Aktualno Aktualno

Za unapređenje dijaloga i intenziviranje suradnje

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u utorak s veleposlanikom Hrvatske u Beogradu Gordanom Bakotom o situaciji u regiji i odnosima dvije zemlje, priopćila je Vlada Srbije.

Brnabić je kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regije i da je neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje suradnje na rješavanju otvorenih pitanja.

Bakota je rekao da je priključenje Zapadnog Balkana Europskoj uniji ključno za prosperitet svih zemalja regije i naveo da će to biti jedno od važnih pitanja tijekom predsjedavanja Hrvatske Vijeću Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Dodao je da je cilj Hrvatske da tijekom predsjedavanja organizira Samit EU-Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila europska perspektiva regije i proširenje EU, navodi se u priopćenju.

Sugovornici su ukazali na važnost unapređenja odnosa na području prava manjina, kako bi svi građani bili jednako tretirani, bez obzira na etničku pripadnost i da bi veliki pomak na tom polju mogao biti napravljen u domeni prekogranične suradnje, korištenjem IPA fondova.

Brnabić je navela da je suradnja na unapređenju željezničkog prometa u interesu obje države i dodala da će 2020. godine fokus Srbije u domeni infrastrukturnih projekata biti upravo na željeznici.

Brnabić i Bakota su razgovarali i o suradnji gospodarskih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organiziranje gospodarskog samita dvije države tijekom 2019. godine.

Suglasili su se, kako se zaključuje, da bi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bio dobar signal za daljnje unapređenje suradnje i međudržavnog dijaloga.

H. R. / Foto: Tanjug


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika