Kultura Kultura

Jubilarna manifestacija i zbirka pjesama

Jubilarna, deseta po redu, literarno-glazbena manifestacija Preprekovo proljeće 2019., a ujedno i istoimena zbirka pjesama više autora, što ih organizira, odnosno objavljuje novosadski HKUPD Stanislav Preprek priređeni su prošloga četvrtka u amfiteatru novosadskog SPENS-a. Manifestaciju su otvorile najmlađe članice Udruge – Teodora Simanić i Ina Maleš, recitirajući stihove Dobriše Cesarića. HKUPD Stanislav Preprek je osnovano prije nepunih četrnaest godina, a poznato je ponajviše po radu svoje literarne sekcije koja je vremenom prerasla u njihov Književni klub s oko dvadeset članova.

Nagrađene pjesme

Udruga Preprek je u sklopu Preprekovog proljeća prvi puta je raspisala natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/narječjima, a o najuspješnijim sudionicima odlučivao je žiri u sastavu: pjesnik i književni kritičar iz Vinkovaca Franjo Nagulov, članica uredništva Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek Slađana Varićak i književna kritičarka Dragana V. Todoreskov. Prvo mjesto osvojila je Maja Gračan Livada iz Rume s pjesmom Poezije, drugo Andrejić Mišković iz Slavonskog Broda s pjesmom Dovoljan mi je Nerudin osmijeh dok je treća nagrada pripala Anđelki Korčulanić iz Splita za pjesmu U noćima zgusnute tmine.

Urednica zbirke pjesama Preprekovo proljeće 2019. Dragana V. Todoreskov je navela kako su u toj knjizi zastupljeni autori iz Srbije i Hrvatske.

»S ponosom mogu reći da su ove godine nagrađene tri autorice koje su već afirmirane u poeziji i koje su već dobitnice nekoliko važnih nagrada«, istaknula je Todoreskov i dodala kako će Uredništvo nastojati nastaviti s tradicijom prikupljanja kvalitetne poezije, ali i proze, odnosno priča koje su u fokusu jedne druge zbirke i manifestacije u organizaciji novosadske udruge, a riječ je o Preprekovoj jeseni. Istaknuto je i kako je u svojim dvama edicijama udruga objavila više knjiga pjesama i proze.

O zbirci Preprekovo proljeće 2019. govorio je i Franjo Nagulov.

Veliko priznanje

Prvonagrađena Maja Gračan Livada kaže kako ova nagrada ima veliki značaj za nju, te da je došla u godini kada obilježava 20 godina od izlaska svoje prve zbirke poezije.

»Pjesmu vam ne mogu opisati, najbolje ju je pročitati, ali govori o tome kakve sve pjesme postoje i o čemu one sve govore«, kazala je pobjednica natječaja.

Trećenagrađena Anđelka Korčulanić iz Splita navodi kako joj čast i zadovoljstvo predstavlja samo sudjelovanje na manifestaciji poput ove.

»Čast mi je što sam tu na Preprekovom proljeću, a i Novi Sad me veseli. Inače sam više puta gostovala u Srbiji, ali svaki prolazak natječaja je poseban i veoma mi je drago zbog nagrade. Osjećam se super povodom toga, jer je svaka nagrada veliko priznanje; proći jednu selekciju i biti izabran među tri nagrađene za mene je velika čast«, kaže Anđelka Korčulanić.

Pobjednice natječaja pročitale su svoje pjesme. Osim njih, svoje su pjesme predstavili i članovi Preprekova Književnog kluba. Program je svojim nastupom uljepšala Ženska pjevačka skupina udruge domaćina.

Ovom prigodom istaknuto je i kako je natječaj za najbolju pjesmu za Preprekovo proljeće 2020. već raspisan te su zainteresirani pozvani da pošalju svoje pjesničke uratke.

Tekst i foto: Kristina Ivković Ivandekić

ANTRFILE

Zabilježeno stvaralaštvo

Manifestaciji je nazočio i dužnosnik HNV-a Darko Sarić Lukendić. »Knjige i edicije udruge Stanislav Preprek su značajne iz tog razloga jer stvaralaštvo autora iz naše hrvatske zajednice tako ostaje zabilježeno, ostaje dostupno generacijama koje dolaze iza nas«, izjavio je za HR Sarić Lukendić.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika