. S veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordanom Bakotom razgovarali smo o tome kako teku pripreme za izbore za glasače koji će glasovati u Srbiji. On kaže kako su do 15. svibnja, kada je bio rok za podnošenje prijave, svakodnevno pristizale za aktivnu i prethodnu registraciju birača elektroničkim putem. Također, kaže kako birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja mogu ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske.

Imate li podatak koliko je birača iz Srbije koji imaju pravo glasovati uradilo aktivnu registraciju?

Zahtjevi za aktivnu i prethodnu registraciju glasača svakodnevno su pristizali elektroničkim putem, ali stranke su predavale zahtjeve i u samom Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu. Do 16. svibnja je u registru bilo aktivno registrirano 13.988 birača (hrvatski državljani koji imaju prebivalište u RS (od toga je putem Konzularnog ureda registrirano cca 500 birača, ostali su u registar uneseni po službenoj dužnosti, jer posjeduju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u RS), a prethodno su registrirana 120 birača (hrvatski državljani koji imaju prebivalište u RH).

Zašto je važno izaći na izbore i glasovati, što od toga imaju ovdašnji državljani Hrvatske)? A posebno koliki značaj ovi izbori imaju za hrvatsku manjinu u Srbiji?

Uvijek je važno izaći na izbore, jer je to temelj demokracije. Premda se Europski parlament ljudima čini vrlo daleko, odluke koje se tamo donose utječu na svakodnevni život svih građana čije su države članice EU. Govoreći o hrvatskoj manjini u Srbiji, standardi zaštite i prava manjina koje postavlja EU su nešto što omogućava održavanje manjinskih zajednica.

Koliko ima kandidacijskih lista?

Na izborima za Europski parlament natjecat će se 33 kandidacijske liste

Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Koliki značaj oni imaju s obzirom na to da EP ima 705 zastupnika?

Hrvatska će imati 11 zastupnika do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, a nakon toga će imati 12 zastupnika. Govoreći o značaju broja zastupnika, iz rezultata koje su hrvatski zastupnici ostvarili u dosadašnjem radu vidljivo je da brojnost nije jedini kriterij za uspjeh.

Kakvu izlaznost očekujete i što mislite koliko su ljudi svjesni značaja ovih izbora?

Ovi izbori za Hrvatsku dolaze u šestoj godini članstva i danas možemo bolje procijeniti učinke našeg članstva u Europskoj uniji na svakodnevni život, ali možemo i bolje izraziti naša očekivanja te stoga očekujem veću izlaznost, posebice mlađih birača. Želio bih iskoristiti i ovu prigodu da sve hrvatske državljane koji imaju prebivalište u Srbiji pozovem da 26. svibnja ostvare svoje pravo i daju svoj glas na izborima za Europski parlament.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika